Festivalul Peștelui | Chef Horia Vârlan, pentru a cincea oară la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Festivalul Peștelui | Chef Horia Vârlan, pentru a cincea oară la Brăila

• îndrăgitul bucătăr poate fi urmărit ”în direct” vineri, 27 septembrie, de la ora 19,30 și sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 19.00

 

Horia Vârlan este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți bucătari din România. E școlit în artă culinară în Statele Unite, iar publicul din țara noastră l-a remarcat odată cu apariția emisiunii ”Cireașa de pe tort” de la Prima TV. La fel ca orice poveste de succes, cariera lui Horia Vârlan putea să aibă alt traseu dacă făcea ce-și doreau părinții. Horia a fost încurajat să urmeze drumul construcțiilor și tocmai din acest motiv s-a înscris la o facultate de profil, dar n-a devenit inginer constructor ci și-a urmat pasiunea pentru gătit. Horia Vârlan s-a născut pe 11 martie 1963, în Galați. A devenit chef cu acte în regulă abia după Revoluție, asta pentru că, în perioada copilăriei și adolescenței, era mai degrabă atras de matematică și fizică. A mers pe această idee inclusiv după ce a dat Bacalaureatul și a intrat la Facultatea de Construcții. Nu a terminat-o, asta pentru că pasiunea pentru bucătărie a fost mult mai mare. După 1989, Horia a hotărât să-și ia viața în propriile mâini și să încerce gustul străinătății. A plecat în Ungaria, acolo unde a stat mai bine de patru ani, iar apoi s-a dus peste mări și țări, în Statele Unite.

 

Cum a devenit Maestru în Arta Culinară

În SUA, Horia a absolvit cursurile de artă culinară de la Cleveland Community College, iar la titlul de ”Maestru în Arta Culinară” și-a mai adăugat și alți doi ani de experiență în Marea Britanie. Din 2004, Horia decide că e timpul să revină în România și de aici începe și aventura sa pe micile ecrane.

Am urmat cursurile de artă culinară în SUA, dar am absolvit şi şcoala profesională în România, apoi cursuri de specializare şi de bucătar-şef, ca după aceea să devin maestru, deci nu am învăţat doar acolo. În România am absolvit şi Şcoala de Management Hotelier în cadrul Tourism, Hotel and Restaurant Bucureşti, chiar şi cursurile de auditori HACCP (Sistem de Management al Siguranţei Alimentului)”, povestea Horia, într-un interviu pentru revista Taifasuri.

Devine prezentator al show-ului ”Cireașa de pe tort”, de la Prima TV, acolo unde bifează 11 sezoane, toate cu audiențe remarcabile. Din 2014, Horia se transferă la Antena 1, acolo unde e jurat în emisiunea ”Junior Chef”. A mai prezentat, tot la Prima, și emisiunea ”Mama mea gătește mai bine”.

 

Pasiunea, ingredientul principal

Într-un interviu acordat ziarului nostru la ediția de anul trecut a Festivalului Peștelui, Horia Vârlan ne-a declarat: ”Atunci când gătești cu pasiune poți dezvolta niște preparate senzaționale. Pentru că există o oarecare barieră între simplu, corect, aproape egal cu banalul și senzaționalul. Au fost de-a lungul timpului mulți bucătari care n-au vrut să gătească altceva decât anumite preparate, dar au ajuns cu acele preparate la excelență. Și acea excelență e dată nu numai de calitatea ingredientelor, că fără ingredinte de bună calitate nu prea iese nimic bun, dar știu... acel gram de sare în plus adăugat după un sfert de oră, nu înainte cu un sfert de oră, acel pătrunjel pus când trebuie și tăiat în așa fel încât să iasă bine, acestea sunt doar câteva exemple care fac diferența între un preparat simplu și unul nemaipomenit. Și asta se poate realiza numai cu pasiune. Dacă nu-ți prea pasă și te duci doar ca să ai de unde să vii și să iei banii la sfârșitul lunii, nu prea iese la fel. Deci, tehnica e pe primul loc”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro