EXTERNE: Cele două Corei au reluat negocierile pe tema familiilor despărţite de război şi manevrelor militare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERNE: Cele două Corei au reluat negocierile pe tema familiilor despărţite de război şi manevrelor militare

Cele două Corei au reluat, vineri, negocieri în vederea găsirii unui acord care ar permite reuniunea familiilor separate de război, în pofida viitoarelor exerciţii militare între Coreea de Sud şi Statele Unite.

Seulul îi cere Phenianului să garanteze desfăşurarea viitoarei reuniuni a familiilor despărţite de Războiul Coreei (1950-1953), prevăzută să aibă loc în perioada 20-25 februarie, în staţiunea montană Kumgang, pe teritoriul nord-coreean.

La rândul său, Coreea de Nord insistă asupra amânării manevrelor anuale între forţele armate sud-coreene şi americane.

Acest subiect urmează să fie în centrul discuţiilor de vineri, în oraşul frontalier Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul din 1953.

Phenianul califică aceste exerciţii militare drept un antrenament pentru o invazie în teritoriul său. Seului şi Washingtonul afirmă că manevrele comune sunt "defensive".

Aceste discuţii, primele la un nivel atât de înalt din ultimii 7 ani, au loc în contextul unor declaraţii ale liderilor celor două state - nord-coreeanul Kim Jong-Un şi sud-coreeana Park Geun-Hye-, care au pledat pentru o ameliorare a relaţiilor bilaterale.

Un acord ar putea deschide calea abordării altor probleme spinoase, a declarat Robert Carlin, un fost diplomat american care colaborează cu site-ul 38 North, dedicat Coreei de Nord.

"Când ele vor, lucru care se întâmplă destul de rar, ambele părţi sunt capabile să ofere soluţii ingenioase pentru probleme considerate ca fiind greu de rezolvat", a afirmat el.

Faptul că Phenianul cere o simplă amânare a exerciţiilor militare americano - sud-coreene este un progres în sine, a subliniat Carlin, în contextul în care Coreea de Nord cerea mereu anularea definitivă a acestor manevre comune.

Aceste negocieri, întrerupte la sfârşitul lui 2008, au scopul de a convinge Coreea de Nord să abandoneze programul său nuclear în schimbul unui ajutor, în special, în domeniul energetic.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro