Legea are precizari foarte clare: produsele care nu corespund standardelor de calitate nu pot fi expuse spre vinzare, livrate sau comercializate, iar cele care corespund si se vind cu amanuntul trebuie sa fie etichetate corespunzator, frumos aranjate pe taraba.
Legumele si fructele pot fi oferite spre vinzare si neambalate, cu
conditia ca vinzatorul sa expuna un anunt vizibil si lizibil care sa
indice informatii cu privire la: varietate - soi; originea produsului;
clasa de calitate din care face parte.
Mai mul, pretul de comercializare trebuie stabilit in functie de calitate, dar daca nimeni nu verifica, de ce s-ar mai respecta aceste reguli! In pietele brailene vechile metehne au revenit. Marfa asezata alandala, nesortata, neetichetata.
Sanctiuni sint, dar cine sa le aplice?
Neindeplinirea standardelor de calitate pentru legumele de cimp destinate comercializarii In vederea consumului uman In stare proaspata, se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 15 si 20 milioane de lei. Lipsa certificatului de conformitate cu standardele atrage dupa sine amenda cuprinsa intre 40 si 60 milioane de lei, si tot atit etichetarea necorespunzatoare. Producatorii care nu tin o evidenta stricta a tratamentelor efectuate pentru protectia plantelor, fertilizare, tratarea solului sau a depozitelor si a mijloacelor de transport sint amendati cu 130 - 150 milioane de lei. In cazul fructelor, nerespectarea prevederilor privind analiza continutului de reziduuri, contaminanti si alte substante, evidenta tratamentelor si a substantelor utilizate, precum si circulatia marfii fara certificat de conformitate se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 50 si 75 milioane de lei. Etichetarea necorespunzatoare se sanctioneaza si ea cu amenzi cuprinse intre 50 si 100 milioane de lei. Conform legii, sanctiunile se aplica atit persoanelor fizice, cit si persoanelor juridice, dar in lipsa inspectorilor DADR, singuri cu atributii de control pe acest segment, tarabagii isi fac de cap.