Orice persoană având cunoştinţe de bază despre un computer putea accesa părţile cenzurate şi putea citi fiecare cuvânt din raportul care iniţial fusese "restricţionat", scrie publicaţia britanică.
Raportul a fost publicat pe site-ul Parlamentului, după ce activiştii antinucleari au făcut o cerere de acces la informaţii. Majoritatea celor mai relevante informaţii, pagini întregi în unele cazuri, au fost însă înnegrite, pentru a împiedica eventuali inamici să aibă acces la secrete.
Părţile înnegrite arătau ce uşor este, din cauza unui defect de structură, să fie provocată o topire a miezului reactorului de pe un submarin nuclear, la fel cum s-a întâmplat la Fukushima, şi dădeau detalii, de asemenea, despre capabilităţile navelor americane. Unele pasaje descriau modul în care sunt protejate submarinele nucleare britanice.
Însă tehnica folosită de Ministerul Apărării pentru a cenzura documentul a fost foarte uşor de descifrat, fiind descrisă de specialişti drept o "greşeală de şcolar". Textul sensibil a fost lăsat în document şi doar înnegrit, astfel încât simpla copiere a documentului într-un nou document releva pasajele acoperite iniţial.
Ministerul Apărării a recunoscut între timp greşeala şi a înlocuit documentul, la sesizarea Daily Star, cu o versiune mai securizată.
Raportul a fost scris în 2009 şi a fost văzut doar de câţiva lideri militari şi politicieni importanţi, inclusiv secretarul apărării, Liam Fox. Luna trecută el a pledat pentru o modificare a designului reactoarelor de pe submarine şi înlocuirea lor cu o versiune mai modernizată.
