Mergi la conţinutul principal

Alţi 15 copii scoşi din mizerie

* minorii, împreună cu mama lor, au fost internaţi în centrul maternal * în ziua următoare, alţi 9 copii au fost mutaţi dintr-o cocioabă din Radu Negru, la o rudă

Acţiuni în cascadă ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, după ce unul dintre copiii monitorizaţi de instituţie a fost ucis, la începutul anului, de mama sa şi de concubinul acesteia, după trei luni de tortură.

Luni, şase copii şi mama acestora au ajuns în Centrul maternal "Alexandra", după ce conducerea DGASPC Brăila a constatat condiţiile inumane în care trăiau. Minorii, cu vârste cuprinse între un an şi jumătate şi 10 ani, au fost găsiţi într-o cămăruţă din chirpici, cu o suprafaţă de aproximativ 3 metri pătraţi, unde locuiau împreună cu părinţii, mobilierul constând în două paturi, o masă, un televizor şi un "godin" cu plită, folosit pentru prepararea hranei. Când a ajuns la faţa locului, echipa DGASPC i-a găsit pe copii într-o mizerie de nedescris, printre haine aruncate peste tot şi pampers-uri folosite, în timp ce aerul din încăpere era irespirabil. Mama a explicat că tocmai terminase de măturat în cameră, care avea pe jos pământ, dar mizeria care domnea peste tot a contrazis varianta femeii. Deşi aveau sursă de încălzire, temperatura din casă nu putea rămâne constantă, din cauză că uşa camerei permitea ieşirea direct în curte.

"Având în vedere aspectele prezentate, interesul superior al copiilor de a creşte alături de mama lor, starea avansată de degradare a locuinţei improvizate, lipsa suportului din cadrul familiei extinse, s-a dispus admiterea mamei şi a celor şase copii în cadrul Centrului maternal. În acest timp, autorităţile locale vor realiza consiliere bunicii materne, astfel încât aceasta să o primească pe mamă la domiciliul său, împreună cu cei şase copii", ne-a precizat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila. Cazul acestor copii a mai fost în atenţia direcţiei în anul 2009, ca urmare a unei sesizari anonime, realizate de către o persoană din comunitate, care releva aspecte ale abuzului fizic asupra micuţilor şi neglijarea nevoilor acestora de către mamă. La acea dată, trei dintre minori au locuit împreună cu mama lor în centrul maternal, timp de o lună, după care au revenit acasă.

Cazuri disperate şi în municipiu

Marţi, alţi 9 copii au fost preluaţi de către o echipă a DGASPC Brăila, dintr-o familie săracă din cartierul brăilean Radu Negru. Micuţii, cu vârste între două luni şi 15 ani, locuiau într-o cămăruţă, împreună cu părinţii, în condiţii de sărăcie, dar mai ales de mizerie extremă. Întreaga familie trăieşte din alocaţiile copiilor şi din pensia de boală a tatălui, venituri ce sunt de aproximativ 9 milioane lei lunar, dar beneficiază şi de masă la cantina socială. Cazul a intrat în atenţia DGASPC Brăila odată cu efectuarea anchetei sociale pentru încadrarea unuia dintre copii în grad de handicap. Reprezentanţii direcţiei au constatat că de data aceasta nu este vorba despre neglijarea copiilor, însă condiţiile insalubre nu permit minorilor un trai normal, fiind sesizată şi conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei Brăila. În acest caz, soluţia adoptată a fost mutarea temporară a mamei şi a copiilor la o mătuşă paternă, care are condiţii decente de locuit. Tatăl minorilor va merge la DAS pentru a depune un dosar în vederea obţinerii unui ajutor financiar care să fie folosit pentru igienizarea locuinţei, astfel încât copiii şi mama să poată reveni acasă.

Reamintim faptul că la începutul lunii ianuarie, Petruş Stelică Smadu, în vârstă de 3 ani şi 6 luni, a fost ucis de mama sa şi de concubinul acesteia, după luni întregi de tortură. Copilul şi familia acestuia se aflau sub monitorizarea DGASPC Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro