2010, anul scumpirilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

2010, anul scumpirilor

* cele mai sumbre previziuni indică scumpiri chiar şi de 30% la produsele alimentare de bază *

Scumpiri în lanţ pe toată linia. Aceasta este prognoza sumbră anunţată de principalii actori ai industriei româneşti, din cauza aplicării unor accize majorate, dar şi a deprecierii leului în raport cu valuta. În plus, marii producători în domeniul alimentar avertizează că eliminarea subvenţiei în sectorul zootehnic va conduce negreşit la scumpiri şi la capitolul carne şi derivate. Seria de scumpiri începe acum cu aplicarea unor accize majorate la tutun, fapt ce conduce la alinierea preţului ţigaretelor undeva la 10 lei pachetul. Dacă avertizările celor din industria alimentară se vor adeveri, vârful scumpirilor va fi atins undeva în primăvară, cifrele indicate fiind de până la 30%, de exemplu, pentru carne. Dar şi laptele, pâinea vor înregistra modificări de preţ. Problema este că în lipsa unei politici coerente de combatere a efectelor crizei este posibil ca pedala acceleraţiei la capitolul scumpiri să fie apăsată la maxim.

Nivelul accizei în lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Astfel, accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană, cotaţie mai mare cu 14,2% faţă de cea din urmă cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosită la calculul accizelor pentru 2009.

Pornind de la această realitate, iată pe scurt care sunt efectele prognozate în coşul de consum al românilor.

Acciza de 74 de euro pe 1.000 de ţigarete aplicabilă de la începutul acestui an, faţă de 64 de euro în decembrie anul trecut, va duce la o creştere a preţului pachetului de ţigări cu 1,1 - 1,2 lei/pachet, cele mai bine vândute categorii urmând să fie comercializate la aproximativ 10 lei/pachet. O influenţă mult mai redusă este preconizată în cazul preţurilor la alcool şi produsele din alcool, domeniu în care producătorii şi importatorii se pare că nu au decis încă nivelul ajustărilor, provenite în principal din modificarea cursului de schimb.

Gazele nu se scumpesc, deocamdată

La carburanţi, principalele companii de profil apreciază că preţurile ar putea creşte ca urmare a majorării accizei cu aproximativ 5%. În contextul în care majorarea preţului la carburanţi s-a reflectat în mod direct şi asupra preţurilor la alimente şi serviciile de bază, majorarea cu doar 5 puncte nu va avea efecte substanţiale, aşa cum este de aşteptat la capitolul tutun şi ţigarete. Pe de altă parte, de la începutul acestui an se aşteaptă ajustări de preţuri şi la alte categorii de produse care nu sunt direct legate de accize, impactul cel mai larg, dar într-un cuantum redus, provenind de la energia electrică. Astfel, preţul plătit de firme şi populaţie pentru energia electrică este de aşteptat să urce cu 3,5% - 4%, din această lună, fiind indexat cu inflaţia. În schimb, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis ca preţul la gaze să rămână nemodificat cel puţin până la mijlocul anului.

Lipsa subvenţionării sectorului zootehnic va duce la scumpiri

Anularea subvenţiilor, majorarea accizelor şi deprecierea leului duc la creşterea preţurilor la carne, mezeluri, lactate şi alte alimente, după cum apreciază patronatele în domeniu. Reprezentanţii asociaţiilor profesionale din industria alimentară spun că scumpirile sunt inerente, însă se vor aplica treptat.

"Eu estimez că 22% va fi o creştere care se va simţi la preţul cărnii de porc, mai ales pentru producţia de materie primă. La acest procent se vor mai adăuga costurile suplimentare din domeniul energiei electrice sau a majorării unor taxe şi impozite locale, care de asemenea se vor reflecta în preţul cărnii. Totuşi, nu cred că va fi o creştere mai mare de 30% la alimente", a spus Stanca Tudor, din partea Patronatului Român al Cărnii de Porc. Potrivit specialiştilor, totul depinde însă de hotărârile pe care Guvernul le va lua în ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat zootehniei. "Subvenţiile nu se mai dau, dar nici statul nu caută alte măsuri de a-i ajuta pe crescători. De obicei, la români, de sărbătorile Crăciunului se taie trei până la cinci milioane de porci. În primele luni ale anului, oamenii vor avea unele rezerve, vor cumpăra poate mai puţin, dar din luna martie vor apărea probleme. Preţurile actuale nu se pot menţine, mai ales în condiţiile în care crescătorii sunt deja pe pierderi, iar multe firme s-au închis", a declarat presei centrale, la finele anului trecut, Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii şi unul dintre principalii producători de carne şi preparate din carne de porc din Brăila.

Laptele şi brânzeturile vor costa cu 3 - 8% mai mult, iar procentajul maxim va fi aplicat la mijlocul lunii martie. "Scumpirile se vor face gradual, pentru a proteja atât consumatorul, cât şi producătorii. În plus, nu dorim să ne confruntăm cu situaţia din ianuarie-februarie 2009, când vânzările au scăzut cu 20% pe fondul scăderii puterii de cumpărare", a explicat într-un interviu acordat presei centrale Valentin Blănaru, directorul executiv al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.

Sunt previzionate şi majorări de preţuri la pâine şi produsele de panificaţie: "La producţia de grâu de panificaţie, 2009 nu a fost un an bun, pierderile la recoltă fiind de 40 - 50%. În aceste condiţii, în februarie - martie, când se va termina grâul din silozuri, se vor face importuri, iar din anii precedenţi s-a observat că apar majorări la preţuri de 5 - 10%. Iar la legume şi fructe, dacă luăm în calcul că şapte luni din an (octombrie - mai) importurile ating proporţia de 70 - 80%, trebuie să ne aşteptăm ca preţurile să mai crească", a precizat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară.

Banca Naţională a României a stabilit pentru 2010 încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% şi estimează că rata anuală se va situa la 2,6%, ceea ce înseamnă o limitare semnificativă a creşterilor de preţuri, cea mai mică din ultimii 20 de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro