Diacomatu 47% - Stancu 36% | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Diacomatu 47% - Stancu 36%

* raportul realizat de GeoPOL îl prezintă pe Diacomatu cu o intenţie de vot de 47%, în timp ce Bunea Stancu întruneşte doar 36% dintre opţiuni * în competiţia de la Primărie conduce detaşat Aurel Simionescu, cu 45% intenţii de vot * sondajul a fost efectuat de CSOP la comanda GeoPOL şi Realitatea TV, pe un eşantion de 1.051 de persoane, cu o marjă de eroare de plus/minus 3%

Lovitură de teatru în alegerile locale. Candidatul independent Sergiu Diacomatu conduce detaşat în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, existând pentru întâia dată şansa ca PSD să piardă din mână conducerea judeţului, graţie imaginii şi activităţii politice ale preşedintelui Gheorghe Bunea Stancu.
Analistul politic Cozmin Guşă s-a aflat, ieri, la Brăila pentru a prezenta un raport realizat de GeoPOL în privinţa alegerilor din 10 iunie. Documentul adus de acesta îl prezintă drept favorit pe Sergiu Diacomatu, în detrimentul contracandidatului său, Gheorghe Bunea Stancu. De asemenea, îl poziţionează pe Aurel Simionescu mult deasupra contracandidaţilor săi pentru fotoliul de primar. Studiul a fost realizat în perioada căderii Guvernului Ungureanu şi formarea Cabinetului Ponta, fiind luate în calcul numai persoanele care s-au declarat hotărâte să participe la vot.

Stancu trage în jos USL

16geopol1
Gheorghe Bunea Stancu are imaginea cea mai conturată în opinia cetăţenilor Brăilei atunci când vine vorba de candidatura sa şi cea a celorlalte personalităţi politico-administrative din judeţ. Cel puţin asta spune studiul Institutului GeoPOL, prezentat ieri de către analistul politic Cozmin Guşă, aflat în vizită la Brăila. 13% dintre repondenţi nu îl cunosc pe Gheorghe Bunea Stancu sau nu au nicio părere despre el, 22% îl susţin, în timp ce 64% dintre brăileni au o părere nu prea bună sau chiar proastă la adresa actualului şef al judeţului. O altă informaţie oferită de studiul amintit este faptul că cea de-a doua personalitate politică cu notorietate în judeţul Brăila este primarul Aurel Simionescu. Conform documentului, 78% dintre brăileni au o opinie legată de acesta, iar imaginea sa este mai degrabă una pozitivă - 43% dintre cetăţeni au o părere bună şi foarte bună despre Simionescu şi numai 34% una nu prea bună sau proastă. Din punct de vedere al favorabilităţii opiniilor, primarul oraşului Brăila este în topul preferinţelor cetăţenilor din judeţ. "Faptul arată limpede că deficitul de imagine în cazul actualului preşedinte CJ menţionat mai sus este personal şi nu rezultatul apartenenţei la USL/PSD, putând aprecia concomitent că mai degrabă candidatura sa se grefează negativ pe poziţia USL/PSD în judeţ", apare în raportul sondajului. Pe locul doi în topul opiniilor favorabile se situează şi independentul Sergiu Diacomatu, candidat la preşedinţia CJ. În cazul acestuia, 28% dintre brăileni au o opinie bună şi foarte bună şi numai 16% au o părere mai degrabă negativă. "Neajunsul ce poate fi consemnat în dreptul lui Diacomatu este legat de slaba lui notorietate (48% nu îl cunosc, 8% nu răspund, handicap important într-o campanie de vot uninominal), ce este generată, cel mai probabil, de neocuparea unei funcţii administrative sau politice de însemnătatea celorlalţi doi amintiţi", spune studiul.

"Brăilenii sunt, în general, destul de pesimişti"

Potrivit informaţiilor furnizate de Guşă, culegerea datelor pentru sondajul menţionat s-a realizat într-o perioadă în care moţiunea de cenzură a dus la căderea Guvernului Ungureanu, însă ea s-a finalizat cu puţin înainte de instalarea noului guvern, surprinzând astfel şi discuţiile pentru formarea Cabinetului Ponta. Cu alte cuvinte, tendinţele politice derivate din cele menţionate, alternanţa la putere de la nivel central, propunerile pentru noii miniştri etc. au putut avea un impact relativ asupra repondenţilor incluşi în acest sondaj, ne avertizează studiul. Sondajul a fost realizat cu 1.051 de persoane şi are o eroare de reprezentativitate de plus/minus 3%. Din câte reiese din studiul amintit, în general, locuitorii judeţului Brăila au o opinie ferm conturată cu privire la direcţia în care vor evolua lucrurile în România. Aceştia sunt, în general, destul de pesimişti în ceea ce priveşte viitorul, 79% dintre ei considerând că lucrurile merg într-o direcţie greşită. Per ansamblu, locuitorii judeţului Brăila manifestă neîncredere ridicată atât faţă de instituţia Primăriei, cât şi faţă de Consiliul Judeţean. Doar 40% dintre repondenţi au multă şi foarte multă încredere în Primărie, iar 58% se declară neîncrezători. "La Consiliul Judeţean lucrurile stau chiar mai rău, peste două treimi dintre cetăţeni declarând că au puţină şi foarte puţină încredere în această instituţie (70%), doar 21% dintre aceştia creditează CJ cu încredere. Aceasta în condiţiile în care media este trasă în sus de cei care locuiesc în judeţul Brăila (31%), în comparaţie cu municipiul, unde lucrurile sunt chiar mai dramatice (sunt 80% cei care nu au încredere în Consiliul Judeţean)", mai spune raportul.

Războiul dintre sat şi oraş

În ceea ce priveşte votul pentru Consiliul Judeţean, realizatorii sondajului menţionat mai sus au ajuns la concluzia că există o discrepanţă clară între opiniile alegătorilor de la ţară şi cei de la oraş. Mai exact, pentru poziţia de preşedinte al CJ Brăila, independentul Sergiu Diacomatu, susţinut de către AVB şi, informal, şi de către PPDD, are 47% intenţie de vot (51% în municipiu, 42% în teritoriu), având potenţialul să genereze una dintre marile surprize ale localelor. Referitor la candidatul USL, Gheorghe Bunea Stancu, studiul ne informează că acesta apare la startul campaniei cu 36% (27% în municipiu şi 48% în teritoriu). "Prognoza GeoPOL este că presiunea cea mai mare va fi exercitată de campania lui Bunea Stancu pe electoratul rural, în timp ce cea a lui Diacomatu se va concentra pe municipiu", spun realizatorii raportului, indicând totodată faptul că factorul de risc major al lui Sergiu Diacomatu ţine de faptul că baza sa electorală se află pe teritoriul USL. "Actualul primar al Brăilei, Aurel Simionescu, are toate şansele să fie reales în funcţie, în actualul context de candidaturi", mai apare în document, alături de faptul că "succesul la CJ al lui Bunea Stancu depinde de câtă susţinere îi va acorda primarul municipiului şi posibilitatea acestuia de a-şi transfera simpatia şi faţă de Bunea Stancu". Foarte interesant, 30% dintre alegătorii lui Simionescu din municipiu vor vota cu Diacomatu la Consiliul Judeţean şi doar 54% din electoratul primarului ar merge cu Bunea Stancu.

Simionescu are cele mai mari şanse să câştige Primăria

16geopol2
În ceea ce priveşte votul pentru Primăria municipiului, din document aflăm că intenţia de vot la începutul campaniei electorale era următoarea: Aurel Simionescu - USL 45%, Simona Drăghincescu - independent 18%, Viorel Balcan - AVB 16%, Sorin Ovidiu Bălan - PPDD 15%. Mai exact, actualul primar, pe fondul trendului crescător al USL pe ţară, este avantajat de distribuţia candidaturilor şi de votul într-un singur tur. Pe locul doi sunt, practic, trei candidaturi care îşi anulează reciproc şansele de a îi lua fotoliul lui Simionescu - independenta Simona Drăghincescu, persoană cu notorietate mediatică în zona Galaţi-Brăila; Viorel Balcan, candidatul AVB sau, mai bine spus, PDL, afectat evident de situaţia naţională a formaţiunii politice de origine. Şi Sorin Ovidiu Bălan, una dintre piesele grele ale PPDD în termeni de notorietate, dar fără şanse reale în actuala distribuţie a forţelor electorale.

Încredere scăzută în instituţiile publice

Mai întâi, percepţia brăilenilor asupra direcţiei de evoluţie a lucrurilor în România - 79% din populaţie consideră că se merge într-o direcţie greşită, timp în care doar 13% cred că se îndreaptă în direcţia corectă. Apoi, încrederea în instituţiile publice locale: per total, la Primărie - 58% au încredere puţină şi foarte puţină, în timp ce 40% multă şi foarte multă, la CJ 70% din populaţie manifestă o încredere scăzută şi doar 21% multă şi foarte multă. Tot legat de Primărie: în municipiu 74% manifestă încredere puţină şi foarte puţină şi doar 24% multă şi foarte multă, în timp ce în restul judeţului 63% manifestă încredere multă şi foarte multă. Vizavi de Consiliul Judeţean, în municipiu lipsa de încredere a populaţiei este foarte mare, de 80%, în timp ce în restul judeţului de doar 54%.

Opinia brăilenilor asupra personalităţilor publice locale

Pentru Sorin Ovidiu Bălan, în general, 26% au o părere bună şi foarte bună, 23% o părere proastă şi foarte proastă şi 44% declară că nu îl cunosc. Tot la acesta, în funcţie de sexul persoanelor intervievate, femeile au o părere bună şi foarte bună în proporţie de 23% şi de 22% proastă şi foarte proastă, 48% declarând că nu îl cunosc, iar bărbaţii - 29% au o părere bună, 25% nu prea bună şi 40% nu îl cunosc.
Părerile despre Viorel Balcan sunt 12% bune, 42% nu prea bune şi în necunoştinţă de cauză 41%. Antipatia bărbaţilor în ceea ce-l priveşte pe acesta este mai mare (50%) faţă de cea a femeilor, de 34%. De asemenea, persoanele cu vârste între 30 şi 54 de ani au o părere nu prea bună despre acesta în proporţie de 49%, în timp ce tinerii între 18-29 de ani au o părere bună în proporţie de 17% şi nu prea bună 31%.
În ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Bunea Stancu, 22% dintre brăilenii intervievaţi au declarat că au o părere bună despre acesta şi 64% una nu prea bună. În funcţie de sex, opiniile nu stau foarte diferit. Bărbaţii au o părere bună în proporţie de 21% şi una proastă 68%, în timp ce femeile 22% şi, respectiv, 61%.
Sergiu Diacomatu se bucură de aprecierile a 28% dintre brăileni, în timp ce 16% nu au o părere foarte bună despre el, iar 48% nu îl cunosc. Acesta este apreciat mai mult de bărbaţi, cu 30% păreri bune şi 17% proaste, în timp ce femeile îl privesc cu ochi buni în proporţie de 26%, iar 16% la polul opus.
Simona Drăghincescu se apropie foarte mult de Diacomatu la acest capitol. Aceasta se bucură de păreri bune şi foarte bune în proporţie de 27%, proaste şi foarte proaste 16%, în timp ce 52% spun că nu o cunosc. Bărbaţii au o părere bună despre aceasta în proporţie de 28% şi proastă de 17%, în timp ce femeile de 26% şi, respectiv, 16%.
Aurel Simionescu are cel mai mare scor la capitolul popularitate. Acesta se bucură de păreri bune în proporţie de 43% şi proaste de 34%. Bărbaţii au o părere bună (45%), în timp ce femeile 42%. În ceea ce priveşte vârsta, 37% din publicul intervievat cu vârste 18 - 19 ani are o părere bună în proporţie de 37% şi proastă 38%. Cei de 30 - 54 de ani îl văd cu ochi buni în proporţie de 45%, în timp ce 38% au o părere contrară. Iar cei peste 55 de ani au o părere bună 45% şi proastă 27%.
Adrian Vacu era, la momentul realizării studiului, cel mai nepopular candidat. PRM-istul se bucura de păreri bune în proporţie de doar 3%, proaste 9%, în timp ce 85% au declarat că nu îl cunosc.
Demn de menţionat este faptul că, pentru prima oară în 22 de ani, la Brăila a fost realizat un astfel de sondaj. Acţiunea GeoPol şi Realitatea TV va continua şi în perioada următoare, alegerile pentru preşedinţia CJ Brăila făcând obiectul unui sondaj exit-poll ale cărui rezultate vor fi transmise la televizor după închiderea urnelor.

"Obiectiv - Vocea Brăilei", cea mai importantă sursă de informare

Conform sondajului, în topul ziarelor şi portalurilor de ştiri ca surse de informare pentru brăileni, cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" conduce detaşat cu 24%. Este urmat de "Adevărul" - 9%, "Jurnalul Naţional" - 9%, "Viaţa Brăilei" - 8%, "Evenimentul Zilei" - 6%. Chiar dacă se dau în vânt să apară la televiziunile locale, candidaţii la alegerile locale trebuie să ştie că rezultatele sondajului arată că emisiunile acestora nu prea sunt urmărite de brăileni. Oricum, pe primul loc se află Realitatea TV Brăila - Galaţi (1,21%), urmată de TV Galaţi - Brăila (1,13%), Antena 1 Brăila - Galaţi (0,76%) şi TV Brăila (0,71%). Cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" rămâne astfel cel mai important canal media din Brăila. Lui i se adaugă site-ul www.obiectivbr.ro, dar şi emisiunea "Realitatea în Obiectiv" realizată în parteneriat cu Realitatea TV Galaţi - Brăila, cel mai urmărit post local de televiziune.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro