Bugetul spitalelor, neacoperit pe luna decembrie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bugetul spitalelor, neacoperit pe luna decembrie

Spitalele brăilene vor funcţiona până la finele anului pe promisiuni! Sumele alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu ajung până la fínele anului, luna decembrie rămânând neacoperită.
De altfel, situaţia din spitalele brăilene este aceeaşi ca şi în restul unităţilor sanitare din ţară, iar singura certitudine este, deocamdată, că au primit bani atât cât să poată fi plătite salariile în luna noiembrie. În acest context, banii de salarii nu există pentru luna decembrie, fiind de aşteptat ca atunci să aibă loc o nouă rectificare pentru acoperirea cheltuielilor aferente ultimei luni a anului.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe Brăila, Rodica Sin, ne-a declarat că la ultima rectificare unitatea sanitară a primit banii de salarii inclusiv pentru luna noiembrie. "Avem acoperite lunile octombrie şi noiembrie, la nivelul contractului negociat din aprilie cu CJAS. Mai exact, pe noiembrie ne descurcăm cu plata salariilor, urmând ca până pe data de 25, CJAS să ne achite diferenţa de bani, conform obligaţiei pe care o are. Deocamdată, spitalul are contract cu CJAS la nivelul negociat. Aşteptăm ca pentru decembrie să fim anunţaţi când vom primi banii. Este prematur acum să spunem dacă vor fi sau nu probleme cu finanţarea până la finele anului", ne-a declarat Rodica Sin. Un lucru este cert: faptul că spitalul nu are datorii către furnizori peste termenul scadent de plată. Mai mult decât atât, unitatea sanitară a reuşit să stingă datoria "istorică" pe care a înregistrat-o la bugetul de stat, înainte de descentralizarea sistemului sanitar. "Am achitat integral suma datorată la ANAF, sumă care se ridica, în 2010, la preluarea spitalului în administrarea Consiliului Judeţean, la circa 50 miliarde lei vechi. Am beneficiat de eşalonare, am respectat graficul impus şi, în luna octombrie, am reuşit să achităm ultima tranşă, cu tot cu accesorii, aşa cum prevede legea fiscală", ne-a precizat Rodica Sin.
De asemenea, Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila nu înregistrează datorii la furnizori, singura incertitudine pe care o are conducerea, la acest moment, fiind legată de capacitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a onora ritmic finanţarea conform contractului. "Acum avem acoperite, prin acte adiţionale la contractul cu CJAS, lunile octombrie şi noiembrie. Urmează ca sumele pe care ni le datorează Casa de Sănătate pe decembrie, să fie decontate în ianuarie. În limitele contractuale, dacă CNAS îşi onorează obligaţiile ritmic, nu vom înregistra datorii peste termenele scadente. Marea problemă este dacă, urmare a acestor acte adiţionale, CNAS îşi va respecta obligaţiile", a spus Ştefan Sânpetru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la Spitalul de Psihiatrie, unde nu există furnizori neachitaţi la termenele scadente, însă finanţarea pe decembrie nu este, deocamdată, acoperită. "Momentan, singura lună pe care nu o am acoperită este decembrie. Rămâne de văzut dacă se va găsi finanţarea până la sfârşitul anului. Contractul pe actul adiţional din decembrie are, la acest moment, 1% finanţare. Aşteptăm să vedem ce va fi în decembrie", ne-a declarat Florentin Crăciun, managerul Spitalului de Psihiatrie.

CJAS arată că situaţia nu-i gravă

Preşedintele-director interimar al CJAS Brăila, dr. Camelia Nedelcu, ne-a declarat că pentru lunile octombrie şi noiembrie s-au primit fonduri pentru toţi furnizorii, inclusiv spitalele, pentru a acoperi valoarea contractată. "Bugetul de angajare acoperă valoarea contractată, atât pentru servicii medicale cât şi pentru programele naţionale, urmând a primi şi pentru luna decembrie, în angajare. Însă conform contractului cadru şi normelor, luna decembrie - nu ştim încă dacă până pe 15 sau în totalitate -, va face obiectul unui buget de angajare pe anul 2014. Există art. 6 din Contractul cadru, care permite ca serviciile din decembrie să fie decontate în ianuarie, din bugetul pe 2014. La acest moment nu sunt probleme cu finanţarea", ne-a declarat dr. Camelia Nedelcu.
Sursa citată a precizat că pe noiembrie s-au primit bani în prima decadă, pentru acoperirea salariilor, suma totală pentru spitale fiind de 7,5 milioane lei, urmând ca în decada a doua să fie primită diferenţa, până la valoarea de contract. Totodată, dr. Camelia Nedelcu a confirmat că niciun spital brăilean nu înregistrează datorii către furnizori peste termenul scadent.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro