Copilărie în spatele gratiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copilărie în spatele gratiilor

Cinci copii dintr-o familie săracă din comuna Unirea au ajuns săptămâna trecută într-un centru maternal, împreună cu mama lor, după ce reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) au constatat condiţiile inumane în care erau crescuţi minorii. Fraţii, cu vârste cuprinse între 2 şi 11 ani, au fost găsiţi murdari, înfometaţi şi aproape îngheţaţi. Micuţii locuiau împreună cu mama într-o cocioabă fără curent electric, aflată în curtea unei mori dezafectate, în condiţii greu de imaginat: şase suflete înghesuite într-o singură cameră, cu geamul spart. Pătura aşezată la fereastră în locul geamului nu putea împiedica gerul să pătrundă în casă, iar soba cu plită nu putea încălzi camera, al cărei mobilier consta din două paturi murdare şi un dulăpior. Cea de-a doua cameră a locuinţei avea jumătate de plafon căzut, fără geamuri şi nemobilată, iar pe jos erau aruncate diferite obiecte.

"Cazul celor cinci fraţi, cu vârste cuprinse între 2 ani şi 11 ani, a intrat în atenţia instituţiei noastre ca urmare a situaţiei de risc în care aceştia se aflau, generată de neglijarea nevoilor de creştere şi educare, de către părinţi", ne-a declarat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila.

Încuiaţi în casă, murdari şi îngheţaţi

Când echipa de specialişti ai DGASPC Brăila a ajuns la faţa locului, a descoperit o scenă de coşmar: copiii erau singuri acasă, încuiaţi în locuinţă cu lacăt. Unul dintre băieţi ieşise prin gratiile de la o fereastră pentru a-şi chema mama aflată prin vecini. Copiii erau murdari, cu eczeme în jurul gurii, generate de lipsa igienii, îmbrăcaţi sumar, cu haine murdare şi desculţi. În cadrul anchetei efectuate cu scopul evaluării condiţiilor în care copiii se aflau la domiciliul familiei din comuna Unirea, s-a constatat faptul că, părinţii legal căsătoriţi erau despărţiţi în fapt de aproximativ un an, minorii rămânând în grija mamei lor, în timp ce tatăl s-a stabilit la domiciliul bunicilor paterni din Brăila. Deşi trei dintre copii sunt de vârstă şcolară, doar doi dintre aceştia, de 9 ani, respectiv 11 ani, erau înscrişi la şcoală în clasa a III-a, respectiv a-IV-a. Mama, M.P., cu vârsta de 38 de ani este casnică, neşcolarizată, căsătorită cu tatăl copiilor, M.I. din anul 2008, după ce a întreţinut cu acesta relaţie de concubinaj timp de 10 ani. "Discuţiile purtate cu mama au evidenţiat faptul că aceasta pleacă în mod frecvent de la domiciliu şi lasă copiii nesupravegheaţi, fără a conştieniza atât responsabilităţile pe care le are în ceea ce priveşte asigurarea nevoilor primare şi de educaţie ale copiilor, cât şi consecinţele mediului insecurizant asupra dezvoltării fizice şi psihice a copiilor", a precizat Simona Cimpoae.

Micuţii au ajuns de sărbători în centrul maternal

În ceea ce priveşte resursele materiale de care dispunea familia, s-a constatat faptul că veniturile constau doar în alocaţiile de stat ale micuţilor, însă mama realizase şi formalităţile necesare pentru a beneficia de ajutor de încălzire. Tatăl nu s-a implicat în creşterea copiilor în perioada în care a părăsit familia, deşi în cursul anului anterior trei dintre aceştia au mers la domiciliul bunicilor paterni, fiind însă alungaţi. Deşi pe raza comunei Unirea locuieşte şi bunica maternă, copiii nu beneficiază de atenţia acesteia, mama susţinând că relaţiile sunt tensionate. "Ca urmare a gradului de risc la care minorii erau expuşi şi a nevoii mamei de a beneficia de sprijin în ceea ce priveşte adoptarea unei atitudini pozitive faţă de asigurarea responsabilităţilor parentale, copiii şi mama acestora au beneficiat de admitere în Centrul Maternal din cadrul DGASPC Brăila. În acest fel, micuţii beneficiază de condiţii corespunzătoare de confort fizic şi emoţional, iar mama este inclusă într-un program adecvat de consiliere şi îndrumare", a mai spus directorul adjunct al DGASPC Brăila. Responsabilii de caz au în vedere evaluarea situaţiei şi atitudinii tatălui şi a familiei paterne extinse, cu scopul identificării resurselor acestora în ceea ce priveşte sprijinirea mamei în îngrijirea copiilor. De asemenea, se are în vedere şi colaborarea cu Primăria Unirea, din perspectiva identificării posibilităţilor de sprijin în îmbunătăţirea condiţiilor de locuit precum şi în ceea ce priveşte sensibilizarea bunicii materne pentru a-şi ajuta fiica în creşterea nepoţilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro