Candidatii la consilii. Topul averilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Candidatii la consilii. Topul averilor

* doar ei cumuleaza sute de mii de euro în conturi, zeci de case si sute de hectare de teren intra- si extravilan * o grupare pe aliante electorale arata clar ca cei mai multi dintre bogati se regasesc pe listele USL * la AVB, plutonul de "dreapta" este condus de tânarul politician Marian Fusea * pe liste s-au strecurat, însa, si candidati cu averi mai mult decât modeste, o casa si o Dacie, dar si "ciudati" care, desi traiesc pe picior mai mic sau mai mare, recunosc, nonsalant, ca nu au niciun venit * din punct de vedere al mediei de vârsta, la AVB majoritatea candidatilor sunt tineri *

Sute de hectare de terenuri agricole, mii de metri patrati în intravilan, zeci de apartamente, case de vacanta, colectii impresionante de bijuterii din aur, platina si ceasuri de valoare, depozite bancare de milioane de euro, cu asta se "mândresc" unii dintre candidatii braileni la functiile de consilieri municipali sau judeteni. Unii putred de bogati, cu afaceri de mii de euro în spate si cu conturi pe masura, altii doar cu strictul necesar, toti deopotriva îsi doresc acum un singur lucru - voturi. Cât mai multe voturi, care sa le asigure pentru viitorii 4 ani un statut important în urbe - cel de consilier. Care-i miza financiara, cel putin teoretic, pentru o astfel de functie aleasa? Aproximativ 600 lei lunar la CJ si 700 lei lunar la CLM, însemnând valoarea indemnizatiei de consilier judetean, respectiv municipal. În realitate, unii consilieri trag pentru asta pentru ca prin mâna lor trec cele mai importante decizii ce privesc comunitatea si, din pacate, deseori, au grija sa-si satisfaca propriile interese sau ale apropiatilor.
De precizat ca pentru realizarea acestui material au fost analizate aproximativ 80 de declaratii de avere postate pe pagina web special dedicata candidatilor la alegerile locale.

Liberalii si social democratii, club select

Din rândul consilierilor municipali cel mai avut este Vasile Varga, din tabara USL. Liberal cu state vechi, el a completat în declaratia de avere ca detine nu mai putin de 6 loturi de teren intravilan, cu mentiunea ca este proprietar exclusiv doar la 3 dintre ele, însemnând aproape 800 mp. În restul cazurilor este coproprietar, alaturi de fiica sa. Aceeasi situatie se înregistreaza si la capitolul cladiri, unde Varga este proprietar exclusiv la 2 case de locuit si un spatiu comercial, în timp ce casa de vacanta si alte doua spatii comerciale le împarte cu fiica sa. În completare a declarat o ambarcatiune cumparata în 2009 si un Mercedes cumparat în 2011. De asemenea, se poate lauda cu o colectie de obiecte de arta dobândite în perioada 1972 - 2005, în valoare de 10.000 euro, plus bijuterii în valoare de 30.000 euro. Asa cum era de asteptat, are un scor bun si la capitolul active financiare - însemnând carduri, conturi curente, depozite bancare plus fonduri de investitii - toate însumând peste 1,8 milioane lei, 35.000 euro si circa 6.000 de dolari. În mod evident, nu are datorii si a raportat venituri din activitatea de notar în cuantum de aproape 1,3 milioane de lei, plus peste 190.000 lei din închirieri de spatii comerciale. Veniturile declarate de Varga sunt completate si de indemnizatii, în declaratia de avere fiind trecuta suma de circa 213.000 lei.
Din acelasi club select face parte si liberalul Sorin Costin, administratorul "Hercules", care si-a trecut în declaratie 3 loturi de teren intravilan, însemnând circa 4.800 mp, un apartament de 60 mp, o locuinta de 350 mp si un spatiu de productie de peste 2.000 mp. De asemenea, Costin detine si un ponton dormitor. Consilierul PNL are si o colectie de bijuterii din aur, cu o valoare estimata la 10.000 euro si un cont curent de 920.000 lei. A încasat de la "Hercules" un salariu de 61.726 lei, dar venitul cel mai mare provine din dividendele în cuantum de 382.200 lei de la "Bursagrirom", unde este actionar alaturi de presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu. A încasat anul trecut si 7.020 lei indemnizatia de consilier local. Dar de numele lui Costin se leaga si un recent scandal mediatic, generat de faptul ca firme apartinând familiei sale au facut amenajari pe malul fluviului fara a avea autorizatiile necesare.
Bosneag Sorin, consilier din partea PSD, cu multe mandate la activ si directorul sucursalei locale a "Unita Turism Holding", se numara si el printre candidatii care au cu ce se lauda când vine vorba de declaratia de avere. De exemplu, discutând de imobile, are mentionat un lot de 450 mp de padure la Bertestii de Jos, cumparat în 2009, plus 3 apartamente, toate în Braila, dintre care unul este o mostenire obtinuta în 2002. Este titularul a patru conturi curente cu un sold de 26.600 lei, plus o contributie de 4.500 lei la un fond de investitii. Are, în schimb, datorii totalizând 39.000 euro, scadente în 2018 si 2020. În ce priveste veniturile declarate, consilierul PSD si candidat pentru înca un mandat a trecut suma de 54.130 lei, salariul primit de la "Unita Turism Holding", plus 7.030 lei indemnizatia de consilier municipal si 2.500 lei indemnizatia de membru în AGA la una dintre companiile din subordinea municipalitatii.

06AVERI2Fusea, colectionar de ceasuri

Din tabara Aliantei pentru Viitorul Brailei (AVB), cel mai avut pare a fi Marian Fusea, care detine 3 loturi de teren intravilan, totalizând peste 300 mp, un lot de 1 ha de teren agricol, plus 5 ha de teren extravilan. Lista proprietatilor imobiliare continua cu o casa de locuit si un apartament. Are, de asemenea, o colectie de bijuterii si ceasuri estimata la 22.000 euro, iar împreuna cu sotia detine conturi si depozite bancare cu un sold de aproape 22.000 euro si aproape 30.000 lei. Ca director adjunct la SC "Reldo" SRL a încasat aproape 93.000 lei salariu, venit completat cu o arenda de 1.500 lei, plus 14.400 lei dintr-un contract de colaborare. De mentionat este si faptul ca, analizând declaratiile de avere, se distinge si o trasatura legata de media de vârsta. Astfel, cei mai tineri candidati pentru CLM si CJ sunt cei de la AVB si PRM.
Din grupul candidatilor la un post de consilier municipal din partea PRM se detaseaza Alexandru Bucalau - notar stagiar, care a mentionat în declaratia de avere ca a vândut anul trecut nu mai putin de 8 masini straine, obtinând în urma vânzarii 142.000 euro.
În ceea ce priveste PPDD, partid nou aparut pe scena politica, dar într-o ascensiune evidenta, cea mai cunoscuta persoana ce apare pe listele de candidati pentru consilieri judeteni este Mariana Nistor, patroana firmei "Memento Mori", sotia lui Vasile Nistor, patronul "Silmar", unul dintre cei mai importanti dealeri de utilaje agricole din judet. În declaratia de avere, Mariana Nistor figureaza cu 3 terenuri în intravilan, cu o suprafata totala de peste 1.100 mp, cu mentiunea ca doar pentru unul dintre ele precizeaza ca e situat în judetul Vrancea. De asemenea, Mariana Nistor mai detine o casa de locuit în municipiul Braila, cu o suprafata de 2.000 mp, si o casa de vacanta la Lepsa. Nu are masina, nu are depozite, dar figureaza în declaratie cu un credit la BRD, cu scadenta în 2017, în valoare de 15.000 euro. În ceea ce priveste veniturile, ea a încasat în ultimul an 12.000 lei de la societatea "Silmar", unde este încadrata ca director marketing, iar împreuna cu sotul s-a înregistrat cu un profit de 100.000 lei, încasat de la aceeasi societate.
Cu mari sanse de a prinde un loc de consilier pe listele PPDD este însa Gabriel Musceleanu (pozitia 2 în lista). El detine 3 terenuri agricole, cel mai mare cu o suprafata de 3,3 ha, un apartament, 2 autoturisme si un venit anual, în calitate de inginer la o firma agricola, de 25.000 lei. Cel mai sarac dintre primii candidati ai PPDD este cel situat pe pozitia 3, Ivan Cristian Gabriel. El nu detine decât 2 apartamente, unul de 47 si unul de 50 mp, iar în declaratie nu a mentionat nici meseria, nici locul de munca.
Trecând în tabara candidatilor PPDD de la Consiliul Local, cel mai cunoscut nume este cel al omului de afaceri Mihai Danut. Conform declaratiei de avere, el detine un teren agricol în suprafata de 25 ha si 2 case de locuit situate în municipiul Braila. Mihai Danut este urmat pe lista de Musceleanu, pe care l-am regasit si în lupta pentru CJ, apoi de Traian Adrian. Acesta detine un teren intravilan, un apartament, un autoturism Nisan Tiida si obtine anual un venit de 34.775 lei. O declaratie ceva mai stufoasa are candidatul de pe locul 5 al listei pentru CLM, Sterian Georgica. El figureaza cu 3 terenuri agricole, un apartament, 2 case, un autoturism si un tractor.

Un doctor de milioane

Dintre candidatii USL la functia de consilier judetean, din punct de vedere al bunastarii se detaseaza net trei aspiranti. Este vorba despre doctorul Bogdan Minescu (PNL), omul de afaceri Nicu Nita (PSD) si liderul PNL Braila, Catalin Boboc.
Conform declaratiei de avere, liderul liberalilor braileni detine 4 terenuri, din care unul intravilan în municipiu, cu o suprafata de 380 mp si trei terenuri în extravilan, unul la Vadeni - 15,6 ha, unul de 5,5 ha la Balta Alba, judetul Buzau si 35 ha la Cazasu. Desi nu are trecuta în declaratia de avere nicio masina, tânarul liberal se poate mândri cu doua case. Asta în conditiile în care în 2011 si 2012 a reusit sa vânda, la preturi frumusele, un teren si un apartament, ambele situate în cartierul Vidin. Ca venituri, Boboc a mentionat în declaratia de avere un salariu de 30.000 lei, indemnizatia de la CJ de 6.000 lei, precum si venituri din arenda în valoare de 22.000 lei. De altfel, familia tânarului politician trece printre cele mai înstarite din oras, cu importante afaceri în agricultura si domeniul hotelier.
Pe masura renumelui este si averea medicului cardiolog Bogdan Minescu. El detine, conform declaratiei de avere, un teren intravilan în judetul Vrancea, în suprafata de 450 mp, si tot acolo o casa de vacanta construita în 1993. În municipiu, dr. Minescu este proprietarul unui apartament si al unei case de 238 mp. La capitolul autoturisme, medicul a specificat un BMW cumparat în leasing în 2001 si o Dacia din 1994. Din punct de vedere financiar, împreuna cu sotia, dr. Minescu detine mai multe conturi si depozite bancare, în valoare totala de 23.500 lei si 172.000 euro. De asemenea, familia Minescu mai detine 3.000 de actiuni la BRD si SIF Moldova, în valoare de 25.000 lei, doua cabinete medicale de pe urma carora a încasat venituri de peste 134.000 lei, la care se adauga drepturi de proprietate intelectuala de aproape 94.000 euro sau sponsorizari de la firme din domeniul medical de 4.800 euro. Dividendele încasate de Bogdan Minescu de la BRD si propria firma "Cardio Med" s-au ridicat în ultimul an la circa 40.000 lei, iar salariul încasat ca sef sectie cardiologie din cadrul Spitalului Judetean la aproape 44.000 lei. Peste toate acestea, indemnizatia de consilier judetean a fost, conform propriei declaratii de avere, de 36.000 lei.

Nita 6 case

La capitolul imobiliare, însa, în topul celor mai avuti aspiranti la functia de consilier judetean conduce detasat pesedistul Nicu Nita. El si-a trecut în declaratia de avere nu mai putin de sapte terenuri, din care cinci, în suprafata totala de aproape 12.500 mp, în intravilan, unul de 1.483 mp în circuitul civic al localitatii Predeal, plus înca circa 157 ha teren agricol la Unirea. Tot din declaratia de avere aflam ca Nita adaposteste în propriile garaje doua autoturisme, un Ford si un Peugeot. Cea mai importanta cota a averii omului de afaceri se regaseste însa în proprietatile imobiliare. La concurenta parca cu seful lui de partid Gheorghe Bunea Stancu, Nicu Nita este fericitul detinator a sase imobile: doua case de locuit în municipiu, un spatiu comercial de 10.552 mp si trei case de vacanta, la Eforie Nord, Predeal si Unirea. El mai detine actiuni la 3 societati comerciale, în valoare de 10.300 lei si un venit sigur anual de peste 30.000 lei din salariul de director si 9.000 lei din închirierea spatiului de pe Soseaua Râmnicu Sarat. În legatura cu Nita, trebuie sa reamintim ca printre terenurile din intravilan se regasesc si cei 2.500 mp din Chercea, mai precis de la "Magarul Tavalit", oferiti de primarul Simionescu si consilierii minicipali pe un pret modic, cu promisiunea ca locul va fi curatat de gunoaie si redat comunitatii. Au trecut aproape 4 ani, Nita se regaseste iar pe listele candidatilor, dar de la"Magarul Tavalit" doar gunoaiele au disparut. Nu parc, nu gradinita, nu loc de joaca, asa cum a promis. Un spatiu îngradit si atât. Contactat telefonic, omul de afaceri si-a amintit promisiunea, dar a tinut sa precizeze: "Am consultat opinia cartierului si oamenii nu si-au exprimat acordul pentru asa ceva. Mi-au spus ca si-ar dori o piata de legume - fructe si asta o sa le fac. Din resurse proprii, am documentatie, am studiu, o fac". Nu vrem sa fim cârcotasi, dar îi reamintim ca pentru ditamai suprafata, pozitionata într-un loc strategic al cartierului, el plateste Primariei 1.000 lei/luna. Poate va lua si asta în calcul atunci când va stabili pretul de închiriere a tarabelor, asta daca vreodata în locul cu pricina va face si altceva decât un gard împrejmuitor.

Saraci dar cinstiti?

Revenind la posibilii consilieri judeteni, la polul opus, pe lista USL, pe locuri considerate de noi eligibile, se afla candidatul Gheorghe Stan, maistru mecanic la "Trans Gaz", care, în ciuda acestei meserii aparent banoase, nu a avut de trecut în declaratia de avere decât o casa de 90 mp si o amarâta de Dacia, achizitionata în 1998. Probabil salariul de maistru este confidential, din moment ce la rubrica venituri, la candidatul cu pricina apare un mare "Z".
Un pic mai sus de Stan, am aprecia noi, s-ar situa actualul vicepresedinte CJ, Florin Mija. Fara terenuri, fara conturi, doar cu un apartament de 55 mp, o Dacia, tot din '98, diferenta facând-o BMW-ul achizitionat în 2008 si leafa încasata de la CJ, de 42.612.
Ceilalti candidati verificati de noi, atât la Consiliul Local cât si la CJ - triati pe considerentul ca ocupa în lista întocmita de partid un loc posibil eligibil - se încadreaza în limitele unui trai decent: o casa, doua, o masina, doua, un cont mai mic sau mai mare în lei sau euro, mai o salupa, mai o casuta de vacanta, absolut normal, având în vedere meseriile practicate - profesori, medici sau manageri. Dar, desi nu-i dau banii afara din case, un lucru este demn de remarcat: cu unele exceptii, nici nu sunt datori.

Investitii de peste 200.000 euro în bijuterii si obiecte de arta

În tabara pretendentilor la un post de consilier municipal se disting câteva cazuri de colectionari de bijuterii si obiecte de arta. În frunte cu Vasile Varga care, asa cum am spus, detine o colectie de bijuterii în valoare de 30.000 euro, plus obiecte de arta evaluate la 10.000 euro, în acest club select se mai înscrie Sorin Costin, cu 10.000 euro bijuterii. Dar se distinge si Ilie Eduard Ciocan, candidat al USL, care a mentionat în declaratia de avere ca detine bijuterii evaluate la 50.000 euro! Si Chiru Laurentiu de la AVB se lauda cu o colectie frumoasa de bijuterii: 25.000 euro.
Si grupul candidatilor la un post de consilier judetean este reprezentat de persoane care au investit masiv în bijuterii. De exemplu, Reliana Bogdan de la AVB a trecut în declaratie ca detine bijuterii în valoare de 15.000 euro, plus obiecte de arta însemnând 20.000 euro. Si Lungu Danut se lauda cu o colectie de bijuterii evaluate la 30.000 euro, la fel cum o face si Adrian Pintilie, care a investit aproape 13.000 euro în bijuterii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro