Andrei Sannikov, fost viceministru de externe şi cofondator al grupului Charta 97, pledase nevinovat în timpul procesului, relatează BBC.
În vârstă de 57 de ani, el a fost unul dintre cei şapte candidaţi prezidenţiali arestaţi în decembrie la o manifestaţie organizată după ce Aleksandr Lukaşenko, aflat la conducerea fostei republici sovietice din 1994, a câştigat un al patrulea mandat de preşedinte. Opoziţia susţinea că realegerea lui Lukaşenko, cu aproape 80% din voturi, a fost frauduloasă, cu atât mai mult cu cât şi observatorii occidentali au denunţat fraude. Sannikov a obţinut cele mai multe voturi în rândul celor nouă candidaţi ai opoziţiei - 2,43%. Reprimarea protestelor a fost condamnată de UE şi SUA, care au impus sancţiuni vizându-l pe Lukaşenko.
Sannikov a fost acuzat că a organizat "tulburări în masă" cerând oamenilor să ia parte la un marş de protest, la 19 decembrie, pe care apoi l-a condus. Sute de activişti ai opoziţiei au fost reţinuţi la acea demonstraţie.
Sannikov a fost condamnat de un tribunal din Minsk şi îşi va ispăşi pedeapsa într-o închisoare de înaltă securitate.
Alţi patru coacuzaţi au primit pedepse cu închisoarea de până la trei ani şi jumătate.
Washingtonul a condamnat decizia justiţiei din Belarus şi i-a cerut lui Lukaşenko să elibereze imnediat toţi deţinuţii politici. Uniunea Europeană, prin vocea lui Catherine Ashton, şefa diplomaţiei, a condamnat, de asemenea, "în termeni fermi" sentinţa motivată politic aplicată lui Sannikov. Berlinul a apreciat că nu a fost făcută dreptate, ci a fost executată voinţa lui Lukanşenko, în timp ce pentru Londra acest proces a arătat că "respectarea drepturilor omului în Belarus este la cel mai jos nivel".
