Amenda de jumatate de miliard pentru Aker | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amenda de jumatate de miliard pentru Aker

Compania navala "Aker" Braila a fost amendata de catre inspectorii de munca braileni cu peste jumatate de miliard de lei vechi, pentru ca a incalcat legislatia privind angajarea de cetateni straini. Grupul de navalisti angajati fara a fi indeplinite toate formele legale era format din 34 de cetateni ucraineni. Acestia au fost gasiti la lucru in santier in urma unui control tematic al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila. In urma verificarilor amanuntite, inspectorii au constatat ca ucrainienii fusesera adusi in cursul lunii martie pe platforma navala braileana prin detasare de la Santierul "Aker Yard" din Ucraina, fara a fi obtinute autorizatiile de munca. Pentru fiecare muncitor gasit fara acte in regula a fost aplicata o amenda de 1.500 lei, astfel incit "nota de plata" finala a ajuns la 51.000 lei, adica aproximativ 21.000 USD.
Asa cum a explicat conducerea ITM Braila, actiunea de control nu a fost initiata in urma unui pont, ci s-a incadrat in activitatea curenta a institutiei, care periodic verifica respectarea prevederilor legale in domeniul muncii strainilor pe teritoriul tarii noastre. Surpriza inspectorilor a fost mare intrucit astfel de situatii nu au mai fost intilnite pina acum in santier, unitate care in mod frecvent utilizeaza muncitori straini, cu atit mai mult cu cit activitatea preventiva a fost una intensa.

Munca strainilor - verificata periodic de ITM si Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca

Inspectorul sef al ITM Braila, Dumitru Vaduva, a declarat ca trimestrial, in programul de activitate al institutiei sint stabilite verificari cu privire la respectarea legislatiei in ceea ce priveste munca strainilor in Romania. In acest sens, ITM deruleaza impreuna cu Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca actiuni de control la unitatile care folosesc astfel de muncitori. "Conform legislatiei din Romania, strainii sint persoane care nu au cetatenie romana sau cetatenia unui alt stat membru al UE. Pentru aceste persoane straine, legislatia prevede obligativitatea angajatorului de a obtine autorizatii de munca. Acelasi regim il au si strainii detasati de la o firma mama din afara UE catre un agent economic din Romania, asa cum a fost cazul de fata. La momentul controlului, la “Aker Braila” au fost depistati 34 de cetateni straini ce desfasurau activitate fara autorizatie de munca, situatie in care s-a dispus sanctionarea contraventionala a companiei cu amenda in valoare de 51.000 lei, cite 1.500 lei pentru fiecare persoana", ne-a declarat sursa citata, adaugind ca "Aker Braila" a demarat imediat formalitatile pentru obtinerea autorizatiilor de munca pentru cei 34 de cetateni straini, situatia la acest moment fiind corijata. "Consider acest incident ca fiind o scapare a agentului economic, in contextul in care relatiile dintre ITM si companie s-au desfasurat si se desfasoara intr-un mod corect si normal", a incheiat Vaduva.
Potrivit raportului trimestrial de activitate al ITM, in primul trimestru au fost verificate pe tema "incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei" 4 unitati, insa doar la "Aker" Braila au fost depistate probleme.
Conducerea "Aker" Braila sustine ca din punctul sau de vedere, legislatia permite un termen de gratie pina la obtinerea documentelor impuse de legiuitor cu privire la munca strainilor in Romania. "Din punctul nostru de vedere este o diferenta de interpretare a actelor normative in domeniu si, eventual, cu ajutorul unei instante, lucrurile se vor lamuri. Noi am contestat amenda, dar asta nu inseamna ca exista un litigiu intre companie si ITM Braila. Consideram ca aveam la dispozitie 60 de zile de la data declararii lor in unitate pentru a obtine autorizatiile de munca pentru cetatenii straini detasati in santier", ne-a declarat Laurentiu Rusinoiu, directorul general adjunct al "Aker" Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro