Politic, ambele părţi vor încerca să găsească un mod de a avansa, după recentele fricţiuni legate de politicile lui Merkel.
Cu gândul la pacifismul german, Merkel le-a spus trimişilor ei să se abţină în martie, când Consiliul de Securitate a ordonat impunerea unei zone de restricţie aeriană în Libia şi a ordonat retragerea navelor militare germane din zonă.
În plus, decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară a ridicat întrebări în SUA, unde unii cred că guvernul de la Berlin vrea să modeleze întreaga politică local, nu global.
Luni, într-un ziar german, Obama a spus că speră că Germania va regândi poziţia pe tema revoltelor din lumea arabă. "Aştept cu nerăbdare să discut cu cancelarul despre cum putem mări cooperarea, mai eficient, pentru a face faţă schimbărilor din regiune, inclusiv din Libia", a subliniat el.
El a mulţumit Germaniei pentru susţinerea indirectă acordată NATO pentru operaţiunea din Libia. Berlinul a trimis personal suplimentar în Afganistan pentru a ajuta capacitatea SUA din Mediterana.
Relaţia lui Merkel cu Obama este considerată mai rece decât cea cu George W. Bush.
"Mă consult cu cancelarul pe fiecare chestiune importantă de pe agenda mea internaţională şi îi apreciez pragmatismul. Nu ne înţelegem uneori, dar asta e ceva obişnuit în relaţiile dintre aliaţi", a spus Obama.
În pofida dezacordurilor, Merkel este văzută în Germania drept mult mai proamericană decât ale figuri publice. Ea a crescut în fosta RDG şi a spus de multe ori cât de mult apreciază libertăţile democraţiei.
Faptul că va fi însoţită de soţul ei este un semn de respect deosebit pentru Washington. De obicei, el stă departe de atenţia publică şi foarte rar o însoţeşte în vizitele politice. Soţul ei a lucrat în California în 1990.