Urmariti de top | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Urmariti de top

* recordul îl detine un individ cautat de 15 ani, pentru comiterea unei crime, însa printre cei fugiti se numara si personaje ale lumii interlope * politistii de la Investigatii Criminale au în lucru 83 de mandate de executare a pedepselor cu închisoarea si sase mandate de arestare preventiva * din cei 83 de urmariti braileni, 74 sunt dati în urmarire si la nivel international

Interlopi, criminali, violatori, traficanti de droguri si tâlhari sunt în fruntea listei urmaritilor general ai Brailei. Recordul îl detine un individ cautat pentru crima, de 15 ani, el fiind condamnat la 25 de ani închisoare. Printre cei care au reusit sa îsi ia talpasita dupa ce au comis infractiuni grave se numara si personaje ale lumii interlope, din gruparile "Buricea", "Varsatura" sau "Lacu Dulce". În lista urmaritilor s-a încadrat perfect si un brailean cunoscut ca un exemplu pentru tineri, respectiv presedintele CLT Braila, care a disparut dupa ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru înselaciune. Printre urmaritii international se numara Giulian Dumitrascu, braileanul pe urmele caruia se aflau judiciaristii bucuresteni în ziua când a fost ucis Sorin Pârvu, pe care l-au confundat cu urmaritul, care se bucura înca de libertate.
La acest moment, politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale (SIC) - Biroul Urmariri din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Braila au în lucru 83 de mandate de executare a pedepselor cu închisoarea si sase mandate de arestare preventiva. Din cei 83 de urmariti braileni, 74 sunt dati în urmarire si la nivel international. Pentru 22 de indivizi cautati pentru diferite infractiuni, zilele de libertate s-au cam terminat, acestia fiind arestati pe teritoriul altor state, politistii SIC asteptând ca ei sa fie extradati. Fata de ceilalti 61 de indivizi urmariti general, politistii continua cautarile.

Interlopi cautati în tara si peste hotare

Desi a participat activ la încaierarea din decembrie 2006, Marin Sima (31 de ani), unul dintre principalii locotenenti ai lui Costica Buricea, nu a ajuns nici acum dupa gratii. De mai bine de cinci ani, interlopul este urmarit în baza unui mandat de arestare preventiva în lipsa, întrucât se sustrage cercetarilor în dosarul scandalului de la Palatul de Justitie. Anchetatorii au reusit sa adune probe care dovedesc clar ca Sima a lovit cu cutitul trei dintre membrii gruparii adverse, astfel ca l-au trimis în judecata. Dosarul scandalului de la Tribunal nu a fost solutionat nici pâna acum, interlopii asteptându-si sentinta finala de la Curtea de Apel Târgu Mures, termenul de judecata al recursului fiind stabilit pentru 20 iunie. În martie 2010, 11 interlopi implicati în scandal au primit între 3 si 11 ani de închisoare din partea Judecatoriei Braila. Doi interlopi au scapat atunci de sentinta magistratilor braileni - Costica Buricea, pentru ca era arestat pentru omor în Spania, ulterior fiind condamnat la 18 ani si 6 luni închisoare, si Adrian Balan, care a decedat. Anul trecut, interlopul Costica Buricea a fost extradat din Spania, pentru a putea fi judecat în dosarul scandalului de la Tribunal, el fiind condamnat la 4 ani si 3 luni închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.
Un alt interlop brailean dat în urmarire este membru al gruparii "Catali" din Varsatura, Gabriel Chioreanu, zis "Bender", condamnat pentru participarea la atacul asupra familiei "Buricea" din octombrie 2006. Pe numele acestuia sunt emise doua mandate de executare, el fiind condamnat la 3 ani închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si 2 ani pentru fals intelectual. Interlopul este unul dintre cei care "a mânjit" si un politist din Ploiesti, care a întocmit în fals doua procese-verbale, din care sa rezulte ca "Bender" nu se afla în Braila în noaptea atacului. Ulterior, anchetatorii au stabilit adevarul, politistul fiind si el condamnat de instanta la un an de închisoare pentru fals intelectual, pedeapsa pe care a si executat-o.
Printre urmaritii general se mai numara un interlop, Nicusor Marian Vaduva, zis "Tiganus", membru al gruparii din "Lacu Dulce", cautat pe politisti înca din primavara anului 2007, pentru tâlharia de la magazinul de bijuterii de pe B-dul Dorobantilor. El este singurul dintre autorii faptei care a reusit sa se faca nevazut, în timp ce ceilalti doi tâlhari au fost capturati în mai putin de o saptamâna de la evenimentul ce era numit atunci "Jaful anului". "Tiganus" a fost condamnat la 7 ani închisoare si plata, împreuna cu ceilalti doi autori, a peste un miliard de lei vechi.

29urma1În plasa politistilor braileni

Anul acesta, lucratorii de la Investigatii Criminale Braila au reusit sa puna mâna pe 30 de urmariti, pe numele a doi indivizi fiind emise mandate de arestare preventiva, iar pentru alti 28 mandatele fiind de executare a pedepselor cu închisoarea. Din cei 28 de urmariti, 16 erau cautati si la nivel international. Printre "ghinionisti" se numara Florea Octavian Tomita, urmarit din 2007, care era condamnat la 4,6 ani pentru tâlharie. În perioada 8 - 10 ianuarie 2006, împreuna cu alte 4 persoane, braileanul a deposedat prin violenta mai multe persoane de bijuterii din aur si telefoane mobile, în valoare de peste 1.100 lei. Rusu Angelin, urmarit din 2003, condamnat la 3 ani închisoare pentru infractiuni la regimul rutier, a fost prins chiar cu putin timp înainte de a i se prescrie fapta. Pe numele altor doi indivizi erau emise mandate de arestare pentru viol si trafic de persoane. Mihaita Chelner, unul dintre violatorii din Pisc, a fost cazat la închisoare, el fiind arestat în Spania si extradat catre autoritatile brailene. În iulie 2011, tânarul de 19 ani si un alt brailean au violat o femeie din Pisc, în plina strada. Si capul retelei de cersetori "Plescan" a ajuns pe meleagurile brailene pentru a fi judecat în dosarul de trafic de persoane, el fiind saltat de politisti de la Aeroportul "Henri Coanda". Constantin Plescan (54 de ani), zis "Raj", arestat în Franta pentru alte infractiuni, a fost predat în favoarea autoritatilor române, pentru o perioada de 6 luni. Individul a pus pe picioare o "afacere" care i-a adus sume importante în buzunare, respectiv o retea de cersetori, el "lucrând" împreuna cu sotia, copiii si alte doua cunostinte, care au fost deja condamnati.
Angelin Ciurea, unul dintre membrii gruparii din Varsatura, condamnat pentru participarea la atacul asupra familiei "Buricea", pe numele caruia era emis mandat de executare, a fost extradat din Germania. Interlopul, urmarit din 2009, a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri, fiind adus în România în luna ianuarie.

60 de braileni periculosi, înca în libertate

Potrivit datelor furnizate de politistii de la SIC - Biroul Urmariri, la acest moment sunt în lucru 83 de mandate de executare pedepse cu închisoarea si sase mandate de arestare preventiva. Din cei 83 de urmariti, 22 au deja catusele puse, ei fiind arestati pe teritoriul altor state si urmând sa fie extradati. Pentru restul, 61 de urmariti, politistii efectueaza cautari pentru a-i trimite acolo unde le este locul, adica în spatele gratiilor. "Politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale - Biroul Urmariri continua activitatile specifice pentru localizarea si prinderea persoanelor urmarite în baza unor mandate de arestare preventiva, de executare si mandate europene", a precizat cms. sef Marcel Dragan, seful Serviciului de Investigatii Criminale Braila. Politistii braileni fac apel la toate persoanele care pot da relatii despre locul în care s-ar putea afla urmaritii, acestea fiind rugate sa apeleze, gratuit, numarul pentru urgente 112 sau sa transmita informatiile la adresa de mail: jenel.sogor@br.politiaromana.ro.
Unul dintre urmaritii de top este Nicolae Ion (47 de ani), zis "Braileanul", din Scortaru Nou, urmarit international întrucât se sustrage unei pedepse de 25 de ani închisoare pentru omor deosebit de grav, fapta comisa în 1994, la Arad. "Braileanul" este cautat de 15 ani de zile, el fiind singurul brailean urmarit general pentru infractiunea de omor. Tot cu politistii pe urme este si liderul unei retele de traficanti de droguri, George Cristian Lupu, zis "Gaina", condamnat la 12,6 ani închisoare pentru trafic de droguri, el fiind cautat din octombrie 2011. "Gaina" cumpara drogurile din strainatate, un alt membru al retelei le introducea în tara, iar alti trei indivizi le distribuiau prin discoteci. În apartamentul traficantului erau depozitate cantitati importante de comprimate ecstasy, hasis, si marihuana. Tot printre urmariti se numara si Dorin Gorciu, cautat din 2003, pe numele lui fiind emis mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Barbatul este condamnat la 15 ani închisoare pentru înselaciune, întrucât, în calitate de administrator, a încasat suma de 3.283.343.465 lei, reprezentând valoarea unor produse petroliere si a emis file CEC fara acoperire partenerilor de afaceri.
Politistii braileni cauta si doi indivizi condamnati pentru tentativa la omor. Nicusor Fanel Filote, urmarit national si international din 2006, are de executat 2 ani si 6 luni închisoare, iar Leonte Laurentiu Voicu a fost condamnat în 2009 la o pedeapsa de 3 ani închisoare.
Din lista urmaritilor face parte si Murgu Radu, domiciliat în Braila, dar de loc din comuna galateana Independenta, condamnat la 4 ani închisoare pentru vatamare corporala grava, el fiind urmarit din 2005. Pe aceeasi lista se afla si braileanul Cosmin Robert Malacu, condamnat în 2009 la 7 ani închisoare pentru viol si lipsire de libertate, urmarit din 2009. În noaptea de 6/7 august 2008, o minora de 15 ani, care se deplasa pe strada G-ral Eremia Grigorescu, împreuna cu doi prieteni, a fost acostata de Cosmin Malacu, acesta luând-o la bataie si târând-o într-o casa a DSP, de pe strada Plevna 128, unde locuia, unde a violat-o.

Gîrbacea, pe lista urmaritilor

Dupa ce, în luna decembrie a anului trecut, fostul presedinte al CLT Braila, Dumitru Gîrbacea, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru înselaciune, acum este dat în urmarire. Politistii îl cauta pe Gîrbacea pentru ca acesta se sustrage mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea. În urma cu câteva luni, Gîrbacea a dat o explicatie pentru "disparitia" lui misterioasa, spunând ca, înainte de a se preda autoritatilor, doreste sa vada motivarea judecatorilor care i-au dat sentinta. "Pentru linistea tuturor, ma voi preda cât de curând. Mi-e greu sa stau fugar si sa vorbesc codificat cu familia si prietenii", ne-a transmis Gîrbacea în urma cu trei luni. Totusi, nici pâna acum urmaritul nu s-a predat.
Reamintim ca, la sfârsitul anului trecut, magistratii de la Curtea de Apel Galati au dat sentinta finala în cazul lui Dumitru Gîrbacea. Acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru înselaciune. În plus, Gîrbacea este nevoit sa mai plateasca si diverse sume bancilor pe care le-a prejudiciat. Gîrbacea a ajuns în atentia anchetatorilor la sfârsitul lui 2007, în februarie 2009 fiind trimis pentru prima data în judecata pentru fals în înscrisuri sub semnatura privata si complicitate la înselaciune. Dumitru Gîrbacea avea atunci 35 de ani si era presedintele CLT Braila, consultant economic la SC GMT SRL Braila, dar si realizator TV.

Pe urmele infractorilor braileni cautati în alte tari

Politistii din cadrul IPJ Braila au lucrat cot la cot cu autoritatile din alte tari, reusind sa prinda indivizi cautati pentru infractiuni comise peste hotare. Braileanul Andrei Prichici, cautat de Politia din Cipru, pe numele caruia era emis mandat european de arestare, a fost depistat de lucratorii de la Investigatii Criminale Braila, acesta fiind extradat. Un brailean de 21 de ani, din satul Cotu-Lung, cautat pentru ca a violat o minora de 15 ani, în Franta, a fost prins în urma conlucrarii dintre politistii si procurorii braileni si autoritatile franceze. În luna martie, în baza unei comisii rogatorii internationale, dispuse de autoritatile franceze, o echipa formata din politisti de la Investigatii Criminale, reprezentanti ai autoritatilor franceze, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lânga Judecatoria Braila, a efectuat o perchezitie domiciliara pe raza localitatii Cotu-Lung, unde l-au depistat pe Sorin Diaconu (21 de ani), violatorul fiind predat în favoarea autoritatilor franceze.
Giulian Dumitrascu, braileanul pe urmele caruia se aflau judiciaristii bucuresteni în ziua când a fost ucis Sorin Pârvu, pe care l-au confundat cu urmaritul, care se bucura înca de libertate, este si el în vizorul politistilor braileni. Interlopul este urmarit international de mai bine de doi ani de zile, în baza unui mandat de arestare european emis de autoritatile italiene, pentru comiterea unui omor deosebit de grav la Roma. Individ extrem de periculos, care poate fi plasat în topul celor mai de temut braileni, Dumitrascu a reusit de fiecare data sa se fereasca de oamenii legii.

300 de infractori urmariti pentru infractiuni grave, la nivel national

Seful Politiei Române, Petre Toba, a declarat zilele trecute ca 5.000 de persoane sunt urmarite de politie, trei sute fiind infractori urmariti pentru infractiuni grave. "Poate, daca eram un pic mai atenti, puteam fi mai eficienti. Pentru prinderea tuturor urmaritilor am dispus intensificarea masurilor de cautare", a declarat Toba.
El a precizat ca sunt 5.000 de urmariti general, dar 1.125 sunt prinsi în afara granitelor, încarcerati si ca acum se deruleaza procedurile pentru extradarea lor. De asemenea, 354 de persoane sunt localizate în strainatate si urmeaza sa fie încarcerate.
Petre Toba a declarat ca politia prinde zilnic 15-20 de infractori, dar în aceeasi zi se introduce în baza de date cam acelasi numar de urmariti. "Avem în evidenta 114 urmariti internationali de catre alte state despre care exista date, informatii ca la un moment dat s-ar putea afla pe teritoriul românesc", a adaugat seful Politiei Române.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro