POLITIC: Corlăţean: Am făcut apel la Parlament să ratifice de urgenţă Acordul de Asociere Republica Moldova - UE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Corlăţean: Am făcut apel la Parlament să ratifice de urgenţă Acordul de Asociere Republica Moldova - UE

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că a cerut Parlamentului să ratifice printr-o procedură de urgenţă Acordul de Asociere UE - Republica Moldova, după ce acesta va fi votat în PE, la 25 februarie, şi va primi apoi şi acordul Consiliului.

Apelul a fost adresat în cadrul unei discuţii avute de ministrul Titus Corlăţean cu membrii comisiilor de politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor.

Ministrul de Externe i-a informat pe parlamentari în legătură cu concluziile reuniunii Consiliului Afaceri Externe de luni privind Parteneriatul Estic şi traseul european al Republicii Moldova.

"Am confirmat colegilor din Parlament (...) faptul că Republica Moldova este, potrivit graficului discutat, în termenele stabilite pentru semnarea Acordului de Asociere şi, respectiv, Acordului de Liber Schimb cel mai târziu la sfârşitul lunii august anul acesta, cu perspectiva clară a ratificării în Parlamentul moldovean în prima parte a acesteri toamne, ceea ce adaugă o piesă importantă caracterului ireversibil al traseului european pentru R. Moldova", a declarat Titus Corlăţean, după întrevederea cu membrii comisiilor reunite.

Totodată, Corlăţean le-a transmis parlamentarilor faptul că procedura de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul european "avansează de o manieră foarte bună". "Mâine va fi exprimat un vot în Comisia de specialitate a PE (LIBE - n.r.) şi sperăm - dacă toate lucrurile decurg normal - ca pe 25 februarie, în plenul PE, să fie dat votul final", a spus şeful diplomaţiei.

Ministrul Corlăţean a mai spus că le-a cerut parlamentarilor aprobarea rapidă a Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, după încheierea procedurilor la nivel european.

"Am adresat un apel ca, după semnarea Acordului de Asociere, Parlamentul României, în baza unei proceduri de urgenţă pe care guvernul o va propune, să ratifice foarte rapid acest Acord de Asociere, astfel încât România să fie primul stat membru al UE care să ratifice acordul privind Republica Moldova", a declarat Titus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei i-a mai informat pe parlamentari în legătură cu evoluţiile din Ucraina şi cu traseul european al Georgiei.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Bruxelles, că România speră ca proiectul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova să fie votat în plenul Parlamentului European înainte de sfârşitul lunii februarie.

"Există un sprijin politic clar al statelor membre ale UE şi din partea Comisiei şi a SEAE (Serviciul European de Acţiune Externă - n.r.) pentru parcursul european al R. Moldova, pentru atingerea obiectivelor potrivit agendei discutate", a declarat Titus Corlăţean, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Acesta a precizat că "vestea bună" este că LIBE, comisia PE, va vota pe 12 februarie proiectul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni. "Sperăm ca, înainte chiar de finalul lunii februarie, plenul Parlamentului să se pronunţe (asupra proiectului - n.r.). Urmează după aceea o procedură simplifcată, nu va mai fi acel trialog şi, odată cu confirmarea poziţiei de către Consiliu după - sperăm - votul pozitiv masiv al PE, practic urmează procedura de publicare în Jurnalul Oficial al UE şi 20 de zile după publicarea în JO măsura intră în vigoare", a spus şeful diplomaţiei.

Următorul plen al PE va avea loc între 24-27 februarie, la Strasbourg.

Corlăţean a subliniat că există "un interes politic declarat ca odată semnat Acordul de Asociere şi cu implementarea, interimară mai întâi, a Acordului de Liber Schimb Parlamentul R. Moldova să ratifice în timp util, în actualul mandat al Parlamentului de la Chişinău, aceste acorduri".

"Dacă toate lucrurile merg conform calendarului, potrivit celor stabilite, în câteva luni cetăţenii R. Moldova vor putea să circule liberi în UE", a mai spus el.

Titus Corlăţean a evidenţiat faptul că a discutat cu omologul moldovean, Natalia Gherman, despre situaţia din Găgăuzia, unde au loc "conduite chiar provocatoare".

"Există un sprijin politic foarte clar al UE pentru ca traseul european al R. Moldova să nu fie alterat de astfel de lucruri", care se petrec "nu întâmplător", a mai spus Corlăţean.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro