EXTERN: Oficial polonez: Trebuie să accelerați procesul de învățare a accesării fondurilor europene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Oficial polonez: Trebuie să accelerați procesul de învățare a accesării fondurilor europene

România trebuie trebui să accelereze procesul de învățare a accesării fondurilor europene și să se concentreze pe modul în care sunt cheltuiți banii, a declarat pentru NewsIn Stanislaw Bienias, director în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale din Polonia.

Aderarea la UE a ajutat Polonia nu numai prin fondurile primite, ci și prin faptul că, pentru a respecta standardele de calitate ale Comisiei Europene, și-a stabilit strategii pe termen lung, care nu existaseră până în 2004. "Înainte când venea un ministru nou era pusă în practică o nouă strategie. Politica de coeziune ne-a ajutat să avem prima strategie pe termen lung, am dezvoltat capacitatea administrativă. Acum, administrația este mai eficientă", declară Stanislaw Bienias, director al Departamentului de coordonare a politicii structurale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Acesta apără politica de coeziune, care în Polonia a avut "rezultate pozitive: un PIB mai mare, o rată mai ridicată a oamenilor angajați în câmpul muncii, companii mai eficiente". "În sprijinul acestei afirmații avem și studii. Astfel un studiu recent arată că pentru un euro dat Poloniei sau altor țări ale Grupului de la Vișegrad contributorii neți precum Germania primesc înapoi 1,25 euro ca urmare a creșterii exporturilor. Datorită politicii de coeziune, ne-am dezvoltat mai repede și am importat mai multe bunuri. Și le importăm din acele țări care plătesc pentru politica de coeziune. Este o situație win-win atât pentru beneficiari, cât și pentru contributorii neți", explică Stanislaw Bienias.

Rugat să dea un sfat autorităților române, dat fiind că Polonia are o rată de absorbție a fondurilor de 50%, oficialul polonez a precizat că este nevoie de timp "pentru a îndeplini toate cerințele dificile" ale UE. "Prima concluzie este că ar trebui să accelerați procesul de învățare a accesării fondurilor europene. Dar nu fiți prea orientați pe cum să cheltuiți banii. A cheltui banii nu înseamnă mare lucru. Cele mai importante sunt rezultatele. Uneori, dacă cheltuiești eficient 10%, poți avea rezultate mai bune decât dacă cheltuiești 100%. Concentrați-vă nu numai pe cheltuirea banilor, ci și pe modul în care-i cheltuiți și în ce scop", a spus Bienias.

El speră că "Prietenii Politicii de Coeziune", grup din care fac parte și Polonia și România, va reuși să-și impună punctul de vedere în negocierile privind viitorul buget.

"Suntem într-o situație dificilă, suntem într-o perioadă în care toate statele membre au ajuns la concluzia că în general cheltuiesc prea mulți bani. Cheltuie mai mult decât câștigă. Din punctul meu de vedere cea mai mare acuzație a vechilor statelor membre este cea referitoare la ineficiența fondurilor de coeziune. Iar noi nu am știut un timp să furnizăm dovezi ale eficienței fondurilor de coeziune, dar am îmbunătățit acest aspect. Și evaluările Comisiei au arătat că există schimbări pozitive aduse de politica de coeziune", spune Bienias, care consideră că politica de coeziune este "probabil unul dintre cele mai importante instrumente ale UE". "Sper să aceste argumente vor fi suficiente pentru a convinge vechile state membre, contributorii neți, să investească în continuare în politica de coeziune. Eu cred sincer că merită", subliniază oficialul polonez. Acesta punctează faptul că este important ca țări precum Polonia și România "să furnizeze dovezi că banii nu cheltuiți într-un mod nesăbuit".

Referitor la colaborarea dintre România și Polonia, în baza Parteneriatului Strategic, aceasta se derulează bine la diferite niveluri. "Eu sunt la nivelul administrativ și am avut o cooperare bună cu administrația din România, am venit aici și am împărtățit din experiența noastră. Ne întâlnim, discutăm diferite chestiuni. Această cooperare este pe diferite niveluri, de la cei pe care eu îi numesc 'furnici', așa ca mine, până la nivelul politic, unde se întâlnesc miniștrii și stabilesc declarația politică ce va fi prezentată la nivel european", declară Stanislaw Bienias.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro