Ambasadorul SUA: Suspendarea preşedintelui va avea efecte serioase dacă nu e făcută constituţional | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ambasadorul SUA: Suspendarea preşedintelui va avea efecte serioase dacă nu e făcută constituţional

"Nu sunt un expert în privinţa asta şi nu ţin partea niciuneia dintre părţi, dar pot să vă spun în mod absolut că, dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, prin ocolişuri pentru că oamenii devin frustraţi de procesul constituţional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România", a afirmat ambasadorul Gitenstein.

El a subliniat că imaginea României în ochii nu numai ai SUA, dar şi ai pieţelor financiare care sunt foarte importante în prezent, depinde nu numai de modul cum se va ajunge la suspendare, dar şi de ce se va întâmpla în timpul perioadei de suspendare a preşedintelui.

Totodată, Gitenstein a evidenţiat că este "un lucru foarte serios" îndepărtarea din funcţie a unui preşedinte ales, iar în SUA au existat de asemenea trei încercări în acest sens, însă niciuna nu a reuşit.

"Este un lucru foarte serios de a îndepărta un demnitar de rang înalt ales de popor din funcţia sa, dar acest lucru se poate întâmpla, iar în anumite circumstanţe chiar ar trebui să se întâmple. Şi în SUA avem un proces legat de asta, au fost trei încercări serioase de a face acest lucru, dar niciuna nu a reuşit. Dar nu înseamnă că nu pot fi şi circumstanţe când ar trebui să se întâmple asta şi că ar putea fi cazul şi aici, în România" , a mai spus ambasadorul SUA.

USL a depus miercuri cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Birourile permanente au decis ca joi, la ora 10.00, să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că este important de ştiut în acest moment dacă este constituţională Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern privind modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale a României.

"Cred că ar fi bine de ştiut dacă această ordonanţă este sau nu constituţională. Este foarte important să ştim acest răspuns. Eu nu îl cunosc pentru că nu sunt expert în Constituţia României", a spus Gitenstein.

El a arătat că a înţeles importanţa faptului dacă această Ordonanţă este constituţională din discuţiile pe care le-a avut miercuri, deoarece sunt "mulţi oameni care se ocupă de acest subiect", inclusiv "foarte mulţi avocaţi români inteligenţi şi ingenioşi" care vor analiza fiecare argument posibil.

Ambasadorul SUA a subliniat din nou că este foarte importantă "stabilitatea, integritatea şi independenţa instituţiilor româneşti", iar în orice democraţie este esenţial ca voinţa majorităţii să fie exercitată în conformitate cu legea fundamentală.

"Cred că în orice democraţie ceea ce este esenţial este dacă voinţa majorităţii este exercitată sau nu într-un mod care să fie conform cu legea fundamentală. Constituţia este, prin natura sa, în unele momente, împotriva majorităţii şi de aceea Curtea Constituţională trebuie să spună că s-a depăşit o linie roşie,că s-a violat un principiu fundamental", a arătat ambasadorul Gitenstein.

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern stabileşte că judecătorii Curţii Constituţionale vor avea dreptul să se pronunţe doar asupra constituţionalităţii Regulamentelor Parlamentului, nu şi asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, plenului Senatului sau plenului celor două camere.

Ordonanţa de urgenţă are un singur articol.

Acesta modifică articolul 27, alineatul 1 din legea Curţii Constituţionale, astfel încât sunt menţinute între hotărârile Parlamentului asupra cărora se poate pronunţa Curtea doar pe cele referitoare la Regulamentele Legislativului.

"Curtea Constituiţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori", se arată în forma alineatului 1 al art.27 din lege adoptat prin ordonanţă.

În vechea formaă, alineatul respectiv prevedea: "Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori".

Ordonanţa de urgenţă a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.

În 25 iunie, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat o lege cu acelaşi text ca al OUG aprobată miercuri de Guvern. Această lege a fost contestată de PDL la CC, care urmează să o ia în discuţie luni, 9 iulie.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro