Arbunea vrea locul lui Chivu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Arbunea vrea locul lui Chivu

* înscrierea aspiranţilor la vârful IPJ Brăila are loc până la sfârşitul acestei luni, "confruntarea" fiind programată pentru 5 aprilie * surse din cadrul Poliţiei ne-au informat că unul dintre cei înscrişi deja la concurs este cms. şef Costel Arbunea, şeful Poliţiei Municipiului

Inevitabilul s-a produs! După ce cms. şef Cătălin Chivu a fost înlăturat, în sfârşit, de la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, nu a durat mult şi postul de şef al instituţiei a fost scos la concurs. Săptămâna trecută, prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a dat startul pentru ocuparea fotoliului de şef al Poliţiei brăilene. Înscrierea candidaţilor are loc până la sfârşitul acestei luni, "confruntarea" aspiranţilor la vârful IPJ Brăila fiind programată pentru 5 aprilie. Rămâne de văzut între ce ofiţeri se va da "lupta" finală şi cine va ieşi învingător. Surse din cadrul Poliţiei brăilene ne-au informat că unul dintre cei înscrişi deja la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al IPJ este cms. şef Costel Arbunea, aflat în prezent la conducerea Poliţiei Municipiului. Perioada de înscriere nu s-a terminat încă, astfel că vor urma, probabil, şi alţi ofiţeri dornici să ajungă în fruntea IPJ Brăila.
Potrivit anunţului postat pe site-ul IGPR, în conformitate cu prevederile legale, Inspectoratul General al Poliţiei Române organizează concurs pentru ocuparea a patru funcţii de conducere, cu recrutare din sursă internă. Printre acestea se numără şi funcţia de "şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, prevăzută cu gradul profesional de comisar şef de poliţie, la poziţia 1 din statul de organizare al unităţii". De asemenea, IGPR mai scoate la concurs şi funcţiile de şef al IPJ Neamţ, Călăraşi şi Giurgiu.
În vederea înscrierii şi participării la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii minimale. Aceştia trebuie să fie ofiţeri de poliţie, absolvenţi de studii universitare, cu diplomă de licenţă; să fi absolvit studii de masterat sau studii postuniversitare în domeniile juridic, ordine publică şi siguranţă naţională sau management; să fi obţinut în ultimii 3 ani calificativul de cel puţin "Foarte bun" la evaluarea de serviciu/aprecierea profesională individuală; să fie declaraţi "apt" medical şi psihologic, pentru promovare în funcţii de conducere; să deţină gradul profesional de minimum inspector principal de poliţie. În plus, candidaţii trebuie să aibă o vechime de 5 ani în unităţi ale MAI şi tot 5 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei, precum şi 3 ani vechime în funcţii de conducere în unităţi ale MAI.
De asemenea, ofiţerii care se luptă pentru şefia IPJ trebuie să aibă conduită morală şi profesională ireproşabilă, să nu se afle în perioada de tutelă profesională, să nu fie sub efectul unei sancţiuni disciplinare şi să nu fie puşi la dispoziţie în condiţiile art. 65 din Legea nr. 360/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi să nu se afle în curs de urmărire penală. "Concursul va avea loc la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sediul în Str. Mihai Vodă Nr.4-6, Sectorul 5 Bucureşti, la data de 5.04.2012, ora 10.00 şi va consta în susţinerea unei probe unice de selecţie, respectiv interviu pe subiecte profesionale. Aprecierea rezultatului final al interviului pe subiecte profesionale se face cu note de la 1 la 10. Este declarat «admis» candidatul care are nota cea mai mare şi este notat cu cel puţin 7.00. În situaţia în care mai mulţi candidaţi au aceeaşi notă, este declarat «admis» la concurs candidatul care are cea mai mare vechime în specialitatea postului scos la concurs", se arată în anunţul de pe site-ul IGPR.
Înscrierile se fac la sediul IGPR, pe bază de raport, care să cuprindă menţiunea "Declar pe proprie răspundere că nu mă aflu în curs de cercetare sau urmărire penală", depus până pe 29 martie 2012.

Cum a pierdut Chivu şefia IPJ Brăila

Cătălin Chivu a fost mutat la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, după ce ordinul MAI de sancţionare cu trecerea într-o funcţie inferioară a fost pus în aplicare. Deşi a stat o perioadă în concediu de odihnă, motiv pentru care ordinul MAI nu a putut fi pus în aplicare, până la urmă inevitabilul s-a produs. "Vinovaţi" de această schimbare sunt magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) care, în noiembrie anul trecut, au admis recursul ministerului formulat împotriva suspendării actului de sancţionare a ofiţerului. Asta după ce, în luna mai 2011, Chivu obţinuse câştig de cauză la Curtea de Apel Galaţi, când judecătorii i-au admis cererea de suspendare a actului de sancţionare, revenind astfel pe fotoliul de şef al Poliţiei brăilene. Dar "războiul" dintre Chivu şi Ministerul Administraţiei şi Internelor nu s-a terminat încă, procesul pentru anularea actului administrativ fiind, la acest moment, pe rolul Curţii de Apel Braşov, următorul termen de judecată fiind 30 martie.
Până acum, conducerea instituţiei a fost asigurată de comisarul Constantin Adrian Glugă, adjunct al şefului IPJ Brăila.

"Război" între Arbunea şi Chivu

Şeful Poliţiei Municipiului Brăila, cms. şef Costel Arbunea, a dus el însuşi o luptă cu şeful IPJ Brăila din cauza faptului că a refuzat să îşi dea demisia la ordinul lui Cătălin Chivu. "Lupta" a fost însă câştigată, de fiecare dată, de Arbunea, căruia instanţa i-a dat dreptate în repetate rânduri. În februarie 2011, la un an de zile de când i s-a cerut prima dată să îşi dea demisia din funcţie, comisarul şef Costel Arbunea a obţinut la Tribunalul Brăila anularea actului administrativ de sancţionare emis în iulie 2010, prin care ofiţerul era mutat pe o funcţie inferioară. Decizia de anulare a rămas definitivă în octombrie 2011, la Curtea de Apel Galaţi. Asta după ce, în septembrie 2010, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au suspendat definitiv executarea actului respectiv.
Fostul şef al IPJ Brăila dispusese sancţionarea şefului Poliţiei Municipiului, prin mutarea pe o funcţie inferioară, având ca motiv declarat suspiciunea de favorizare a unor traficanţi de ţigări. Eforturile depuse de Chivu pentru "decapitarea" lui Arbunea, singurul poliţist care a refuzat să îşi dea demisia din funcţie la comanda sa, au fost însă zadarnice. Nevinovăţia ofiţerului aflat la conducerea Poliţiei Municipiului de câţiva ani a fost dovedită atât de procurorii DNA, care au dispus neînceperea urmăririi penale, cât şi de judecătorii Tribunalului Brăila. În plus, DNA l-a găsit nevinovat pe ofiţer într-un alt dosar în care era acuzat de fapte de corupţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro