100.000 de euro din prostitutie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

100.000 de euro din prostitutie

Traficul de persoane si exploatarea sexuala a tinerelor tinde sa devina o plaga de care societatea cu greu se mai poate debarasa. Anchetatorii DIICOT au reusit sa dea de urmele unei retele de trafic de carne vie, prin intermediul careia cel putin opt brailence au devenit, mai mult sau mai putin voit, simple obiecte sexuale prin cluburile rau-famate din Spania. Impinse de saracie, victimele au fost momite cu cistiguri exorbitante ori li s-a promis un loc de munca cinstit, cu 1.200 de euro pe luna. In realitate, "pestii" au bagat in buzunar grosul, adica mai bine de 100.000 de euro, in timp ce "sclavele" si-au vazut vietile distruse. Uneia dintre femeile duse "la produs" proxenetii i-au dat 25 de euro, doua portocale si o punga de cafea, fiind nevoita sa calatoreasca pe datorie. Tudorita Caraivan, 31 de ani, din Smardan, Tulcea, zisa "Doina" si Tarau Viorel Romica - capii retelei - au fost dati pe mina instantei de judecata pentru trafic de persoane si proxenetism in forma agravata. Al treilea individ implicat, Daniel Malacu, acuzat de racolarea a doua dintre victime, neaga savirsirea infractiunii, la fel si Tarau. "Doina" se sustrage de la cercetari. Oamenii legii i-au facut perchezitie acasa si au gasit, printre altele, un pistol cu aer comprimat, 3 tuburi de gaz si o cutie cu alice metalice.

Sclave sexuale

Tudorita si Viorel au fost citiva ani concubini. Potrivit anchetatorilor de la Crima Organizata, incepind cu martie 2003, cei doi "au racolat, cazat si transportat atit pe teritoriul Romaniei, cit si spre Spania si au exploatat sexual, prin obligarea practicarii prostitutiei, 8 tinere, obtinind suma totala de 105.000 de euro". "Doina" se ocupa de racolare, reusind sa le convinga pe "sclave", uneori le caza la ea acasa, pina la plecarea in Spania. Tot ea le plasa in cluburi din Spania, le supraveghea si, la nevoie, folosea violenta, insusindu-si banii proveniti din practicarea "celei mai vechi meserii din lume". Concubinul ei, Tarau, le caza temporar pe victime, le transporta apoi la Bucuresti, de unde luau autocarul de Spania, asista uneori la impartirea banilor, ba chiar le ameninta pe prostituate, ca sa nu-i denunte la "garda". In doua cazuri, proxenetii l-au avut complice pe Malacu.
In martie 2003, spun anchetatorii, R. D. din Sutesti cauta un loc de munca. Malacu a pus-o in legatura cu cei doi proxeneti. Tudorita Caraivan i-a promis solicitantei ca o va inscrie la un club din Spania si ca-i va plati taxele pentru eliberarea pasaportului si calatoria. In schimb, R. D. trebuia sa-i restituie datoria si sa imparta cistigul, ceea ce a si facut. Femeia s-a lasat induplecata pentru ca avea doua fetite pe care le crestea singura si pentru ca o ducea destul de rau. Cum era de asteptat, proxeneta a cazat-o, initial, la Smardan si i-a retinut pasaportul, pentru ca pe 17 aprilie acelasi an, sa iasa din tara, pe la Vama Nadlac, cu destinatia Spania. Initial, R. D. a practicat prostitutia in clubul "Nancy", apoi in clubul Dallas", scotind cam 300 de euro pe noapte. Dupa ce platea taxa de club (70 euro), ea inmina restul banilor "pestoaicei", care o supraveghea indeaproape. Pe 15 iulie, R. D. si alte brailence care se prostituasera pentru cei doi indivizi au revenit in tara, primind de la
"Doina" echivalentul in euro a 70 de milioane de lei. Din august si pina in noiembrie, ea a fost din nou "la produs". Traficanta a amenintat-o ca daca o va denunta la politie, va fi arestata, intrucit a insotit alte tinere din Romania in Spania, la sugestia ei, desigur. Cert este ca R. D. s-a intors din cluburile iberice pe 18 mai 2004. Oamenii legii apreciaza ca i-a dat "Doinei" cel putin 7.500 de euro. In mod similar, M. M., cumnata acesteia, a practicat prostitutia si i-a inminat inculpatei vreo 5.000 de euro.
Despre M. G. Z. oamenii legii spun ca terminase cursuri de asistent social si isi cauta de lucru. A fost racolata si ea de catre Tarau si Caraivan, traficantii spunindu-i ca va fi angajata la "spalatul vaselor", intr-un restaurant, cu 1.200 de euro lunar. Abia cind a ajuns in Spania, tinara a aflat ca trebuie sa se prostitueze. O luna de zile a refuzat braileanca sa se injoseasca si sa-si vinda trupul, dar, in final, a cedat, mai ales ca pasaportul era la "Doina". Dupa trei luni, cind a revenit in Romania, M. G. Z. a primit 300 de euro. O alta tinara, P. P., a fost mintita de catre traficantii de carne vie, tot cu o slujba imaginara la "spalatul vaselor". In august 2003, ea a ajuns in localitatea Jonqueras, linga Madrid, impreuna cu alte "sclave", unde era asteptata de proxeneta. Amenintata si intimidata de aceasta, tinara a cedat, reusind sa aiba cite 3-4 clienti pe noapte, in clubul "Dallas". Numai prin intermediul ei, "Doina" a bagat in buzunar 20.000 de euro. A cincea "sclava", L. H., "a produs" pentru cei doi traficanti de carne vie 4.500 de euro.

"Cind scoteau sub 400 de euro pe noapte, proxeneta le jignea si le injura pe fete"

Oamenii legii precizeaza ca F. N., o alta victima, traia impreuna cu mama ei bolnava, din alocatia copilului minor. A aflat de la consateanca ei R. D. ca poate fi "ajutata" de "Doina" si s-a lasat induplecata. Oamenii legii spun ca "recrutarea victimei s-a facut cu usurinta, datorita stadiului de degradare sociala si economica a acesteia". F. N. s-a prostituat incepind cu februarie 2004 in clubul "Dallas", impreuna cu alte patru prostituate, toate supravegheate de Caraivan. Desigur, banii ajungeau la proxeneta. F. N. i-a furnizat traficantei 27.000 de euro. Cu toate acestea, singurii bani pe care i-a dat au fost 200 de euro. "Doina" i-a luat "sclavei" pina si bijuteriile si cadourile primite de la clienti. Anchetatorii DIICOT spun ca Tudorita Caraivan le-a retinut tuturor victimelor pasapoartele, supraveghindu-le indeaproape. Cind scoteau sub 400 de euro pe noapte, "le jignea si le injura, indemnindu-le sa racoleze cit mai multi clienti si cultivind un adevarat spirit de competitie intre fete". De departe, cea mai "productiva" a fost D. P., care scotea pina la 6 - 700 de euro pe noapte. Tinara avea un copil de 4 ani in intretinere si nici un venit si aflase despre "Doina" de la matusa ei, R. D. Numai de la D. P. traficantii au dobindit 40.800 de euro.
A. S., consateanca cu R. D., mama a doi copilasi, i-a solicitat acesteia ajutorul, ca sa gaseasca "un loc de munca cinstit in Spania". Caraivan a dus-o si pe ea in clubul "Dallas". Cind si-a dat seama ca fusese pacalita, braileanca a ripostat ("Ma omoara sotul, daca afla unde am ajuns!") si a refuzat sa se prostitueze. A avut doar 2 clienti si pentru ca "nu producea", amenintind ca merge la politie, a fost lasata sa plece acasa. In batjocura, proxeneta i-a dat 25 de euro, o punga de cafea si 2 portocale. Ca sa poata reveni in Braila, A. S. a lasat zalog pasaportul la soferul autocarului, raminind apoi datoare.
Procurorul care s-a ocupat de caz precizeaza: "Racolarea celor 8 a fost favorizata de faptul ca provin din mediul rural, orizontul cultural fiind mai redus, buna credinta si lipsa experientei de viata facindu-le sa perceapa mai greu riscurile. Traficul de persoane functioneaza numai pentru ca exista victime pentru care migratia reprezinta o modalitate de a-si imbunatati conditiile de viata pe care le au in Romania si este generat de o complexitate de factori sociali si economici, cei mai relevanti fiind cel de “ademenire” si “indemn”. Victimei i se prezinta avantajele unei vieti in state cu un nivel de trai mai ridicat - cum este Spania - unde vor cistiga sume mari de bani care le vor fi de folos lor si familiilor lor si le vor ajuta sa scape de saracie, de marginalizare sociala. Din perspectiva victimei, vulnerabilitatea ei sociala si economica constituie un factor de “indemn” ce-i determina hotarirea de a pleca din tara".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro