Ofensiva găinarilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ofensiva găinarilor

* chiar dacă este vorba de furturi mărunte, ce au ca ţintă obiecte fără o valoare intrinsecă mare, fenomenul devine cu atât mai periculos cu cât pare imposibil de stăvilit * clădiri întregi au fost rase de pe faţa pământului de hoţii de cărămizi, iar în ultima perioadă hoţii de fier vechi au început să fure inclusiv cablurile de alimentare a tramvaielor

Pe vremuri, hoţii de găini erau numiţi găinari dar, cu timpul, cuvântul a căpătat şi alte semnificaţii. Din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, aflăm că "găinar" poate fi numit şi cel care fură lucruri fără valoare foarte mare sau se ocupă cu afaceri ilicite mărunte. În ultima vreme, la Brăila nu prea se mai fură găini, din simplul motiv că lumea nu prea mai creşte la curte astfel de orătănii. În schimb, sunt consemnate din ce în ce mai multe furtişaguri care au ca ţintă o gamă largă de obiecte ce pot fi valorificate rapid. Se fură orice, de la capace de canalizare până la cablurile din reţeaua de alimentare a tramvaielor, de la giurgiuvele de lemn, cărămizi sau cabluri electrice din casele abandonate până la băncile sau pubelele din parcuri şi de pe bulevarde. Sărăcia, dar şi lipsa tot mai acută de educaţie alimentează acest fenomen care strică, o dată în plus, imaginea deja şifonată - de oraş rămas în urmă, din punct de vedere economic şi social -, a Brăilei pe plan naţional. "În alte oraşe, mai ales în cele din zona Ardealului, parcurile nu trebuie păzite, ca la noi, de Poliţia Locală. La Brăila, dacă nu s-ar patrula permanent în Parcul Monument, în Grădina Mare, pe faleză sau Bulevardul Independenţei, ar începe să dispară din mobilierul stradal - pubele, scânduri din componenţa băncilor, bănci cu totul, elemente din stâlpii de iluminat. În ultima perioadă, de când tramvaiele nu mai circulă, se fură inclusiv cablurile de alimentare. O mare parte din vină o au, bineînţeles, patronii centrelor de colectare care primesc astfel de cabluri sau capace de canalizare. Cei responsabili sunt, însă, foarte greu de depistat, pentru că reuşesc să facă foarte repede dispărute din sistem genul acesta de materiale ", ne-a declarat Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale Brăila. Ca şef al unei instituţii ce are ca principal obiect de activitate combaterea acestui gen de activităţi infracţionale, Jipa spune că, în ultima perioadă, se observă o creştere a numărului de furturi de pe domeniul public sau privat. De foarte multe ori, hoţii reuşesc să fenteze vigilenţa autorităţilor şi să dispară cu prada înainte de a fi prinşi. Câteodată, însă, cei mai ghinionişti dintre ei pică în plasa poliţiştilor locali, care îi predau Poliţiei Municipiului, pentru a fi cercetaţi penal.
Într-o informare de presă primită de la Poliţia Locală, se precizează faptul că în primul trimestru al anului în curs, agenţii acestei instituţii au surprins în flagrant 11 infracţiuni şi au predat Poliţiei municipiului 21 de făptuitori. Principalele infracţiuni constatate au fost cele de furt din domeniul public şi privat, dar au fost şi două infracţiuni de falsificare de bilete de transport. "Totodată, au fost depistate un număr de zece persoane care au pătruns ilegal în instituţiile şi unităţile asigurate cu pază de către Poliţia Locală. Întrucât au pătruns cu încălcarea normelor legale de acces, au fost sancţionate potrivit Legii nr. 61/1991. Scopul acestor pătrunderi era evident de comitere de infracţiuni dar, fiind depistaţi în momentul escaladării gardului, fără a avea timpul fizic pentru săvârşirea faptei, au fost doar sancţionaţi contravenţional", se precizează în comunicatul Poliţiei Locale.

12hotie1 Căruţă după căruţă, cărămizile au fost sustrase de hoţi şi construcţii întregi au fost rase de pe faţa pământului Prinşi în flagrant

În ziua de 11 ianuarie a.c., Aurelian S., 43 de ani, din Brăila, a fost surprins de poliţiştii locali într-o clădire de pe Str. Anghel Saligny, dezafectată, aparţinând Direcţiei Serviciilor Publice. Individul încerca să sustragă 11 grinzi de lemn şi 6 scânduri de 4 metri. A fost predat Poliţiei Municipiului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi furt. Pe 12 ianuarie, Stănel C., 50 de ani, şi Vlaicu V., 43 de ani, au fost surprinşi în curtea unităţii militare "Caporal Muşat", după ce au sustras mai multe table din fier. Pe 17 ianuarie, o patrulă care acţiona pe sectorul Călăraşi IV - Viziru, l-a prins în flagrant pe Viorel L., 34 de ani, în timp ce sustrăgea mai multe obiecte metalice din boxele blocului PAL din Calea Călăraşilor, nr. 212. Pe 27 februarie, Valeriu T., 32 de ani, şi Cristian M., 36 ani, încercau să dea peste gardul unităţii militare de la Capelă o poartă metalică de 4 X 2 m. Pe 12 martie 2012, C.G., 16 ani, şi L.G., 17 ani, au sustras o poartă metalică de 1,2 X 2 m, din părculeţul amenajat pe faleza Dunării, vizavi de debarcader, cu scopul de a o valorifica la un centru de colectare materiale feroase. Pe 14 martie, un echipaj mobil al Poliţiei Locale i-a surprins pe numiţii Florin I., 37 ani, Gigel M., 30 ani, Nicolae B., 20 ani, Ionel S., 20 ani şi Tudor C., 16 ani, în timp ce transportau circa 300 de cărămizi cu o căruţă, sustrase de la un imobil dezafectat, amplasat pe Vadul Danubiului, nr. 16. Pe 15 martie, Gheorghe U., 39 ani, şi Silviu C., 24 ani, încărcau într-o Dacia papuc mai multe obiecte metalice, în dreptul imobilului dezafectat de pe B-dul Independenţei, nr. 166. Cei doi nu au putut să justifice provenienţa bunurilor. Pe 27 martie, poliţiştii locali l-au depistat pe Cristian C., 22 de ani, care a sustras un portofel din geanta unei persoane, în staţia de autobuz situată pe Calea Călăraşilor, lângă Liceul "Murgoci".
Exemplele de mai sus sunt doar câteva dintre cazurile depistate de Poliţia Locală în primul trimestru al acestui an. În realitate, însă, putem bănui că în municipiu se întâmplă mult mai multe astfel de furtişaguri, sub nasul autorităţilor locale, dacă observăm, de exemplu, felul cum a fost rasă pe pe faţa pământului, furată cărămidă cu cărămidă, fosta secţie "Arta Lemnului" a PAL, de pe Str. Împăratul Traian. Sau cum au dispărut pereţii halelor fostei ferme a Direcţiei Pieţelor, situată pe Calea Galaţi, la ieşirea din muncipiu. Sau cum a fost adusă în pragul demolării, fiind despuiată până la structura de rezistenţă, clădirea de pe Str. Dimitrie Bolintineanu, nr. 10. Imobilul respectiv, monument istoric, era proprietate privată şi se bănuieşte că proprietarul a lăsat cu bună ştiinţă hoţii să îl distrugă, pentru a primi autorizaţie de demolare. De altfel, în ultimii ani, mai multe astfel de clădiri situate în centrul vechi au fost lăsate de proprietari la cheremul hoţilor, care, asemenea unor termite, au "ras" tot, până la structura de rezistenţă, transformând adevărate comori arhitecturale în ruine bune de demolat.

Fără soluţie

Ce-i drept, să încerci să menţii întreagă o clădire dezafectată este o misiune aproape imposibilă, în zilele noastre. Direcţia Serviciilor Publice deţine, pe Str. Anghel Saligny, la nr. 17, un imobil care a fost, până acum zece ani, sediul Flotilei Fluviale. De câţiva ani, clădirea este în conservare, fiindcă DSP nu are bani pentru renovarea sa. Fiindcă nu este păzită, în prezent nu mai are acoperiş, ferestrele au dispărut, iar cablurile electrice au fost smulse din pereţi. Ca să mai salveze ce se mai poate salva, conducerea DSP a luat hotărârea, luna trecută, de a zidi ferestrele de la parter, astfel încât hoţii să nu mai poate pătrunde în interior. "Doar cu astfel de metode putem să-i ţinem departe pe cei care vin să fure", ne-a declarat Emilena Huiu, directorul DSP.
Care ar putea fi soluţia pentru stoparea acestor furturi? Deocamdată, se dovedeşte că autorităţile locale nu găsesc un răspuns. Pe de o parte, legile existente şi dosarele penale nu par să-i sperie pe găinari, pe de altă parte piaţa muncii nu îi tentează cu slujbe care să-i determine să îşi câştige cinstit existenţa. Mulţi dintre ei probabil că nu au reuşit să înveţe o meserie bine recompensată, iar posturile de muncitori necalificaţi, plătite cu salariul minim pe economie, nu le fac deloc cu ochiul. Astfel de posturi există în oferta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, însă se găsesc cu greu brăileni interesaţi. "În general, posturile de muncitori necalificaţi scoase la concurs de societăţile comerciale din domeniul construcţiilor, confecţiilor sau alimentaţiei publice se ocupă destul de greu", ne-a declarat Simona Cârligea, directorul executiv al AJOFM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro