Mergi la conţinutul principal
Să ne mai și distrăm, nu doar să ”bocim”

O bunătate de Festival!

sfârșitul de săptămână a adus la Brăila cea de-a VII-a ediție a Festivalului Peștelui, eveniment organizat de Primăria Municipiului, între 19 și 21 septembrietimp de trei zile, faleza Dunării a găzduit spectacole, demonstrații culinare și standuri cu preparate pescărești, iar invitații speciali, chef Horia Vîrlan, trupele 3 Sud Est și Zdob & Zdub, au atras mii de vizitatori
 

Faleza Dunării a devenit, în acest weekend, capitala gastronomiei pescărești. Sute de oameni s-au adunat la Festivalul Peștelui, ediția a VII-a, pentru a gusta preparate tradiționale și moderne din pește, pentru a descoperi surprize culinare aduse de invitați din alte județe și pentru a se bucura de concertele unor artiști iubiți. Organizat de Primăria Municipiului Brăila, evenimentul a reunit concerte susținute de artiști locali și invitați de renume, precum 3 Sud Est și Zdob & Zdub. Atmosfera a fost completată de mirosul inconfundabil al peștelui la grătar, de ceaunele cu borș fierbinte și de energia show-urilor de pe scenă. Deopotrivă copii veseli, bunici curioși să guste specialități „ca pe vremuri” și tineri veniți pentru concerte s-au amestecat într-un tablou viu, specific sărbătorilor de pe malul Dunării. ”Îți vine să guști din fiecare stand. Atmosfera e ca o petrecere în aer liber, cu muzică și cu mirosuri care-ți fac poftă imediat”, ne spune doamna M.C., o vizitatoare aflată la rând pentru borșul tradițional.

Constanța, prima oară la Brăila
Unul dintre standurile care au atras atenția în mod deosebit a fost cel al Terasei ”Lu’ Marin” din Constanța, aflată pentru prima dată la Brăila. Domnul și doamna Marin, veseli și ospitalieri, i-au întâmpinat pe vizitatori cu zâmbetul pe buze și cu povești despre terasa lor din Mamaia Nord – Terasa Haiducilor, renumită pentru preparatele „haiducești” la jar,
unde totul se gătește simplu și gustos.
La noi, la mare, totul e gătit simplu, pe jar, ca odinioară. Am adus la Brăila sturionul și palamida pe plită, dar la vară vă așteptăm să gustați și celelalte specialități”, a spus domnul Marin, între două comenzi servite, încercând să nu-i facă pe clienți să aștepte.
Nu doar el, ci și doamna Marin se implică în fiecare detaliu. Ea nu s-a dat la o parte de la a întoarce peștele pe plită, supraveghind atent ca totul să fie gătit la perfecție – rumen, suculent și cu acel miros care îți lasă gura apă doar privindu-l. La stand, coada se forma rapid, mai ales pentru fructele de mare: midii cu sos de vin, calamari la grătar și creveți sotați cu usturoi.
Am stat 20 de minute la rând, dar a meritat. Midii așa bune am mai mâncat doar la malul mării. M-au convins să le trec pragul vara viitoare , ne spune un  brăilean încântat.
Un grup de tineri a apreciat și modul de prezentare.
Se vede că pun suflet în tot ce fac. Peștele arată spectaculos pe plită, iar gustul e la fel de bun. E ceva nou pentru festival și cred că toată lumea apreciază asta”, au spus aceștia.

Tradiție de Movila Miresii: borșul și storceagul
Dacă standul din Constanța a adus exoticul, ”Donatella”, pizzeria din Movila Miresii, a impresionat cu tradiționalul. Ceaunul uriaș cu borș de pește fierbea la foc mic, răspândind arome care adunau vizitatorii ca un magnet.
Acru, aromat, cu leuștean proaspăt, fix ca pe vremuri. Îți amintește de mesele de familie pe malul Dunării”, a spus o doamnă în vârstă, după prima lingură.
Dar adevărata surpriză a fost storceagul, rețeta specifică Deltei Dunării, pregătită pentru prima dată la festival.
Nu ne-am dat înapoi de la pește și fructe de mare, chiar dacă lumea ne știe mai mult pentru pizza. Am vrut să venim cu ceva autentic și brăilenii să guste un storceag adevărat. Ne bucurăm că l-au primit cu atâta entuziasm”, spune doamna Ionela Cojocăreanu, servind în grabă porții clienților nerăbdători.

E delicios, consistent și cu un gust aparte. Nu seamănă deloc cu borșul obișnuit. Trebuie să-l guști măcar o dată în viață. Nu am mai încercat până acum, dar storceagul intră direct în topul preferințelor mele”, a spus un vizitator aflat la prima experiență culinară de acest fel.
În jurul ceaunului cu borș tradițional, atmosfera era la fel de animată.
”Trebuie să fie mereu gustat și potrivit cum trebuie. Borșul nu se lasă nesupravegheat niciodată”, ne-a împărtășit doamna Ionela. ”Acru și aromat, exact ca pe vremuri, când mergeam la pescuit cu tata. Îți încălzește sufletul”, ne-a povestit un brăilean, care părea că ”știe cu ce se mînâncă peștele”.

 

Show de zile mari și arome îmbietoare cu chef Horia Vârlan

Sosit pentru a șaptea oară la Festivalul Peștelui de la Brăila, celebrul chef Horia Vîrlan i-a încântat pe brăilenii care veniseră cu miile la spectacolul culinar prezentat, ca de fiecare dată, în direct. O adevărată „simfonie de arome” gravita în jurul mesei maestrului. Nu e de mirare că, la finele show-ului culinar marca „Horia Vîrlan”, publicul mai-mai să dea buzna pe scenă.

Horia Vîrlan a gătit pentru brăileni două seri la rând, vineri și sâmbătă, în aplauzele gurmanzilor de toate vârstele. Sâmbătă seară, spre exemplu, puțin după ora 19:00, maestrul a prezentat două rețete simple, dar delicioase, cu pește.

 

Supă de pește thailandeză, rețeta lui Horia Vîrlan

Primul preparat gătit în direct a fost o supă de pește thailandeză (cu somn și cod), care conține și creveți, dar și lapte de nucă de cocos. Cel de-al doilea preparat a fost piccata, unde fel de sote/tocăniță din pește cu legume, pregătit ca în sudul Italiei. La piccata, maestrul a folosit legume, pește, măsline verzi, capere și găluște de mămăliguță. La supa de pește, a folosit gelatină de pește, ceapă tocată mărunt (cubulețe), ghimbir.

În acest timp, apa pentru găluște de mămăligă dăduse în fiert (pentru cel de-al doilea fel de mâncare). Alături, prindea contur supa de pește. După ceapă și ghimbir, maestrul a pus un cățel de usturoi zdrobit, precum și „iarbă de lămâie”, sos de pește, ardei iute tăiat rondele. A curățat peștele de piele, l-a tăiat cubulețe și l-a adăugat, împreună cu creveții, în supa ce tocmai dăduse în clocot, plus pătrunjel tocat mărunt. „Este o supă albă”, a explicat oaspetele.

La supa de pește thailandeză se mai adaugă coajă de lime, zeamă de la o lime și praf de curry, dar nu prea mult, iar la urmă laptele de cocos. „Lime este absolut senzațional! Aroma este pur și simplu perfectă. O minunăție!”, a adăugat maestrul, făcându-i pe spectatori să saliveze volens-nolens.

 

Piccata de pește cu creveți și găluște de mămăliguță, marca ”Horia Vîrlan”

Supa fiind gata, chef Horia Vrîlan s-a ocupat de cel de-al doilea fel, piccata de pește cu creveți și găluște de mămăliguță. A folosit: biban de mare, somn, ardei gras de mai multe culori, roșii cherry, zucchini (dovlecei), ulei de măsline, ceapă tăiată solzi, un cățel de usturoi. Se călește ceapa în tigaie și în aceeași tigaie se mai pun ardei, roșii, usturoi, zucchini, capere. Alături, se prăjesc bucățile de pește dat prin făină. Se pune peștele lângă legume, în tigaie, se lasă să se întrepătrundă gusturile, și piccata este gata. Se mai pune zeamă de lămâie, mărar, germeni de ridiche. Găluștele de mămăligă se pun, frumos, pe marginea farfuriei.

„Cu cât gătiți mai simplu, mai ușor, cu atât mâncarea va fi mai gustoasă!”, a conchis chef Horia Vîrlan. „Bucătăria trebuie să fie simplă, ușoară. Mulțumesc organizatorilor, Primăriei Municipiului Brăila și tuturor celor prezenți. Vă doresc o toamnă frumoasă!”.   

 

Trupa Zdob & Zdub a bătut toba alături de brăileni

Formațiile și interpreții care au susținut concerte pe Faleza Dunării, în week-end, au atras sute de brăileni care au cântat, au dansat și s-au bucurat de atmosferă.

Duminică seara, Zdob & Zdub, formația de folk punk din Republica Moldova, a bătut la propriu toba alături de brăileni, iar tineri, copii, adulți și bunici au sărit și au bătut din palme pe ritmuri alerte. Cei prezenți s-au arătat încântați de melodiile interpretate de formația Zdob & Zdub.

Aplauzele au curs, iar după o oră, trupa care i-a ținut în priză pe brăileni a vrut să se retragă, dar a revenit pe scenă după ce brăilenii au strigat pentru un ”bis”. ”Am dansat aici alături de ei, am sărit și am cântat, chiar ne-a plăcut atmosfera. A fost incendiară, sonorizarea a fost super”, ne-au spus câțiva tineri.

Printre cei care au trăit muzica au fost și persoane din categoria bunicilor, care au bătut toba, din palme, și au dansat alături de ceilalți participanți. 

Oricum, oamenii erau deja antrenați la dans, înainte de a intra formația pe scenă, după interpretarea artistelor Magdalena Duțu și Maria Ciocan. Brăilenii au dansat în horă, alături de interprete.

Tot duminică, de la ora 18.30, alături de publicul aflat pe Faleza Dunării s-a aflat și Trupa Antic, din Brăila, care a partcipat și a obținut premii la Festivalul de muzică folk.

Și sâmbătă brăilenii s-au distrat alături de formația 3 Sud Est, iar piesele interpretate, mai vechi și mai noi, au însuflețit publicul. 

Tot sâmbătă, au fost pe scenă și magicienii dansului -D-STRICT Dance, care a adunat tineri și copii din Brăila, pasionați de street dance. Au mai fost prezenți și Gabriel Ciubuc, Amalia Ștefan și David Mocănescu.


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro