Activitatea Casei Judeţene de Pensii Brăila este blocată de miile de plângeri venite din partea brăilenilor cărora le-au fost diminuate pensiile ca urmare a reţinerii cotei de CASS, se plânge conducerea instituţiei. CJP Brăila s-a declarat îngenunchiată de cele peste 3.000 de plângeri venite de la începutul săptămânii şi se arată speriată de perspectiva ca în perioada următoare să se lovească de un al doilea val, de această dată generat de plângerile pensionarilor din judeţ. Epicentrul acestui "cutremur" este de natură politică, a explicat Sorin Enache, şeful instituţiei, fără să facă o nominalizare exactă, însă, aşa cum a arătat "Obiectiv" în ediţia de ieri, la mijloc este o iniţiativă a structurii locale a Partidului Conservator. Practic, organizaţia municipală a PC pune la dipoziţia pensionarilor o plângere prealabilă, în format tipizat, adresată conducerii instituţiei brăilene, prin intermediul căreia se contestă modul de calcul al cotei de CASS pentru pensiile mai mari de 740 lei. Răspunsul la plângerile de până acum, dar şi la cele viitoare este şi va fi acelaşi: metoda aplicată de CJP Brăila este cea legală, corectă şi în sensul dat de emitentul actului normativ în baza căruia s-a făcut reţinerea contribuţiei la asigurările sociale de stat (CASS).


În fapt, în plângerile prealabile depuse de pensionarii brăileni la Casa de Pensii se menţionează că modalitatea de calcul, dar mai ales baza de aplicare a cotei de 5,5% reprezentând contribuţia la asigurările sociale de stat sunt eronate. "Formularea OUG nr. 117/2010 este extrem de clară şi dincolo de orice posibilitate de interpretare: baza de calcul o reprezintă veniturile din pensii care depăşesc 740 de lei, iar contribuţia lunară se datorează asupra acestor venituri. Având în vedere cele arătate mai sus, vă rog să dispuneţi corectarea erorii produse de calculul cotei CASS reţinute în mod necuvenit din cuantumul total al pensiei şi, pe cale de consecinţă, să dispuneţi restituirea sumelor reţinute fără titlu". Este un nonsens interpretarea forţată a prevederilor actului normativ susţin, de cealaltă parte, reprezentanţii Casei de Pensii. Aceştia au arătat că, de fapt, tocmai formularea expresă a legiuitorului "(...) iar prin aplicarea cotei de contribuţie nu poate rezulta o pensie mai mică de 740 de lei" este menită să lămurească şi să întărească sensul normal, şi anume aceea că CASS se aplică la întreaga sumă, nu numai la diferenţa peste 740 de lei.
"Nu înţelegem care este scopul unui astfel de demers pentru că, practic, se contestă modul de calcul şi reţinere a cotei de CASS. Ori legislaţia în domeniu spune că procentul se aplică tuturor pensiilor ce depăşesc pragul de 740 de lei, cu o condiţie: ca suma rezultată să nu fie mai mică de 740 de lei. Adică, dacă cineva are o pensie de 743 de lei nu-i putem reţine decât 3 lei cu titlu de CASS, deşi prin aplicarea procentului la întreaga valoare ar rezulta o sumă mult mai mare de reţinut. Ce alt rost ar fi avut această formulare, întrucât dacă am interpreta lucrurile prin prisma petenţilor şi am aplica doar la diferenţele peste 740, sumele rezultate în urma acestui mod de calcul susţinut de dumnealor nu ar fi avut cum, matematic vorbind, să scadă sub 740 lei. Cred, totuşi, că următorul pas va fi acela în care petenţii vor fi îndrumaţi să urmeze calea contenciosului administrativ şi să dea în judecată instituţia", a mai spus Enache, arătând că talonul de pensie nu reprezintă în esenţă un act administrativ, "în schimb, răspunsul la plângerea prealabilă este un act administrativ contestabil".

Aşa cum am arătat într-un material din ediţia de ieri a cotidianului nostru, conservatorii brăileni sunt cei care au pus la dispoziţia pensionarilor acele formulare de contestare a modului de calcul aplicat de Casele de Pensii. Contactat pentru a ne preciza raţiunea care stă la baza acestei iniţiative a conservatorilor brăileni, Gheorghi Obreja, liderul PC Brăila, parcă proaspăt sculat dintr-un "somn inocent", ne-a declarat: "Treaba stă în felul următor: tuturor acelor pensionari care vor să le fie calculate pensiile, partidul nostru le pune la dispoziţie nişte formulare. Însă mai multe nu pot să vă spun, deoarece nu mă ocup eu de această acţiune. Se ocupă o doamnă consilier de-a noastră, Gabriela Pop...".
Întrebat dacă ne poate pune la dispoziţie numărul ei de telefon, pentru a o contacta, Gheorghi Obreja ne-a declarat scurt, ca şi când nu ar fi liderul partidului, ci doar o persoană care, din când în când, mai dă câte o tură pe la uşa sediului: "Nu-l am".
Reamintim că miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă a PDL Brăila, liderul partidului, Constantin Dumitriu, a declarat că formularele puse la dispoziţie de PC Brăila s-ar oferi contracost, la preţul de 40 bani, fapt pe care însă Obreja l-a infirmat. Contactat în cursul zilei de ieri, Dumitriu a ţinut să puncteze încă o dată acest fapt: "În primul rând, aş vrea să-i transmit public domnului Obreja că am un respect deosebit pentru domnia sa, chiar dacă el a lăsat să se înţeleagă că suntem mincinoşi, pentru că am spus că aceste plângeri se distribuie pe bani. Îl informez pe domnul Obreja că aceste formulare se găsesc, pe bani, la un chioşc din faţa Casei de Pensii. N-am să-i transmit că minte, ci că deţine informaţii eronate".
De asemenea, Dumitriu ne-a mai declarat că vede în iniţiativa conservatorilor brăileni o tentativă de manipulare ce emană aerul unor deprinderi comuniste.
"Regret că domnul Obreja a contractat boala preşedintelui PSD Brăila şi că a ajuns să se preteze la astfel de metode de manipulare, care amintesc de un instrumentar securisto-comunist", a precizat Constantin Dumitriu.