Aproape 1.200 de bătrâni au pensii reduse | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aproape 1.200 de bătrâni au pensii reduse

Criza şi problemele sociale îi afundă pe pensionarii brăileni în datorii. Mulţi nu au reuşit să-şi achite la timp ratele, impozitele sau costurile întreţinerii. În acest context, aproape 1.200 de bătrâni din judeţul Brăila s-au trezit cu popriri pe pensii. Cei mai mulţi au ajuns în această situaţie pentru că au de plătit datorii către Casa de Ajutor Reciproc (CAR). Mai există şi situaţii în care pensionarii nu şi-au plătit ratele la bănci, taxele şi impozitele, dar şi cazuri în care popririle s-au făcut prin executori judecătoreşti.

Cele mai mari datorii sunt către CAR Pensionari

Povara traiului de zi cu zi apasă din ce în ce mai greu pe umerii pensionarilor brăileni. Sute de bătrâni s-au trezit cu popriri pe pensii, pentru că nu şi-au mai putut achita ratele la bănci sau impozitele la stat. În ultima perioadă tot mai mulţi pensionari au intrat în imposibilitate de plată. Potrivit informaţiilor furnizate de către Casa Judeţeană de Pensii Brăila, principalele motive pentru care s-a ajuns la poprire sunt: neachitarea creditelor bancare, împrumuturi la CAR-uri, giranţi ai unor credite bancare sau dispoziţiile de poprire emise de executorii judecătoreşti, neachitarea la termen a taxelor şi impozitelor, amenzi, chirii. Unii dintre pensionari s-au împrumutat la bănci şi la casele de ajutor reciproc pentru a supravieţui de pe o zi pe alta şi nu au mai putut să returneze datoriile. Însă sunt şi cazuri în care pensionarii au dorit să-şi ajute copiii, pe care i-au girat la un împrumut bancar, iar între timp aceştia au rămas fără loc de muncă. Astfel, bătrânii se văd obligaţi să achite ratele lunare la bănci. La ora actuală, un număr de 1.187 de pensionari trebuie să suporte rigorile legii şi să trăiască cu pensia redusă. Mulţi sunt nevoiţi să trăiască şi cu 300 lei pe lună din cauza datoriilor acumulate în timp. Suma totală reţinută de CJP Brăila, în calitate de terţ poprit, în luna septembrie a fost de 181.363 lei. "Cel mai mare sold este de 1.400.951 lei. Numărul cel mai mare de adrese cu popriri este de la CAR Pensionari", ne-a precizat Sorin Enache, directorul coordonator al CJP Brăila. Conform prevederilor legale aflate în vigoare, poprirea pe pensii ajunge la maxim o treime din pensie. Potrivit art. 372 din Codul de Procedură Civilă reţinerile se fac în baza unui titlu executoriu şi mai mult art. 454 precizează că "poprirea se înfiinţează fără somaţie, prin adresă însoţită de o copie de pe titlul executoriu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro