SOCIAL: MS: Vaccinările elevilor au fost transferate la medicii de familie din cauza absenteismului școlar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: MS: Vaccinările elevilor au fost transferate la medicii de familie din cauza absenteismului școlar

Vaccinările elevilor din ciclul primar şi gimnazial au fost transferate de la medicina şcolară la medicii de familie, urmând ca primele imunizări să aibă loc în toamnă, odată cu începerea anului școlar , au declarat, miercuri, pentru NewsIn, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

"Aceasta este dispoziţia Ministerului Sănătăţii, care s-a bazat pe o concluzie a Comisiei de Vaccinologie, care a constat că s-a realizat, la nivel şcolar, o acoperire de cel mult 70% a necesarului de imunizare, faţă de cât ar fi trebuit să fie în mod normal, având în vedere că este colectivitate, sunt toţi în acelaşi loc. (...) În plus, diferenţa este că nu se mai face în campanie cum se făcea până acum. Fiecare vaccinează copilul de pe listă, ca la examenul de bilanţ. Când se împlineşte luna sau pe parcursul anului, se face imunizarea corespunzătoare vârstei. Grupele de vârstă sunt cele de clasa I, 6-7 ani, clasa a III-a, 9-10 ani şi clasa a VII-a, 13-14 ani", au mai spus sursele citate.

Conform reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, această decizie s-a bazat şi pe existenţa absenteismului şcolar, "care în anumite unităţi şcolare este foarte mare. La şcoală există campanii. Dacă nu l-am vaccinat în acea campanie, l-am pierdut, că nu se reia campania de vaccinare".

"Există, însă, şi dezavantaje, pentru că elevul poate refuza şi la medicul de familie să vină, aşa cum nu se duce nici la şcoală. Având în vedere că poţi să îl vaccinezi într-un an de zile, în 12 luni pot să îl găsesc sau pot să îi determin pe părinţi să fie de acord. Acel copil neimunizat, poate să reprezinte un potenţial risc de îmbolnăvire şi va deveni un focar de infecţie pentru colectivitatea în care trăieşte sau îşi desfăşoară activitatea ca elev, ceea ce implică costuri foarte mari", a subliniat sursele citate.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, "o parte dintre medicii de familie sunt de acord, alţii nu sunt de acord, în special cei din mediul urban. Până acum, ei nu făceau vaccinări pentru că acestea se făceau în instituţiile de învăţământ. În mediul rural, medicii de familie au făcut întotdeauna imunizările la şcoli pentru că nu există medici şcolari, nu întrunesc norma de număr necesar de elevi pentru a fi înfiinţat un cabinet de medicină şcolară".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro