A început cea de-a 14-a ediţie a Jocurilor Paralimpice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A început cea de-a 14-a ediţie a Jocurilor Paralimpice

Un număr record de 4.200 de sportivi din 166 de ţări vor participa la cea de-a 14-a ediţie a Jocurilor Paralimpice, care are loc la Londra, între 29 august şi 9 septembrie 2012. Flacăra paralimpică a fost aprinsă marţi seara, la Stoke Mandeville, în apropierea Londrei, unde a luat naştere mişcarea paralimpică, în urmă cu mai bine de 60 de ani, înainte de a fi adusă în capitala britanică pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor, programată aseară. Întrecerile paralimpice de la Londra vor avea loc pe aceleaşi baze şi instalaţii care au găzduit şi Jocurile Olimpice 2012, la doar 2 săptămâni de la închiderea acestora.
Programul oficial al Jocurilor Paralimpice include 20 de sporturi, urmând să fie puse în joc 503 de medalii de aur, pentru care se vor lupta sportivi cu handicap vizual, fizic, paralizaţi cerebral şi mintal. Organizatorii au anunţat că întrecerile se vor disputa cu casa închisă, toate cele 2,5 milioane de bilete puse în vânzare găsindu-şi cumpărătorii.
România participă la Jocurile Paralimpice 2012 cu o delegaţie compusă din şase sportivi: atletul Florin Cojoc, campion european la săritura în lungime, cicliştii Eduard Novak - campion mondial şi olimpic la velodrom şi proba rutieră - şi Imre Torok, înotătorii Samuel Ciorap şi Naomi Ciorap, care se situează în acest moment pe poziţiile 5 şi 7 la nivel european, şi jucătorul de tenis de masă Dacian Makszin.
Începutul modest al Jocurilor Paralimpice a avut loc cu 60 de ani în urmă, la Spitalul Stoke Mandeville în Aylesbury, Anglia. Primele încercări de a organiza întreceri sportive între persoane cu dizabilităţi sunt atribuite unui medic din Anglia, Ludwig Guttmann, în timpul celui de-al doilea război mondial. Cunoscut şi drept „Părintele sportului pentru Persoane cu Dizabilităţi", Dr. Guttmann, a fost un susţinător puternic al folosirii sportului ca terapie pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care au fost răniţi în timpul celui de-al doilea război mondial.
Prima ediţie a Jocurilor Paralimpice a avut loc în anul 1960 la Roma şi a implicat 400 de sportivi din 23 de ţări. Iniţial, doar sportivii în scaune rulante au fost invitaţi să concureze. Din acel moment, Jocurile Paralimpice au crescut spectaculos.
Guvernul a promis că medaliaţii români vor beneficia de aceleaşi premii ca şi sportivii de la Jocurile Olimpice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro