Cu camerele pe candidati | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cu camerele pe candidati

* costul total al investitiei: 75.000 de lei * profesorii considera ca este o metoda foarte buna pentru a asigura examene corecte * pe cei mai multi dintre elevi nu-i deranjeaza prezenta acestor ochi impasibili si neiertatori * absolventii de la profilul tehnologic si-ar dori sa dea examene la disciplinele de specialitate, nu teoretice * la Braila sunt asteptati sa se înscrie la examenul de maturitate aproximativ 2.475 de candidati

Cel putin 4 milioane de lei va cheltui Ministerul Educatiei pentru a asigura exemene corecte de bacalaureat. La nivel national este nevoie de aproximativ 6.500 de camere, din care la Braila vor fi trimise 125, ceea ce înseamna ca sistemul educational brailean va beneficia de o investitie de aproximativ 75.000 de lei. Aceste camere vor fi folosite în fiecare an pentru supravegherea examenului. Pâna acum câteva zile nu se stia decât ca trebuie supravegheat video examenul, fara sa se precizeze daca se vor da si banii pentru achizitionarea camerelor necesare. La Braila si anul trecut a fost supravegheat video examenul, sistemul fiind improvizat cu camere adunate de prin scoli. "Sunt foarte îngrijorat pentru ca nu stiu de unde voi scoate 10.000 de lei pentru a cumpara camerele necesare pentru a supraveghea examenul. Daca vor veni banii sau camerele de la Bucuresti, ar fi foarte bine", a spus directorul Liceului "Iorga", Mircea Morosan. Pentru a alunga temerile ca scolile va trebui sa suporte investitia, inspectorul scolar general Viorel Botea a precizat ca, deja, Ministerul a alocat fondurile necesare achizitionarii camerelor. "Este o masura foarte buna, avem nevoie de un bacalaureat corect, asa cum a fost si anul trecut, când Braila a obtinut rezultate bune", a spus inspectorul general Viorel Botea. Pâna la primul examen scris mai este doar o luna. Daniel Tomoni, seful biroului de presa al Ministerului, a precizat ca, deocamdata, nu s-a elaborat un caiet de sarcini pentru achizitionarea camerelor, dar se lucreaza la acest lucru. "Saptamâna viitoare este posibil sa avem acest caiet de sarcini si sa organizam licitatie. Camerele vor fi achizitionate centralizat, apoi vor fi distribuite în teritoriu conform solicitarilor facute de inspectorii generali", a mai explicat Daniel Tomoni.
În ceea ce priveste instalarea lor, aceasta operatiune se va putea face repede, a spus directorul adjunct Marian Streche de la "Moisil". "Aceste camere se vor atasa la un calculator, se vor fixa pe elevi si vor înregistra tot ce se întâmpla timp de trei ore pe hard. Ulterior, cine vrea sa verifice cum s-a desfasurat examenul poate sa acceseze fisierele respective. Aceste înregistrari vor fi transferate pe CD-uri, sigilate si pastrate în arhiva. Este foarte bine ca se supravegheaza asa examenul si ca se achizitioneaza camere noi. Era complicat sa improvizam cu camere aduse din scoli, pentru ca aveam nevoie de drivere pentru instalare, si daca aparatele erau mai vechi era posibil sa nu se mai gaseasca aceste drivere, iar cautarea lor pe internet nu da întotdeauna rezultate", a mai explicat prof. Marian Streche.
La Braila sunt asteptati sa se înscrie la examenul de maturitate aproximativ 2475 de absolventi de liceu în cele sapte centre de examen de la: "Balcescu" - 351, "Murgoci" - 388, Liceul cu Program Sportiv - 335, "Iorga" - 422, "Nenitescu" - 352, "Brâncoveanu" - 338, "Moisil" - 289. Centrele de evaluare vor fi organizate la "Sebastian" si "Aslan".

28bac1Camerele de luat vederi determina profesorii supraveghetori sa fie mai stricti

Majoritatea actorilor implicati în acest examen, candidati si profesori, sustin ca supravegherea video a examenului este o masura buna, desi au aparut si idei care nu sustin acest sistem. "Copiii care învata nu au inconveniente din cauza prezentei camerelor de luat vederi. Am discutat cu ei si spun ca nu îi deranjeaza. În schimb, cei care sperau la o oarecare inspiratie, pentru ca nu au învatat foarte bine, au emotii. Mi se pare grav ce se întâmpla, acea complicitate între profesori si elevi. Profesorii se faceau ca nu observa, iar informatiile circulau fara jena. Acest lucru nu trebuie sa se mai întâmple", a spus directorul Mircea Morosan de la "Iorga". Prof. Emiliea Cretu, directorul de la "Panait Istrati", unde anul trecut în vara au promovat 1% dintre candidati, a spus ca elevii pe care îi are pur si simplu nu sunt interesati sa învete pentru bacalaureat. "Când intru în clasa sa vorbesc cu ei ma lovesc de un zid. Am dat simulari, rezultatele au fost foarte proaste, iar ei nu sunt speriati sau impresionati în vreun fel. Anul acesta vor intra în bacalaureat doar cei care sunt pregatiti si au sanse reale sa promoveze examenul", a mai precizat prof. Emiliea Cretu. Presedintele Consiliului elevilor de la "Istrati", elevul Mihai Tudorache, sustine prezenta camerelor de luat vederi. "În momentul în care apar camerele de luat vederi sunt si profesorii mai stricti si examenul este mai corect. Nu cred ca unii se intimideaza din cauza camerelor si nu mai stiu ce sa scrie. Poate or fi câteva cazuri, dar ele sunt exceptii. Camerele asigura un examen mai corect".

"Era mai bine daca am fi dat la discipline de specialitate"

Elevii de la "Istrati" recunosc faptul ca s-au pregatit "asa si asa", ca este necesar "sa mai repete", dar vor sa se înscrie la examen, pentru ca, fara bacalaureat, cu tot atestatul profesional, nu au sanse sa obtina o slujba buna. "Daca nu ai bacalaureat, în cel mai fericit caz te angajeaza la negru cu bani foarte putini cu care nu se poate trai. Poate ca ar trebui sa se dea si altfel de bacalaureat, ceva mai usor. Noi am discutat în clasa despre prezenta camerelor si pe unii chiar îi intimideaza. Le este teama sa nu faca ceva gresit fara sa-si dea seama si sa piarda examenul", a spus elevul Georgel Busurca. Elevii spun ca au fost si la pregatiri, dar nu au rezultate bune, pentru ca la matematica trebuie sa lucreze mult acasa, singuri, si nu au timp. Unii au alte activitati din care mai câstiga un ban si la care nu pot renunta, altora pur si simplu nu le place sa lucreze. "Fizica si matematica sunt dificile. Trebuie sa lucrezi singur si este greu, mai ales ca, la fizica, de exemplu, avem doar doua ore pe saptamâna. Era mai bine daca am fi dat la discipline de specialitate, unde avem cinci ore pe saptamâna. Oricât de prost sau puturos ai fi, daca auzi zilnic la scoala o chestie nu se poate sa nu se lipeasca ceva si asa ar promova mai multi examenul. Ar trebui sa ni se dea voie la proba a treia sa alegem o disciplina de specialitate la care ne pregatim, nu o disciplina teoretica unde avem putine ore", a spus elevul Lucian Vasile, din clasa a XIII-a de la "Istrati". La matematica, spune Alexandru Baciu din clasa a XIII-a, le este greu si pentru ca atunci când au intrat la liceu nu aveau"baza" si tot ce li s-a predat apoi era o continuare a acestei baze, adica ceva ce nu stiau.

Supravegherea video - un pic prea mult

Si elevii din cele mai bune licee cred ca este bine ca examenul sa fie supravegheat video. "Personal, consider camerele video benefice la bacalaureat, nu cred ca elevii sunt «intimidati» de acestea, nu ele sunt problema, ci subiectele. În momentul în care ai foaia în fata ai cel mai mare blocaj: este un examen important care îti poate decide viitorul si ai impresia ca nu stii nimic sau cu ce anume sa începi sa rezolvi. Problema e cum trecem mai departe fara stres si fara griji", e de parere eleva Alina Dumitru, clasa a XII-a, colegiul Murgoci. Pe de alta parte, presedintele Consiliului Elevilor din "Murgoci", Ioana Popa, crede ca supravegherea video a examenului este un pic prea mult. "Este o dovada a faptului ca profesorii nu mai au încredere în abilitatile lor de pedagogi. Desigur, tine si de corectitudinea noastra, ca elevi, sa nu ne «furam caciula» singuri. Sunt de parere ca doi supraveghetori sunt de ajuns ca sa îndeplineasca aceasta sarcina, nu e nevoie sa cheltuim bani fara un motiv întemeiat. Furtul? Incorectitudinea? Ne pacalim singuri daca avem impresia ca asta e cea mai usoara cale spre succes", sustine Ioana Popa, presedintele Consiliul elevilor din "Murgoci".

28bac2Dumitriu: "Softul va functiona bine la Bacalaureat"

Pe tema supravegherii video a examenului de bacalaureat, ministrul demisionar al Educatiei, Ioan Mang, a declarat ca la preluarea institutiei a gasit lucruri grave, precum faptul ca documentele contractuale de service pentru întretinerea si supravegherea bazelor de date pentru examenele nationale, inclusiv de Bacalaureat, nu sunt semnate, urmând sa fie încheiate prin încredintare directa, pozitie confirmata si de premierul Victor Ponta.
Liderul filialei brailene a PDL, Constantin Dumitriu, a tinut însa sa dezminta acuzatiile aduse de premier: "Victor Ponta a spus ca softul nu este pregatit pentru gestionarea Bacalaureatului. Procedura tehnica de achizitie a softului este clara si simpla. Guvernul nostru a facut acest lucru tocmai ca sa fim siguri ca este un soft care va functiona bine la Bacalaureat - procedurile sunt demarate cu 18 luni înainte, iar bugetul este peste 12 luni, asadar exista un decalaj suficient de mare... Din acest motiv banii nu apar în buget în lunile de dinaintea Bacalaureatului. Softul a fost cumparat de anul trecut pentru examenul din acest an. Acesta este purul adevar".
Legat de sistemele de supraveghere video si acuzatiile premierului conform carora acestea au fost instalate numai în judetele conduse de PDL, Dumitriu spune: "Este fals! Instalarea sistemului national de supraveghere video a examenului de Bacalaureat se face printr-un ordin al ministrului dat la nivel national. Acest ordin a fost semnat de ministru în septembrie 2011 si, conform legii, dupa semnarea ordinului de instalare a sistemului, ordinul este dus la îndeplinire de catre Inspectoratele Scolare Judetene si autoritatile publice locale, nicidecum de Minister. Toti inspectorii scolari judeteni au raportat instalarea acestor sisteme înca de la a doua sesiune de Bacalaureat de anul trecut", mai spune Dumitriu.
Mai trebuie reamintit si ca în interiorul PSD au existat anumite divergente pe tema supravegherii video a bacalaureatului, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, sustinând ca acest sistem este o jignire adusa profesorilor, deoarece îi face sa para inutili sau incapabili sa supravegheze elevii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro