Printre alimentele care nu ar trebui sa faca parte din meniul elevilor sau al prescolarilor se numara: prajituri, acadele, bomboane, hamburgeri, pizza, cartofi prajiti, foietaje, maioneza, mezeluri grase, chips-uri, covrigei, snacks-uri, biscuiti, sticks-uri, alune si seminte, sandvisuri neambalate, dar si bauturile racoritoare. In aceasta perioada cantinele, blocurile alimentare sau societatile comerciale din unitatile de invatamint, inclusiv firmele de catering au obligatia de a respecta prevederile ordinului care a intrat in vigoare la 18 septembrie. In cazul incalcarii Ordinului ministrului Sanatatii, comerciantii risca sa primeasca avertismente sau amenzi, iar produsele vor fi retrase de la consum, sanctiunile ajungind pina
la inchiderea unitatilor comerciale.
Potrivit Ordinului ministrului Eugen Nicolaescu, in perioada 22-26 septembrie, Inspectia Sanitara de Stat trebuie sa pregateasca o actiune tematica de control pentru verificarea respectarii prevederilor noului act normativ, intre 29 septembrie - 10 octombrie, aceasta va demara actiunea de control , iar rezultatele vor fi raportate pina in 14 octombrie, dupa care vor fi facute publice.
Ieri, dr. Lavinia Craioveanu, sef serviciu in cadrul ISS, ne-a spus ca in judetul nostru verificarile chioscurilor din incinta unitatilor de invatamint vor incepe de saptamina viitoare, dar ca exista, ca de obicei, o mare problema, intrucit nu exista suficient personal pentru desfasurarea acestor actiuni. Dupa cum am aflat de la dr. Lavinia Craioveanu, situatia verificarii acestor chioscuri este destul de delicata si pentru faptul ca vor fi controlate doar societatile care vind produse in incinta unitatilor de invatamint, iar cele care au acces din strada nu intra in aceasta categorie, aspect care va genera o serie de nemultumiri in rindul comerciantilor.