London School of Economics e pusă într-o situaţie delicată, după ce a fost finanţată de Gaddafi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

London School of Economics e pusă într-o situaţie delicată, după ce a fost finanţată de Gaddafi

London School of Economics (LSE), una dintre cele mai bune universităţi din Europa, a recunoscut luni că a primit o donaţie de 1,78 de milioane de euro de la Fundaţia Gaddafi International Charity and Development, prezidată de Saif al Islam, unul dintre cei şapte fii ai dictatorului libian şi fost absolvent al acestei şcoli, scrie EUobserver.

Universitatea a recunoscut, de asemenea, că a furnizat "programe educative" unor oficiali libieni, dar a anunţat că a decis să rupă toate acele legături odată cu noile evenimente din Libia, "de natură să tulbure foarte tare" - referire la sutele de protestatari ucişi de forţele armate.
"Şcoala intenţionează să-şi continue activitatea pentru democratizare în nordul Africii, activitate finanţată din alte surse, fără legătură cu autorităţile libiene", afirmă instituţia într-o declaraţie publicată pe site-ul său.

Văzut ca unul dintre "reformatorii" clanului Gaddafi, Saif al Islam şi-a petrecut patru ani la London School of Economics pentru a-şi face teza de doctorat intitulată "Rolul societăţii civile în democratizarea instituţiilor guvernanţei globale: De la soft power la procesul colectiv de luare a deciziei?".

Însă, într-un discurs susţinut duminică la televiziune, fostul doctorand LSE i-a ameninţat pe protestatari cu "râuri de sânge" şi i-a numit "agenţi" ai Occidentului şi "drogaţi". Unul dintre mentorii de la LSE ai lui Saif al-Islam, David Held, profesor de ştiinţe politice, s-a delimitat luni de fostul student. "Sprijinul meu pentru Saif al Islam Gaddafi a fost întotdeauna condiţionat de ideea de a-l face să rezolve într-un stil progresist şi democratic dilema în care se găsea. În mod tragic, a făcut judecata greşită", a declarat profesorul.

Pe de altă parte, un raport publicat marţi de Asociaţia Universităţilor Europene subliniază necesitatea menţinerii finanţării publice pentru cele circa 5.000 de universităţi. Studiul arată că "sursele suplimentare de finanţare nu pot înlocui suficient finanţarea publică", aceasta din urmă acoperind 73% din bugetul universitar.

"Finanţarea filantropică" de genul celei pe care LSE a primit-o de la Gaddafi constituie circa 4,5% din totalul finanţării, în timp ce taxele, contractele de afaceri şi granturile internaţionale ar urma să completeze restul bugetului.

Dintre cele 150 de universităţi analizate în ultimii doi ani, mai mult de jumătate se aşteptau ca finanţarea publică să scadă şi doar 30% credeau că va rămâne stabilă.

În Olanda, scăderea bugetelor universităţilor şi presiunea de a găsi surse alternative au scos profesorii şi studenţii în stradă în ianuarie. Noul guvern a propus schimbări ce ar face ca perioada până la absolvire să fie mai lungă, iar plata cu 3.000 de euro pe an mai mare.

În România, profesorii universitari au fost uimiţi de decizia guvernului de a pensiona sute dintre ei imediat ce ajung la vârsta de pensionare, fără să-şi poată încheia cursurile şi închide anul academic, scrie EUobserver. Decretul guvernamental "a fost scris în grabă, fără consultarea partenerilor sociali şi va provoca haos în anul academic", potrivit unei scrisori a sindicatului Alma Mater.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro