Bunea Stancu. PROCESUL | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bunea Stancu. PROCESUL

* social-democratul este acuzat de folosirea influenţei şi autorităţii ce rezultă din funcţia de conducere într-un partid, pentru a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite, în dosarul legat de finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană * alături de el, inculpaţi în dosar mai sunt Gheorghe Teodorescu, acţionar al SC Insomar SRL, Viorel Bărac, director al SC "Interagro" SA, şi patronul Interagro, Ioan Niculae


Că PSD-ul are datorii de milioane de euro se ştie, după cum se ştie şi că Gheorghe Bunea Stancu nu este numai şeful CJ şi al social-democraţilor brăileni, ci şi trezorierul PSD. Ce nu s-a ştiut până în luna ianuarie este maniera în care afaceristul Bunea Stancu avea de gând să scoată bani de la câţiva alţi afacerişti, cărora le promitea la schimb funcţii în stat pentru ei sau pentru nişte apropiaţi, în unele cazuri fiind vorba despre societăţi de interes naţional. Cel puţin asta rezultă din megadosarul instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, aflat acum pe rolul Judecătoriei Sector 1 Bucureşti. "Nici nu poţi să îi ajuţi pe toţi, că nu ai cum", îi explica Stancu unui om de afaceri "selectat", maniera în care lucrează el. Mai exact, îşi apropie 3 - 4 oameni de afaceri care "cotizează" şi pe care ulterior "îi ajută".
Iar unul dintre cei cărora, în schimbul unei cotizaţii la campanie, i s-ar fi oferit "ajutor", a fost chiar patronul "Interagro", Ioan Niculae, inculpat şi el în dosarul instrumentat de DNA. De altfel, trezorierului PSD nici nu i-a fost greu să ajungă la Niculae, ştiut fiind că şeful PSD Brăila este consătean cu soţia omului de afaceri.

 

Astăzi este cel de-al doilea termen în dosarul în care preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, este învinuit de infracţiuni de corupţie. Alături de şeful PSD Brăila, în dosar mai sunt inculpaţi Gheorghe Teodorescu, acţionar al SC "Insomar" SRL, Viorel Bărac, director al SC "Interagro" SA, şi patronul "Interagro", Ioan Niculae. Toţi patru au fost trimişi în judecată la mijlocul lunii ianuarie, după o lungă perioadă de cercetări şi audieri efectuate de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Gheorghe Bunea Stancu este acum chemat în faţa instanţei de judecată în dosarul legat de finanţarea campaniei electorale a fostului PSD-ist Mircea Geoană. Conform informaţiilor făcute publice de către DNA, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila este acuzat de folosirea influenţei şi autorităţii ce rezultă din funcţia de conducere într-un partid, pentru a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite, infracţiune prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi coinculpaţi, în sarcina lui Gheorghe Teodorescu, acţionar al SC INSOMAR SRL, s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, Viorel Bărac, director al SC INTERAGRO SA, este acuzat de comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi Ioan Niculae, acţionar principal al grupului INTERAGRO SA, este învinuit de infracţiunea de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Faţă de toţi cei de mai sus, procurorii din cadrul DNA au început urmărirea penală încă din 11 mai 2011, în ianuarie 2012 înaintând dosarul spre judecare la Judecătoria Sector 1 Bucureşti.

Cum a ajuns Stancu inculpat

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC INTERAGRO SA, bani care urma să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială desfăşurată la sfârşitul anului 2009 pentru susţinerea candidatului Mircea Geoană. Potrivit înţelegerii, sumele de bani ar fi fost furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a banilor, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare la finanţarea partidelor politice. În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (S.N.T.G.N. TRANSGAZ şi S.N.G.N. ROMGAZ SA).
Pe parcursul cercetărilor, procurorii DNA au stabilit care au fost sumele puse în joc. Aceştia anunţă că din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - INTERAGRO SA şi SC INSOMAR SRL. "Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale", este precizat în comunicatul menţionat. Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de inculpaţii Bărac Viorel şi Teodorescu Gheorghe, cu mijlocirea inculpatului Ioan Niculae.

 

23stanc1 Preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi patronul "Interagro", Ioan Niculae, împreună în dosarul DNA DNA semnalează "cotizaţii oculte"

 

Nu lipsită de importanţă este originea legăturii dintre Stancu şi Niculae, şeful PSD Brăila fiind consătean cu soţia omului de afaceri.
În cele 20 de volume ale dosarului - fiecare conţinând 150-200 de pagini -, înaintat de DNA Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, se regăsesc şi motivele pentru care procurorii au decis să disjungă urmărirea penală şi să continue cercetările în ceea ce-i priveşte pe Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă, Robert Negoiţă şi Gigi Becali.
În acelaşi dosar ajuns la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti apar şi interceptări ale unor convorbiri telefonice în care sunt vehiculate numele preşedintelui PSD, Victor Ponta şi Adrian Năstase. "Faptul că se discută despre sumele de bani pe care aceşti oameni de afaceri le cotizează sub diferite forme, mai mult sau mai puţin oculte, evitând dispoziţiile legale privitoare la finanţarea formaţiunilor politice, este întărit şi de discuţiile repetate purtate de Bunea Stancu cu diferite persoane - oameni de afaceri, cum ar fi Cristian Burci şi alţii, dar şi cu oameni politici, cum ar fi Adrian Năstase", menţionează procurorii DNA, citaţi de "Evenimentul Zilei".

"Am vorbit şi cu Victor după aia..."

Gheorghe Bunea Stancu a fost interceptat în timp ce îi spunea, într-o convorbire telefonică, lui Cristi Burci, că a vorbit şi cu Victor Ponta să ţină aproape câţiva oameni, menţionându-i pe Ioan Niculae, Sebastian Ghiţă şi bineînţeles, interlocutorul său. Bunea Stancu îi promitea lui Cristi Burci, fost patron al Prima TV, funcţii importante în stat, chiar de ministru. "Oferta" era valabilă şi pentru Sebastian Ghiţă, la vremea respectivă manager al Realitatea TV. Iată stenograma unei astfel de convorbiri:

Gheorghe Bunea Stancu: Iar in rest, ţi-am spus. Am scris acolo, Stancu plus Ponta, în dreptul la cele trei. Nu, eu ţi-am spus. Am vorbit şi cu Victor după aia şi i-am zis în maşină: Băi, noi trebuie să ne apropiem trei-patru oameni... adică tu, Ghiţă şi încă doi, probabil Niculae şi încă unul.
Cristi Burci: Normal.
G.B.S.: Mai mulţi, nu mă bag. Nici nu poţi să îi ajuţi pe toţi, că nu ai cum.
C.B.: Normal, normal.
G.B.S.: ... Chiar dacă ai vrea. Iar după aia, lasă, că din ăia doi, o să-l punem pe Nicu... dacă e să putem şi pe Cristi la o autoritate, e foarte bine. Nu o să pun eu şi cu tine şapte miniştri, ai înţeles?!
C.B.: Da, noi trebuie să fim şi nişte oameni înţelegători, că, până la urmă, contează contextul mare...
Interogat la DNA, pe 19 octombrie 2011, cu privire la această convorbire telefonică, Cristian Burci a declarat: "Cred că domnul Bunea, când s-a referit la trei-patru pe care o să-i ia pe lângă el a dorit să afirme că intenţionează să fie cooptaţi în jurul PSD-ului, trei-patru oameni de afaceri cu care să conlucreze în viitor şi împreună cu care să identifice şi nevoile mediului de afaceri", se menţionează în dosarul ajuns la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Bunea Stancu? "Un bătrânel căruia îi place să se laude"

Pe lângă faptul că i-a promis lui Ioan Niculae că-şi va numi oameni în fruntea Ministerului Economiei, Gheorghe Bunea Stancu a făcut astfel de oferte şi lui Cristian Burci şi Sebastian Ghiţă, spun anchetatorii. "Tot în cursul lunii iulie 2010, în urma punerii în executare a autorizaţiilor dispuse de înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost evidenţiate mai multe convorbiri telefonice purtate de persoanele suspecte a fi implicate în activităţi infracţionale şi care confirmă întru totul aspectele avute în vedere la sesizarea din oficiu, mai ales cu privire la folosirea aceluiaşi modus operandi de către Bunea Stancu. Astfel, pe 8 iulie 2010, Bunea Stancu poartă două discuţii telefonice cu Burci Cristian, iar din conţinutul acestor convorbiri rezultă că, în aceeaşi modalitate, folosind influenţa pe care o are în formaţiunea politică din care face parte, acesta îi promite lui Burci Cristian că, la momentul în care formaţiunea politică va ajunge la guvernare, îl va nominaliza pentru un post important, la o agenţie sau autoritate, ca şi răsplată pentru contribuţia sa bănească, necesară acoperirii datoriilor partidului, activitate de care numitul Bunea Stancu se ocupă direct, sens în care contactează diferiţi oameni de afaceri. Tot în cuprinsul acestor discuţii, Bunea Stancu afirmă că asemenea lui Burci Cristian mai sunt şi alţi oameni de afaceri, care vor beneficia de funcţii importante, de miniştri, pentru contribuţiile lor băneşti, nominalizând în acest sens pe Ioan Niculae şi pe un anume Ghiţă, care, în urma verificărilor a rezultat că este Ghiţă Sebastian Aurelian, patron Asesoft SA", concluzionează DNA, citată de presa centrală.
"La această dată nu eram încă la Realitatea TV. Bunea Stancu este un bătrânel căruia îi place să se laude, constat eu. Bine că nu am vorbit niciodată cu el" - este poziţia lui Sebastian Ghiţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro