"Fiecare copil merită o educaţie completă" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Fiecare copil merită o educaţie completă"

Asociaţia "Idei pentru Viitor" organizează, în perioada 28-30 octombrie, conferinţa de lansare a proiectului "Fiecare copil merită o educaţie completă", găzduită de Staţiunea Mamaia. Proiectul este cofinanţat prin Fondul Social European - Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 - 2013 şi se derulează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa. La conferinţa de lansare a proiectului au participat şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Brăila, în calitate de copartener şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila. Proiectul are ca obiectiv principal sprijinirea integrării sociale pe termen lung a tinerilor (preşcolari şi elevi) cu dizabilităţi şi a celor cu probleme de adaptare la programul şcolar şi menţinerea acestora în şcoală prin utilizarea unui cadru adecvat de aplicare a unor soluţii educaţionale alternative specifice, inovatoare, dublate de orientare şi consiliere. Proiectul urmăreşte asistarea tinerilor cu dizabilităţi prin activităţi extracurriculare diversificate de formare a unor deprinderi fundamentale educaţionale, sociale şi economice care să le faciliteze un parcurs educaţional şi profesional adecvat. De asemenea, se urmăreşte susţinerea integrării sociale prin integrare educaţională cu dezvoltarea de parteneriate educaţie alternativă-elevi cu dizabilităţi-părinţi şi orientare şi consiliere adecvate definirii unui parcurs educaţional şi profesional în concordanţă cu nevoile specifice ale tinerilor cu dizabilităţi.

În cadrul conferinţei sunt prezentate obiectivele şi activităţile propuse prin acest proiect, rezultatele aşteptate a fi obţinute, cât şi alte experienţe din cadrul unor proiecte similare derulate de alte organizaţii active în domeniu. De asemenea, în cadrul conferinţei sunt organizate o serie de ateliere de lucru pe teme privind nevoile şi problemele cu care se confruntă personalul implicat în prevenirea abandonului şcolar, în lucrul cu copiii cu dizabilităţi şi părinţii acestora, precum şi modalităţi eficiente de promovare a acestui proiect în rândul opiniei publice la nivel local şi regional. La conferinţă participă membrii echipei de implementare a proiectului, din partea Asociaţiei "Idei pentru Viitor" şi din partea partenerului, Consiliul Judeţean Constanţa, precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţii şi organizaţii, atât din sectorul guvernamental cât şi neguvernamental, active în domeniul prevenirii abandonului şcolar şi al educaţiei incluzive adresate copiilor cu dizabilităţi.

Rezultate aşteptate

În decursul a doi ani, Asociaţia "Idei pentru Viitor" va elabora 5 soluţii alternative pentru integrarea tinerilor cu dizabilităţi în societate, care se vor concretiza în 5 manuale de implementare şi 5 suporturi de curs pentru formarea personalului implicat în dezvoltarea de programe integrare şi de prevenire a fenomenului de abandon şcolar. De asemenea, asociaţia va derula 650 de ore de pregătire profesională pentru personalul implicat în dezvoltarea de programe de prevenire a fenomenului de abandon şcolar. Vor mai fi elaborate 3 studii anuale ca urmare a sondajelor realizate în cadrul taberelor de vară. Un alt rezultat va fi dezvoltarea unei baze de date privind materialele / documentele relevante pentru cele 5 dizabilităţi adresate de proiect şi înscrierea în nomenclatorul de profesii din România a unui standard ocupaţional. Asociaţia "Idei pentru Viitor" va acorda 12.000 ore de asistenţă pentru 2.400 de copiilor cu dizabilităţi şi tot atâtea ore pentru încă 2.400 de părinţi sau tutori. Rezultatul final se va concretiza într-o platformă e-learning care să devină o modalitate de dialog constructiv şi de progres pentru copiii cu dizabilităţi. Perioada de derulare a proiectului este 1 septembrie 2010 - 31 august 2012.

Asociaţia "Idei pentru Viitor" a fost înfiinţată în anul 2004, în Ploieşti şi a derulat câteva proiecte importante, din care amintim "Eu în EU", desfăşurat în noiembrie 2007 în Bucureşti, la Târgul de Carte Gaudeamus, ce a avut ca scop informarea cetăţeanului despre efectele benefice ale integrării României în Uniunea Europeană, precum şi "Imagine! România" derulat în decembrie 2008, la Londra, care a avut ca obiectiv promovarea imaginii României în Marea Britanie. Asociaţia activează, de asemenea, şi în domeniul umanitar, cel mai recent proiect al său fiind cel dedicat copiilor cu autism, proiect care a dus, printre altele şi la înfiinţarea Asociaţiei "Stop Autismului".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro