Averile candidatilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Averile candidatilor

* în tabara candidatilor la Primarie se distinge trio-ul Balcan, Draghincescu, Simionescu, cu averi frumusele * Sergiu Diacomatu are o colectie de tablouri în valoare de 7.500 euro, printre care si "Autoportret" de Corneliu Baba * surpriza declaratiilor de avere vine din partea candidatului PPDD, Sorin Ovidiu Balan, care, desi se recomanda realizator TV, a mentionat venituri exclusiv ca agent de paza, 750 lei lunar * singurul care a lasat foaia alba pentru ca nu a avut ce sa declare este ecologistul Mihai Chelu, candidat la presedintia CJ

Balcan, Draghincescu si Simionescu sunt candidatii la Primaria Braila care au cele mai mari averi din lotul celor înscrisi la startul competitiei electorale. Totusi, împreuna reusesc cu greu sa se ridice la nivelul de confort financiar si avutia declarata de Bunea Stancu. O dovedesc declaratiile de avere completate si depuse de fiecare candidat în parte. În ceea ce-l priveste pe Sergiu Diacomatu, potrivit declaratiei de avere, acesta este un iubitor de arta: numai în acest an a cumparat tablouri cu o valoare declarata de 7.500 euro. Exista însa si candidati care nu au avut ce sa declare, nici macar datorii sau venituri. De departe, însa, cel mai curios caz îl constituie cel al lui Sorin Ovidiu Balan, candidat la Primaria Braila. Desi este realizator de televiziune la OTV, acesta a declarat venituri ca agent de paza. Iar suma încasata este de doar 9.000 de lei. Anual!

Daca privim spre lotul celor înscrisi în cursa pentru fotoliul de edil sef, se detaseaza în mod clar trio-ul Simona Draghincescu (independenta), Viorel Balcan (Alianta pentru Viitorul Brailei), Aurel Simionescu (Uniunea Social Liberala) cu averi frumusele, în timp ce la polul opus, al candidatilor care par a nu pretui avutia lumeasca, apar nume precum Sorin Ovidiu Balan (Partidul Poporului Dan Diaconescu) sau Dan Paun (Uniunea Ecologista).
Dar sa-i prezentam pe rând, cu declaratiile de avere atasate dosarului de candidatura, fara pretentia de a-i ordona dupa marimea conturilor sau dupa numarul proprietatilor imobiliare.
Vom începe cu Simona Draghincescu, în cazul careia nota dominanta este data de numarul mare de active financiare pe care familia sa le detine la diferite unitati bancare. Nu mai putin de 15, însemnând conturi curente, depozite bancare si fonduri de investitii. În detaliu, este vorba de 8 conturi curente cumulând 31.300 lei, 5.700 euro si 1.200 USD, plus 5 depozite bancare de 40.400 lei, 6.800 euro si 6.400 USD. Asadar, în total, familia Draghincescu are active financiare de peste 71.000 lei, plus 12.500 euro si 7.600 dolari. Nu o duce rau nici la capitolul proprietati imobiliare: 2 apartamente a câte 72,6 mp, plus o casa de locuit de 102 mp cu teren aferent de aproximativ 2.500 mp. Membrii familiei au la dispozitie trei masini, cu precizarea ca toti prefera aceeasi marca auto - Volkswagen. În ceea ce priveste veniturile declarate, sumele indicate sunt 80.640 lei, anual, în cazul Simonei Draghincescu (ea este coordonator regional într-un proiect cu finantare europeana), 54.972 lei venituri ale sotului, ca medic angajat al Spitalului Judetean Braila, si înca aproximativ 80.000 lei proveniti de la cabinetul medical individual.
Nici Viorel Balcan nu se poate plânge ca o duce rau, daca analizam în linii mari declaratia sa de avere. Sunt trecute doua terenuri intravilane cumparate în Braila si judetul Vrancea, cu doua case construite, cea din localitatea Tulnici fiind casa de vacanta. Anii dobândirii acestor proprietati sunt 1997 si 1998. Candidatul AVB la Primaria Braila se mai poate lauda cu un Audi A3 cumparat în 2001 si o barca achizitionata în 1993. Ca investitii de capital, Balcan a indicat pachetul de actiuni detinut la SC "Drumuri si Poduri", plus un împrumut de 160.000 euro acordat fiului sau. La minusuri, mai precis la datorii, el a mentionat faptul ca are ipotecate ambele case pentru 150.000 lei, plus un credit de 73.000 euro, toate contractate în 2007. Ca deputat în Parlamentul României, Viorel Balcan a realizat venituri anuale de 50.784 lei, adica aproximativ 950 euro lunar.
Actualul primar în functie, Aurel Simionescu, a trecut în declaratia sa de avere doua terenuri intravilane - o mostenire si o achizitie facuta în 2010, cu mentiunea ca pe terenul mostenit în 2004 este construita o casa de locuit. De asemenea, apare cu un autoturism Nissan cumparat în 2007. Ca active financiare, declaratia de avere face referire la doua conturi curente, unul de 9.600 lei, iar al doilea de 4.800 euro, plus un depozit de economii cu sold la zi de 19.400 lei. Dar are trecute si doua credite, unul de aproape 40.000 lei, iar celalalt de 1.100 euro, scadente în 2017 si 2019. La capitolul venituri anuale este mentionata suma de aproape 50.000 lei pe statul de plata al Primariei Braila, plus aproape 10.000 lei pe statul de plata a doua universitati. Sotia primarului este directorul Grupului Scolar "Anghel Saligny" si a obtinut venituri anuale de aproape 31.000 lei.

Si cei mai putin avuti...

Lista candidatilor este completata de PRM-istul Adrian Vacu, sef serviciu marketing la Administratia Pietelor si Târgurilor Braila. Tânarul candidat nu detine terenuri, case, masini, bijuterii sau alte obiecte de valoare. De asemenea, a barat în dreptul capitolelor legate de active financiare sau cel cu datorii. Singurul loc unde a completat declaratia de avere este la "Venituri", unde a trecut salariul de la APT (3.000 lei), dar si pe cel de la dealerul auto "IRMEX", unde a fost director de vânzari (14.400 lei), cu o completare de 1.500 lei obtinuti din activitatea independenta de agent de asigurari.
Dan Paun, din partea Uniunii Ecologiste, a depus o declaratie sumara de avere, în sensul ca nu a avut ce sa completeze la terenuri, case/apartamente, depozite bancare ori credite. Are, totusi, o masina marca Jeep, cumparata în 2002. Dar nu a trecut niciun fel de venit. A mentionat, în schimb, ca în 2011 a vândut un apartament cu 165.000 lei.
Ene Tache, candidatul Partidului Poporului - Legea Cojocaru, este pensionar MApN, detine un apartament cumparat în 1992 si un Logan achizitionat în leasing în 2009. Pensia sa este de 42.000 lei anual, în timp ce sotia are o pensie anuala de 1.588 lei.
Daca luam de bune declaratiile de avere, cel mai sarac dintre candidati este, de departe, braileanul Sorin Ovidiu Balan, vedeta OTV a lui Dan Diaconescu. În declaratia de avere a trecut ca functie "realizator" la "Televiziunea OTV", însa, din câte se pare, Dan Diaconescu este cam zgârcit, fiindca Balan nu a realizat niciun venit din asta. Singura sursa de venit trecuta în declaratie este o firma de securitate, unde Sorin Ovidiu Balan spune ca este agent de paza! De la aceasta firma, candidatul PPDD a obtinut un venit anual de 9.000 lei, adica fix 750 lei în medie lunar. În rest, declaratia sa de avere este alba de la un capat la altul, pentru ca nu are nici terenuri, ori case sau apartamente, nici masini, nici obiecte de valoare, depozite sau carduri bancare. Din fericire, nu are nici macar datorii!
Singurul candidat la Primaria Braila care nu apare cu declaratie de avere nici macar pe pagina speciala de web dedicata alegerilor locale din acest an este Eugen Moise, independent. De altfel, acesta nu a organizat pâna acum nici macar o conferinta de presa, pentru a se face cunoscut.

Stancu, mare iubitor de bijuterii

Daca trecem în tabara candidatilor la presedintia Consiliului Judetean, situatia se modifica dramatic, pentru ca aici avem declaratia de avere a actualului sef de judet, Gheorghe Bunea Stancu. De altfel, vom începe cu averea acestuia, dat fiind faptul ca îsi eclipseaza din acest punct de vedere oponentii, ba chiar si pe candidatii din cursa pentru Primarie.
Asadar, Bunea Stancu a trecut în declaratie 7 terenuri, dintre care 6 în intravilanul municipiului, cu o suprafata totala de 2.259 mp plus un lot de 900 mp în localitatea Varsatura. Acestora li se adauga cele trei case de locuit cu o suprafata de 574 mp, construite în anii 1999 si 2001, plus un apartament cumparat în 1981 si un spatiu comercial dobândit în 2010. Din declaratia sa de avere reiese ca Stancu detine un numar impresionant de bijuterii, unele dobândite între 1974 - 2005, altele între 2005 - 2007, valoarea estimata a acestora fiind de 7.500 euro, respectiv 3.000 euro. Impresionante sunt si depozitele bancare constituite pe numele sau: circa 1,6 milioane de lei, cel mai recent cont fiind înfiintat în 2012, de 735.000 lei, si reprezinta dividendele încasate de la "Bursagrirom", aferente anului 2011. În ceea ce priveste actiunile detinute de Stancu la SC "Bursagrirom" precum si la SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia si SIF Oltenia, politicianul nu a mai declarat valoarea totala la zi a acestora. La capitolul venituri, în 2011, pe statul de plata de la Consiliul Judetean a încasat 47.772 lei, în scadere fata de 2010, de exemplu, când venitul anual era de 48.548 lei, sau 52.959 lei în 2009. La capitolul salariu, presedintele CJ Braila era pe locul 29 la nivel national, în rândul omologilor din celelalte judete. Veniturile familiei lui Stancu au fost completate si de sotia sa, care este educator la o gradinita din oras, cu un salariu anual de 20.008 lei.
Candidatul independent sustinut de AVB si PPDD la functia de presedinte al CJ Braila, Sergiu Diacomatu, a trecut în declaratia de avere un teren intravilan în Murighiol, cu o suprafata de 2.000 mp detinut în cota de 1/2 alaturi de Mihai Chiriac. De asemenea, a trecut si cota de 3/8, mostenire obtinuta în 2007, dintr-un apartament de 55,87 mp în Braila. Nu detine nicio masina, însa a declarat o barca marca "Iacopo", cumparata în 2003. În schimb, a mentionat în declaratie ca a dobândit în acest an sase tablouri semnate de Corneliu Baba, H.H. Catargi, Octav Bancila, Rudolf Schweitzer, Stefan Dumitrescu si Grigore Negosanu, toate având o valoare estimata de 7.500 euro. La capitolul active financiare, Diacomatu a mentionat ca detine în numerar, împreuna cu sotia, 107.500 lei. Nu are datorii si a trecut ca venituri realizate în 2011 indemnizatia de 8.900 lei obtinuta ca angajat la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.
În fine, lista candidatilor pentru fotoliu de sef al judetului se încheie cu ing. Mihai Chelu, din partea Uniunii Ecologiste, care, potrivit declaratiei de avere, nu are nimic, dar absolut nimic! Nici terenuri, nici case sau apartamente, bijuterii sau opere de arta, nici macar datorii! De asemenea, Mihai Chelu a barat inclusiv capitolul venituri, cu alte cuvinte nu a avut niciun venit în 2011, anul de raportare, devenind astfel, în mod oficial, cel mai sarac dintre candidatii la alegerile locale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro