A murit regele, imperiul trăieşte | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A murit regele, imperiul trăieşte

* deocamdată nu se cunoaşte dacă omul de afaceri a lăsat cuiva anume, prin testament, întreaga sa avere

Fabrica de bani a lui Paraschiv nu se închide. Familia omului de afaceri decedat în urmă cu doar câteva zile va duce mai departe moştenirea în business lăsată de Ilie Paraschiv. Hotelul Triumph, complexele comerciale pe care le administra în acest oraş, îşi continuă activitatea ca şi până acum. La fel cum îşi continuă cursul şi proiectele în relaţia cu municipalitatea, legate de Arena de Box şi Căminul de bătrâni din cartierul Călăraşi IV. De altfel, Primăria este foarte sigură că toate aceste proiecte vor fi duse la bun sfârşit. În acest sens, atât soţia cât şi cei doi copii au deja experienţă în propriile firme, deschise de-a lungul anilor, cât şi în cele ale familei, pentru că în multe dintre ele apar ca asociaţi. Altfel spus, nu reprezintă o noutate pentru ei mediul de afaceri local. La o asemenea avere, însemnând hotelul, dar şi spaţii comerciale, toată lumea se întreabă cum se vor aranja lucrurile când se va pune problema efectuării succesiunii. Nu se ştie dacă Ilie Paraschiv a lăsat un testament, dar dacă nu a făcut asta, masa succesorală se va împărţi între soţie şi cei doi copii.

Principala afacere a familiei şi administrată în mod direct de Ilie Paraschiv a fost firma "Eleny" SRL, înfiinţată în 1991 după numele fiicei sale. După cum vă aduceţi aminte, la început, societatea administra un magazin tip consignaţie, amplasat pe strada 1 Decembrie 1918, aproape de strada Griviţei. În timp, însă, afacerea a luat amploare, ajungând până la amenajarea unui uriaş complex comercial en-gros pe şoseaua Râmnicu Sărat, într-o hală industrială dezafectată, închiriată de la "Irmex" SA. Pentru că formula s-a dovedit un succes, a fost multiplicată şi a apărut astfel un alt complex comercial amenajat în subsolul magazinului "Dunărea", într-un spaţiu închiriat de la "Concordia". În 1999, Paraschiv a deschis un alt centru comercial, în zona capătului liniei 4, în fostul complex "Pistruiatul", în Viziru I. Au urmat apoi Complexul Eurostil şi Complexul din Microhală. De altfel, după cum se ştie, în vara anului trecut Paraschiv a închiriat spaţiul din Hipodrom pentru a fi realizat în fostul complex alimentar un magazin de cartier Carrefour. La acel moment, Paraschiv ne declara că se află în discuţii şi pentru alte două spaţii pe care le deţine şi care se pretează la acest gen de magazine.
Ilie Paraschiv a cochetat o vreme şi cu piaţa de capital, cumpărând la licitaţie pachete de acţiuni la firma de construcţii hidrotehnice "Conif" SA, precum şi la "Foraj Sonde" SA, aflată acum în faliment. Firma "Eleny" mai are şi acum pachetul de control reprezentând aproape 46% din acţiunile firmei "Conif", dar a vândut cel mai probabil pachetul cumpărat la falimentara "Foraj Sonde", întrucât "Eleny" nu mai apare în lista acţionarilor.

Pe scurt despre Arena de Box şi Căminul de bătrâni

După cum se ştie, Ilie Paraschiv avea în portofoliu şi două proiecte investiţionale legate de municipalitate şi Consiliul Local. Mai precis, în vara lui 2007, Ilie Paraschiv a câştigat Arena de Box după ce Primăria Brăila organizase o licitaţie în vederea concesionării amplasamentului aflat chiar în centrul oraşului. Patru firme s-au înscris, trei din Brăila şi una din Galaţi, câştigătoare fiind desemnată SC "Eleny". Pe ruinele fostei Arene de Box, Paraschiv ar fi trebuit să ridice un spaţiu comercial modern, care să conţină şi o sală de spectacole - arenă sportivă, pretabilă pentru organizarea unor meciuri de box, judo, karate, K1. Numai că proiectul se tot amână, din spatele paravanelor metalice de pe Republicii neivindu-se încă structura betonată a primului etaj ori a parterului viitoarei clădiri. Ilie Paraschiv a fost cunoscut ca un apropiat al lumii sportului brăilean. Ca sponsor, el a ajutat Clubul Sportiv "Boxul Brăilean", artele marţiale şi a fost principalul susţinător financiar al multiplului campion european şi mondial de karate tradiţional Cornel Muşat. De asemenea, Ilie Paraschiv a fost principalul sponsor la Gala K1 "Arde Brăila".
Al doilea proiect gândit de Paraschiv este înfiinţarea unui azil de bătrâni în fostul cămin de nefamilişti din cartierul Călăraşi IV. Anul trecut, mai precis, Primăria Brăila a primit o propunere din partea "Eleny", societatea oferind spre închiriere Căminul "Caraiman", în vederea amenajării unui cămin de bătrâni. Se discuta chiar despre varianta mutării Căminului "Sf. Nicolae" în imobilul deţinut de Ilie Paraschiv. Deocamdată, nu s-a concretizat nimic.

"Eleny", o afacere de peste 4 milioane de lei

Tot pe firma "Eleny" a fost amenajat şi apoi dat în folosinţă în urmă cu câţiva ani şi hotelul "Triumph", situat aproape de Bariera Călăraşilor. Clădirea respectivă a fost înainte un cămin de nefamilişti aparţinând "Concivia", imobil pe care Paraschiv l-a cumpărat cu aproximativ 1 miliard de lei vechi. După investiţii importante, a fost transformată în actualul hotel de 3 stele, unde au fost cazaţi invitaţii autorităţilor locale cu ocazia diferitelor evenimente culturale şi artistice de amploare organizate la Brăila.
Şi pentru că tot am discutat despre SC "Eleny", trebuie spus că firma a fost înfiinţată în 1991 şi-i are în prezent asociaţi pe soţia omului de afaceri, Geta Paraschiv (90%) şi fiica acestuia Eleny Paraschiv (10%). Administrator unic a fost până recent Ilie Paraschiv. Societatea a înregistrat în 2010, cel mai recent an de raportare financiară, o cifră de afaceri de 4,02 milioane de lei, cu un profit net de 744.699 lei. Potrivit Registrului Comerţului, Ilie Paraschiv mai deţinea părţi sociale la doar 3 firme ("Conalpa", "Terasa Parc" şi "Actualitatea"), unde era asociat cu fiul său, George Paraschiv (2,56% la SC "Conalpa"), SC "Terasa Parc" era proprietatea exclusivă a lui Ilie, în timp ce la firma "Actualitatea", care editează un ziar local, deţinea 55% din capital, asociaţi fiindu-i Ghinea şi Gabriel Mitrea (împreună 35%) şi Dumitru Gheorghiu (10%).
Dar membrii familiei sale deţineau şi administrau afaceri independente de Ilie Paraschiv. De exemplu, fiica şi soţia au înfiinţat anul acesta o agenţie de turism în Bucureşti, iar separat soţia mai este asociată şi la o fabrică de mobilă din Brăila.

A făcut Paraschiv testament?

Primarul Aurel Simionescu, spune că din punctul său de vedere, proiectele pe care Ilie Paraschiv le avea în derulare cu municipalitatea ar trebui continuate de familie. "Atât în cazul Arenei de Box cât şi în cazul Căminului de bătrâni, toată documentaţia este pe firmă, nu era pe numele lui. Din câte am înţeles, familia o să ducă afacerile mai departe, aşa că nu cred că vor fi probleme din acest punct de vedere. Oricum, în ce priveşte căminul de bătrâni, se obţinuse doar acordul CLM şi urma să se semneze şi contractul. Ăsta e stadiul în care suntem, dar cred că se va întâmpla şi asta curând. Totul merge înainte".
În altă ordine de idei, la acest moment nu se cunoaşte dacă Ilie Paraschiv a lăsat în mod expres prin testament întreg imperiul creat de el vreunuia dintre membrii familiei. Dacă nu a făcut asta, legea în domeniul succesoral stabileşte modul în care se face împărţirea bunurilor corporale şi necorporale ale familiei: 50% din masa succesorală se cuvine soţiei, în timp ce diferenţa se împarte mai departe în 3 părţi egale, ce revin celor doi copii şi încă o dată soţiei.

R.I.P. Ilie Paraschiv

Ilie Paraschiv a murit la finele lunii trecute la o clinică din Târgu-Mureş, unde fusese supus unei intervenţii chirurgicale de transplant de cord. Medicii l-au operat pe Ilie Paraschiv în seara de vineri, dar ulterior au apărut complicaţii, iar la circa două ore de la finalizarea operaţiei a murit. Afecţiunea lui Ilie Paraschiv era mai veche, el fiind cunoscut ca un bolnav cardiac cronic, luat în evidenţă atât de medicii din Brăila, cât şi de cei de la Clinica de Cardiologie din Târgu Mureş, unde a mai fost internat în urmă cu ceva timp. Boala s-a acutizat însă acum două săptămâni, din cauza unei răceli puternice, astfel încât a fost necesară internarea lui de urgenţă. Medicii brăileni au reuşit să-l stabilizeze, însă au considerat că pacientul are nevoie de investigaţii suplimentare, care nu puteau fi efectuate la Brăila. În aceste condiţii, marţi, 27 martie, omul de afaceri a fost preluat cu un elicopter SMURD şi transportat la Târgu Mureş. Medicul curant al pacientului, dr. Bogdan Minescu, şeful Secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean Brăila, a fost cel care a solicitat intervenţia elicopterului SMURD. Ajuns la Clinica din Târgu Mureş, medicii i-au făcut pacientului mai multe investigaţii şi au decis să îl supună intervenţiei chirurgicale de transplant de cord, căreia nu i-a supravieţuit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro