APADOR-CH: Hotărârea CEDO privind prezenţa crucifixelor în şcoli nu trebuie interpretată excesiv | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

APADOR-CH: Hotărârea CEDO privind prezenţa crucifixelor în şcoli nu trebuie interpretată excesiv

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost convinsă de argumentele Guvernului italian conform căruia învăţământul italian asigură vizibilitatea tuturor religiilor minoritare recunoscute de lege.
APADOR-CH apreciază că prezenţa icoanelor în şcolile româneşti poate fi analizată diferit de Curtea europeană dacă statul român nu asigură vizibilitate în cadrul şcolilor publice şi religiilor minoritare şi cu atât mai mult dacă acest simbol pasiv este însoţit de un discurs al cărui scop este îndoctrinarea elevilor în cadrul religiei majoritare, se mai arată în comunicat.
Prezenţa crucifixului în şcolile de stat italiene nu contravine dreptului la educaţie, a decis pe 18 martie definitiv Marea Cameră a CEDO, astfel că decizia din 2009 a Curţii, potrivit căreia acest fapt încalcă dreptul părinţilor de a îşi creşte copii potrivit propriilor convingeri, a fost anulată.
Marea Cameră a CEDO a decis, pe 18 martie, cu 15 voturi "pentru" şi două "împotrivă", că prezenţa crucifixului în sălile de clasă din şcolile italiene de stat nu încalcă Articolul 2 din Protocolul nr.1 (dreptul la educaţie) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Curţii.
Potrivit aceleiaşi surse, Marea Cameră CEDO a decis că, deşi crucifixul este, în primul rând, un simbol religios, nu s-a dovedit că prezenţa acestuia în sălile de clasă ar putea avea o influenţă asupra elevilor. De asemenea, judecătorii au reţinut poziţia Italiei, potrivit căreia prezenţa crucifixelor în sălile de clasă este menită să perpetueze o tradiţie importantă a acestui stat.
Italia a fost condamnată, pe fond, în 3 noiembrie 2009, în cazul "Lautsi şi alţii împotriva Italiei", pentru prezenţa în şcoli a crucifixelor catolice, CEDO considerând că acestea încalcă dreptul la libera alegere a religiei şi dreptul părinţilor de a îşi creşte copiii în religia dorită. Statul italian a atacat decizia Curţii, fiind susţinută de mai multe state, printre care şi România, iar contestaţia a fost judecată de Marea Cameră a CEDO.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro