România şi Irakul ar putea semna în curând un acord de protejare a investiţiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

România şi Irakul ar putea semna în curând un acord de protejare a investiţiilor

Ministrul Teodor Baconschi a avut joi la Bucureşti o întrevedere cu omologul său irakian, Hoshyar Zebar.
şeful diplomaţiei române a declarat că schimburile comerciale între România şi Irak sunt în creştere, iar anul acesta este aşteptat la Bucureşti preşedintele irakian Jalal Talabani.
De asemenea, ministrul Teodor Baconschi a mulţumit omologului său irakian pentru sprijinul acordat în vederea deschiderii unui consulat şi a unui birou economic al României la Erbil, în nordul Irakului. "O delegaţie MAE se va deplasa la Erbil în câteva zile, pentru a stabili toate detaliile şi cred că în acest fel vom crea o platformă pentru 'aterizarea' unor companii româneşti în regiune", a arătat ministrul român de externe.
El a adăugat că există companii româneşti din industria cimentului, din sectorul petrolier, sectorul energetic, construcţii civile şi industriale, dar şi din industria chimică şi petrochimică, care doresc să vină sau să revină pe piaţa irakiană şi, în context, şi-a exprimat speranţa că printr-un viitor acord de protejare a investiţiilor va fi facilitată această inserţie.
În ceea ce priveşte procesul de tranziţie din Irak, ministrul Teodor Baconschi a apreciat că autorităţile de la Bagdad au demonstrat în ultimii ani că ştiu să parcurgă un "itinerariu democratic confirmat".
"A ţi avut trei rânduri de alegeri, aţi reuşit să finalizaţi procesul necesar de reconciliere naţională, aveţi acum un guvern în care se regăsesc reprezentanţi ai tuturor comunităţilor etnice sau religioase şi, pe această bază, şi percepţia internaţională asupra Irakului se va îmbunătăţi", i-a spus ministrul român de externe omologului de la Bagdad.
El a menţionat sprijinul acordat de experţii români autorităţilor de la Bagdad în procesul de tranziţie şi a afirmat că România este dispusă să continue acest tip de activităţi în diverse domenii. "Sunt sigur că Irakul va redeveni un actor regional important şi, în acelaşi timp, un model pentru tranziţia care a început uneori violent în alte state arabe", a mai afirmat şeful diplomaţiei române.
Ministrul Teodor Baconschi a precizat, de altfel, că discuţiile cu omologul său irakian, Hoshyar Zebar, au vizat şi evoluţiile recente din lumea arabă. "A m apreciat foarte mult analiza nuanţată a domniei sale de la ţară la ţară, dar şi optimismul cu privire la faptul că aceste mişcări sunt autentice, pornesc de jos, exprimă revendicări general democratice pe care o nouă generaţie şi le asumă", a arătat ministrul român de externe.
El a apreciat că, deşi situaţia de la o ţară la alta diferă foarte mult, sunt state au început un proces de reformă, în timp ce altele "încearcă să prindă din urmă valul popular", iar alte ţări se opun reformelor. "Avem trei tipuri de leadership în lumea arabă şi, în funcţie de acestea, revoluţiile vor fi scurte şi benefice pentru respectivele naţiuni, sau lungi, violente şi confuze", consideră ministrul Teodor Baconschi. "D ar trebuie să fim pregătiţi, prin solidaritate, prin dialog bilateral, dar şi la nivelul UE, pentru a amenaja o tranziţie cât mai lină în toate aceste societăţi care trec într-o altă etapă istorică", a conchis şeful diplomaţiei române.
La rândul său, ministrul Hoshyar Zebar a declarat că Bagdadul doreşte consolidarea relaţiilor cu România şi a mulţumit ţării noastre atât pentru rolul în "eliberarea Irakului de sub dictatură", cât şi pentru sprijinul acordat în consolidarea instituţiilor irakiene.
Ministrul irakian de externe a mulţumit, de asemenea, României pentru sprijinul acordat Irakului în domenii precum cel al energiei, petrolului sau construcţiilor şi a subliniat, în context, rolul extrem de important pe care îl va avea noul acord de protejare a investiţiilor. " Societăţile şi firmele româneşti au lucrat mulţi ani în Irak, au experienţă, sunt acum dispuse să vină sau să revină pe o piaţă deschisă şi Irakul are acest potenţial de afaceri", a arătat şeful diplomaţiei irakiene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro