"Fermierii au tot dreptul sa ceara un pret mai bun!" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Fermierii au tot dreptul sa ceara un pret mai bun!"

De citeva luni, negocierile dintre procesatorii de lapte si fermieri treneaza la cel mai important capitol al discutiilor: pretul de vinzare/achizitie a laptelui. Deja spiritele s-au incins in Germania, unde fermierii au sistat livarile catre procesatori, nemultumiti fiind de pretul oferit. Ecoul acestor tensiuni s-a facut simtit si in piata romaneasca de profil, culminind cu rezilierea de catre "Danone" a contractului de colectare a laptelui cu ferma de vaci din Braila a Marioarei Marin. Prezent zilele trecute la Braila, Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui, direct implicat in negocierile dintre procesatori si fermieri (fost ministru secretar de stat in Ministerul Agriculturii, in perioda guvernarii PSD), a adus o serie de lamuriri legate de acest subiect fierbinte: negocierea pretului oferit fermierilor pentru laptele livrat pentru procesare.

- Care este stadiul actual al razboiului dintre fermieri si procesatori?
- Poate e mult spus razboi. E o situatie pe care o intilnim in toata Europa, un conflict generat de pretul pe care foarte multi fermieri il considera neacoperitor. Practic, in ultimii doi ani, costurile mari cu energia se reflecta din ce in ce mai mult in produsul agricol final. Lucrurile culmineaza in zona laptelui pentru ca acest produs a avut o situatie putin aparte, cel putin in Europa, unde a fost limitata productia de existenta unei cote. Cert este ca jocul pietei a dus la finalul anului trecut la un pret mare oferit fermierilor pentru un litru de lapte. In Romania, acest pret nu a fost foarte vizibil din cauza cursului de schimb euro/leu dezavantajos. La iesirea din iarna, fermierii romani au fost si ei antrenati in scumpirile acestea, cind euro a plecat mult in sus si s-au trezit cu costuri foarte ridicate pe carburanti, mai tirziu totusi decit s-a intimplat cu fermierii din Europa. Lucru acesta i-a speriat foarte mult pe fermieri si au lansat primele solicitari de renegocieri pe principii colective ale pretului. Adica, fermierii au reusit sa-si structureze un sindicat, o masura binevenita as putea spune, pentru ca si noi patronatele aveam tot interesul sa avem un dialog ca patronat cu fermierii. De asemenea, exista si o federatie a crescatorilor de taurine si cele doua organizatii au luat pozitie impreuna pentru a-si regla pretul pentru acest an.
- Au fost multe intilniri pina acum intre fermieri si procesatori?
- Au fost citeva runde de discutii legate de tot ceea ce inseamna conditii de calitate in respectarea cerintelor europene si cu aceste ocazii au fost atinse aproape toate obiectivele, mai putin cele legate de pret, intrucit se dorea o negociere intre organizatii. La momentul in care procesatorii au solicitat punctul de vedere al unui jurist, care poate aprecia daca legea concurentei permite negocieri de asemenea gen, raspunsul a venit negativ: o intelegere de acest tip ar putea fi sanctionabila si orice reglare a pretului intre cele doua grupuri ar fi in defavoarea consumatorului final. In acest context s-au facut invitatii la negocieri individuale, adica fermier si procesator, indiferent de zona pentru ca traim intr-o tara in care se poate colecta laptele si la 200 - 300 kilometri distanta de fabrica, in conditiile unei oferte convenabile. Acest lucru nu a fost acceptat de catre fermieri in cadrul celei mai recente discutii, de la finele lunii mai, la Cluj si lucrurile s-au oprit pentru moment, cel putin la aceasta faza. Vizavi de pret, Europa ne-a luat-o din nou inainte, pentru ca la inceputul lunii iunie au fost stopate livrarile de lapte in Germania si 10 zile mai tirziu laptele a disparut din rafturi. Toata lumea urmareste sa vada ce se intimpla. Romania are astazi, pentru fermierii competitivi, un pret deja mai bun decit in Germania intre 11.000 - 13.000 lei vechi per litru, la care se adauga subventii consistente, fata de 9.500 - 10.000 lei vechi in Germania. Dorinta tuturor este de a avea fermieri multumiti, pentru ca asta inseamna ca procesatorii au de unde sa ia lapte.

"Conflictul este mocnit si va ramine in aceasta forma multi ani de acum inainte"

- Ce rol joaca in aceasta ecuatie marii retaileri?
- Este un echilibru foarte dificil de realizat in conditiile cind sint perturbari foarte mari ale pietei datorate hypermarket-urilor care au o politica foarte agresiva. Am fost foarte incintat de faptul ca la discutiile pe care le-am avut cu hypermarket-urile au putut fi de fata si fermierii, care au vazut astfel ca, practic, sintem prinsi la mijloc. La acel moment lucrurile au intrat in impas, pentru ca au vazut clar ca intentia noastra de a majora pretul catre fermieri este blocata din start de taxele suplimentare pe care hypermarket-urile le percep. Tocmai de aceea este important sa ne unim fortele intr-o organizatie interprofesionala si cred in acest proiect.
- Ce sanse sint in viitorul apropiat sa se stinga acest conflict?
- Acest conflict este mocnit as putea spune si va ramine in aceasta forma multi ani de acum inainte pentru ca permanent in lume exista fermieri care considera ca munca lor este intr-adevar nevalorificata corespunzator. Aici lucrurile sint mult mai complexe, deoarece daca un procesator s-ar hotari ca de miine sa dea, de exemplu, fermierului 20.000 lei pe litrul de lapte, ajunge cu produsul final la 45.000 - 60.000 lei litrul si pe linga faptul ca nu il mai cumpara nimeni, vin importurile cu acelasi produs din Europa, dar la 25 de mii. Astfel se prabuseste procesatorul, dar dupa citeva luni si fermierul. Sintem atit de legati noi de fermieri si fermierii de noi, incit solutii pot fi de genul cooperativelor care, de fapt, exista in Europa.
- In ce consta aceasta solutie?
- Reteta e relativ simpla: acolo fermierii detin in cele mai multe cazuri si fabrica de procesare sau isi numesc reprezentanti in consiliul de administratie si astfel se creeaza o transparenta totala asupra preturilor. O solutie finala in care toata lumea stie cit cistiga, toata lumea ar rezolva foarte multe pentru ca se ajunge astfel sa se inteleaga ca nimeni nu cistiga mai mult decit celalalt. Chiar la ultima intilnire la Cluj, au fost procesatori care au invitat fermieri sa cumpere actiuni in fabricile lor, pentru a putea participa la luarea deciziilor si la formarea preturilor. Trebuie spus, totusi, ca odata cu venirea procesatorilor straini in tara s-a ordonat si solutionat o problema des intilnita inainte de 2000: cea legata de intirzierea la plata a laptelui preluat de procesatori si de revolte spontane ale fermierilor, care opreau cisternele pentru ca nu-si primeau banii cuveniti. Intre timp lucrurile s-au rezolvat si punctualitatea in ceea ce priveste platile a calmat spiritele. Acum este o problema de pret si, avind in vedere ca am fost si eu fermier, pot afirma ca sint atitea lucruri ce tin de capriciile naturii in aceasta activitate, incit pot spune ca fermierii au tot dreptul sa ceara un pret mai bun.

Cazul rezilierii contractului cu ferma Marioarei Marin: "Cred ca mai mult a fost o problema de orgolii"

- Tensiunile au atins, totusi, si extreme care au condus la rezilieri de contracte din partea procesatorilor. Chiar un fermier din Braila a patit asta!
- Cazul fermierei din Braila a fost unul nefericit, generat de o luare de cuvint in cadrul intilnirii de la Cluj si citeva zile mai tirziu s-a trezit ca i s-a reziliat contractul. E un subiect destul de delicat, iar la nivel de patronat am solicitat ca respectivul procesator sa gaseasca intelegerea de solutionare a problemei si sa rediscute cauzele care au dus la aceasta situatie. Procesatorul a explicat ca are 121 de colaboratori dintre care 120 nu s-au plins in nici un fel. Cred ca mai mult a fost o problema de orgolii si s-au aprins spiritele. Pe mine m-a surprins un lucru: ei colaborau de un an de zile si nu se cunosteau, erau la aceeasi masa si nu se stiau decit dupa nume.
- Cit de departe este acest caz de o solutionare amiabila?
- Cred ca la acest moment lucrurile sint partial rezolvate, pentru ca au avut un anumit ecou si demonstratiile de solidaritate ale celorlalti fermieri si, din cite cunosc, erau in discutii pentru reluarea relatiei contractuale. Dar mai erau si alte variante, pentru ca exista o competitie in piata atunci cind este vorba despre o livrare zilnica de 2.000 de litri lapte de cea mai buna calitate, asa cum are capacitatea de livrare ferma din Braila, iar amatori sa preia laptele exista

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro