Guta, boala extrem de dureroasa a articulatiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guta, boala extrem de dureroasa a articulatiilor

Pina nu de mult, se credea ca guta este rezultatul inevitabil al unui stil de viata prea indestulat, boala marilor mincatori si bautori. De fapt, guta este un tip de artrita, care se instaleaza atunci cind in organism se acumuleaza prea mult acid uric (hiperuricemie) ale carui saruri (urati) se cristalizeaza sub forma unor noduli mici, duri (denumiti tofi) in articulatiile miinilor sau picioarelor producind inflamarea acestora insotita de dureri mari.
Acidul uric poate creste in singe din cauza a doua mecanisme (separat sau simultan): ficatul secreta prea mult; rinichii elimina prea putin (functia de filtrare a rinichilor este defectuoasa).
In general, guta se mosteneste si poate afecta barbatii peste 40 de ani dar si femeile, in special dupa menopauza. Boala apare ca urmare a exceselor alimentare si de bauturi alcoolice, dar si ca urmare a unor interventii chirurgicale, infectii, stres fizic sau emotional sau poate fi efectul secundar al consumului anumitor medicamente sau diuretice.
Simptomele sint binecunoscute: dureri mari intr-o singura articulatie, de obicei la baza degetului mare (acest tip de guta este cunoscut sub numele de podagra) dar si la nivelul altor articulatii (degete, cot, genunchi). Durerile apar sub forma de crize nocturne, insotite de roseata, caldura si umflatura locala. Criza este insotita de febra, poate dura 5-10 zile si recidiveaza.
Tratamentul alopat urmareste de obicei indepartarea simptomelor: medicul dumneavoastra va poate recomanda ibuprofen sau alt medicament anti-inflamator nonsteroidal spre a va ajuta sa scadeti durerea si inflamatia articulatiei. In afara antiinflamatoarelor nonsteroidale vi se pot recomanda si alte medicamente. De exemplu, "Colchicina" poate ajuta la prevenirea altor atacuri de guta, insa are efecte secundare foarte serioase. "Allopurinol" (Zyloprim), "Prebenecidul" (Benemid) sau "Sulfinpirazonul" pot ajuta si ele la prevenirea viitoareler atacuri. Aceste medicamente ajuta la controlul gutei nu si la vindecarea ei. Consumarea a cel putin 2 l de apa zilnica si scaderea in greutate cit mai aproape de greutatea ideala scade frecventa atacurilor de guta.

Medicina complementara are si ea remediile ei

Terapiile de medicina complementara in cazul gutei sint: medicina traditionala chineza (MTC), fitoterapie, suplimente si homeopatie.
Doctorii MTC sau acupuncturistii vor trata guta folosind plantele medicinale, acupunctura si sau moxibustia. Acestea sint cele mai bune alternative de a trata holistic intreg organismul, in egala masura, atit cauzele adinci cit si simptomele gutei. MTC alina durerile, ajuta la eliminarea rapida a acidului uric si imbunatateste functionarea ficatului, a rinchilor si a circulatiei sanguine.
O cura de 200 g de cirese consumate zilnic (proaspete, congelate sau sub forma de suc), pentru o perioada de 2 saptamini scad nivelul acidului uric si previn atacurile de guta.
Atentie! Un studiu efectuat pe o durata de 12 ani arata ca bauturile acidulate dulci (cu fructoza) cit si consumul fructozei din fructe sau sucuri favorizeaza aparitia gutei la barbati.
La tratamentul gutei se folosesc si remediile homeopatice. Prezentam aici citeva dintre cele mai comune: "Aconitum", in cazul atacurilor de guta aparute brusc, insotite de panica, anxietate, hiperactivitate sau in cazurile in care au aparut dupa un soc sau o lovitura/accident; "Belladonna", pentru dureri intense, cind durerea devine mai pronuntata la miscare si scade la aplicarea de presiune, sau cind articulatiile sint febrile; "Berberis vulgaris", pentru spasme si dureri in articulatii cu junghiuri care se inrautatesc la mers, cu dureri de spate si tendinta de a face litiaza renala; "Byronia", pentru dureri care devin mai pronuntate la miscare si scad la aplicarea de presiune sau caldura; "Colchicum", pentru dureri care devin mai pronuntate la miscare sau la schimbarile de vreme, in special cind durerile sint insotite de senzatie de greata (nu are efecte secundare); "Ledum", cind articulatiile devin purpurii si umflate sau cind durerea se amelioreaza la rece sau se inrautateste la aplicarea caldurii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro