Programul "Lapte-corn" a debutat în acest an sub auspicii ceva mai bune. Înlocuirea laptelui dulce cu iaurt a determinat elevii să fie mai receptivi la gustarea primită, deşi aproximativ 30% dintre ei refuză în continuare produsele.
La Şcoala "Mihai Eminescu", unde în anii trecuţi laptele ajungea în mare măsură pe jos, la căţeii sau pisicile de pe stradă, acum produsele sunt consumate. Administratorul şcolii, Marioara Neguleasa, a precizat că situaţia este mult mai bună decât în 2009. "Acum elevii mănâncă mai bine iaurtul, care este chiar bun. Situaţia s-a schimbat mult faţă de anul trecut, când ne dădeau lapte dulce. Cu cornul situaţia este neschimbată. Sunt în termen, dar aspectul lasă de dorit. Ni s-a spus că este din cauza lipsei aditivilor, aşa că nu am mai reclamat nicăieri. Unii copii mănâncă, alţii nu, dar nici nu mai sunt aruncate produsele ca în anii trecuţi". Directorul şcolii, prof. Evelina Dumitraşcu, a explicat că elevii au fost învăţaţi să nu mai lase nimic în coşuri, să ducă produsele acasă dacă nu mănâncă sau să le ofere altui copil care vrea supliment. La pauza mare sunt aduse în clase coşurile cu produse, sunt aşezate undeva în spatele clasei, iar copiii iau de acolo. Până la sfârşitul programului nu mai rămâne nimic.
Cornurile, muniţie de aruncat după colegi
La Şcoala "Ion Băncilă", la început, cornurile erau muniţie de "război" între colegi, aşa cum se întâmplă în aproape toate şcolile. Când copiii primeau unt, acesta ajungea pe calorifere, pe pereţi, oriunde, mai puţin în stomacul lor. Ba chiar se făceau "concursuri" de tras la ţintă cu bucăţelele de unt primite. Abia după ce profesorii au atras atenţia că folosirea acestor produse pentru joacă era un act de indisciplină, fenomenul s-a mai diminuat. Conducerea Şcolii "Băncilă" îşi aminteşte că cel mai bine au fost primite napolitanele, biscuiţii sau turta dulce. Şi la această şcoală aproximativ 30% dintre copii nu mănâncă produsele din program, dar, şi aici, sunt luate de cei care au nevoie. "Nu înţeleg de ce aceste cornuri nu au decât făină şi foarte puţin zahăr, când în oraş găsim cornuri foarte bune, dulci, pe care copiii le-ar mânca foarte bine, cu tot atâţia bani", se întreabă, pe bună dreptate, directorul adjunct Eleonora Gheorghiu.
Cert este că o bună parte dintre elevi se bucură de program, în timp ce alţii nu au nevoie de produse şi le risipesc. Dacă şi cornul ar fi de calitate, poate că şi cei 30% dintre elevii care-l refuză l-ar mânca şi programul şi-ar atinge ţinta. Aşa, sunt mulţi bani aruncaţi pentru efecte mici.
Deşi am încercat să aflăm cine sunt subcontractorii, adică producătorii, atât pentru produsele de panificaţie cât şi pentru cele lactate, conducerea firmei Risk, câştigătoarea programului, nu a putut fi contactată pentru a ne furniza aceste informaţii.