Bosnia Herţegovina marchează 20 de ani de la izbucnirea războiului civil | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bosnia Herţegovina marchează 20 de ani de la izbucnirea războiului civil

Conflictul a început în aprilie 1992, după dezmembrarea fostei Iugoslavii.
Circa 100.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar aproape jumătate din populaţie a fost nevoită să îşi părăsească locuinţele.
Mai multe evenimente sunt organizate în întreaga ţară în memoria victimelor conflictului de patru ani.
Principala acţiune va fi un concert organizat la Sarajevo, capitala ţării, unde o orchestră va interpreta în faţa a mii de scaune goale.
Organizatorii au anunţat că vor fi aduse 11.541 de scaune care vor rămâne neocupate - numărul estimat al celor care au murit în timpul asediului Sarajevo de către forţele sârbe.
"Acei oameni şi-au dat viaţa pentru libertatea acestui oraş. Au iubit acest oraş. Au fost ucişi numai pentru că erau locuitori ai acestui oraş, pentru că erau acasă, la şcoală, pe terenul de joacă", a spus Haris Pasovici.
Timp de trei ani şi opt luni la începutul anilor '90, Sarajevo a fost un oraş asediat. Populaţia majoritar musulmană s-a refugiat, în timp ce militari sârbi au blocat accesul în oraş de pe dealurile care îl înconjurau.
Unele dintre cele mai mari atrocităţi din timpul războiului au avut loc la Srebreniţa, unde, în vara lui 1995, forţele sârbe bosniace conduse de generalul Ratko Mladici au ucis 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani.
În războiul din Bosnia au fost implicate trei părţi - sârbii, croaţii şi musulmani.
Reprezentantul special al UE pentru Bosnia, Peter Sorenson, a spus că, în timpul războiului, încrederea şi relaţiile dintre oameni au fost pur şi simplu distruse. Ceea ce nu poate fi uitat sau "şters cu buretele", a adăugat el.
Potrivit BBC, aspiraţiile pentru o Bosnie multietnică şi multiculturală nu au devenit încă realizate. O mare parte din populaţie crede că războiul a fost un preţ prea mare pentru astfel de speranţe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro