8 miliarde de lei spalati de ploaie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

8 miliarde de lei spalati de ploaie


Investitii de milioane de euro din banii statului in amenajarea sediului APIA Braila se degradeaza cu fiecare ploaie din cauza ca proiectul lucrarii a fost gandit anapoda. Practic, a fost pus carul inaintea boilor in sensul ca lucrarea de reparatie capitala a sediului agentiei situat in cladirea Palatului Agriculturii a fost gandita fara sa fie luat in calcul un element definitoriu: birourile sunt situate la ULTIMUL ETAJ! Mai explicit, nu s-a gandit nimeni ca, din cauza vechimii cladirii, este posibil ca acoperisul sa fie degradat si astfel sa apara infiltratii. Cu alte cuvinte, este ca si cum s-ar fi amenajat birourile agentiei direct in camp pentru ca oricum, la fiecare ploaie, tot in bidoane se aduna apa in pod ca sa nu se scurga pe dosare sau pe calculatoarele institutiei. Daca va intrebati cum s-a ajuns in aceasta situatie este bine de stiut ca proiectul tehnic a fost realizat de firma unei doamne de 77 de ani. Cu totul si cu totul "intamplator", persoana cu pricina este ruda de gradul I a celei de-a doua persoane ca importanta din APIA Braila. De fapt este mama Dumitrei Chiru, seful Centrului Local APIA Braila, subordonata la randu-i Centrului Judetean APIA Braila. Dar lantul "trofic" creat pentru "absorbtia" fondurilor de la buget nu se termina aici pentru ca surse din cadrul APIA Braila, sustin ca exista si o implicare a fostului director al CJ APIA Braila, Doina Jurubita, in mandatul careia s-au pus bazele proiectului. Logica afirmatiei este simpla: intr-o institutie a statului nu se intampla NIMIC fara stirea sau acordul sefului. Desi, la prima vedere, increngatura pare a fi complicata, lucrurile sunt foarte simple: o gasca a pus la cale sa praduiasca niste bani de la buget, si nu au fost putini - peste 8 miliarde de lei vechi. La vremea respectiva, cu acesti bani s-ar fi putut construi si mobila o vila, dar nu s-a reusit decat realizarea catorva birouri moderne in care plafoanele false mucegaiesc si cad dupa fiecare ploaie.
Ca orice institutie care se respecta, si Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) trebuia sa aiba un sediu ca doar nu trebuia sa stea salariatii in ploaie. Prin hotarare de Guvern, Centrului Judetean al APIA Braila i-a fost alocat un spatiu situat la ultimul etaj al Palatului Agriculturii, monument istoric, situat pe Calea Calarasilor. Bugetul pentru reparatii era generos, peste 8 miliarde de lei vechi, intrucat era vorba despre sediul unei institutii care face platile directe din fonduri europene pentru agricultura. Nu se putea ca sa functioneze in birouri cu plafoanele sau peretii scorojiti si crapati. Plus ca de-a lungul timpului urmau sa primeasca vizita unor delegatii europene care sa vada cum se cheltuie fondurile comunitare. Solutia salvatoare a venit in 2006 din partea societatatii "Ahtia Vit" SRL care a pus la dispozitie un proiect tehnic pentru lucrari de reparatii capitale la sediul local. Ba chiar s-a oferit sa si efectueze lucrarile de constructii aferente numai ca jocul s-a stricat cand a intrat in licitatie si "Concivia" care, datorita experientei in domeniu, i-a suflat fara nici un fel de problema lucrarea. Astfel, "Ahtia Vit" a ramas numai cu proiectul tehnic. Contractul de lucrari a fost semnat abia in martie 2008 cand au fost demarate si lucrarile. La cateva luni de la semnarea contractului de lucrari, seful Centrului Judetean APIA Braila, Doina Jurubita, a fost inlocuita la conducerea institutiei dupa ce a pierdut examentul de ocupare a postului.

Firma care a efectuat proiectul de reparatii este a unei septuagenare din Bordei Verde

SC "Ahtia Vit" SRL a luat fiinta ca agent economic in 2004 cu obiect de activitate (atentie!) comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare si a pornit ca o afacere cu un singur angajat. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, unicul asociat si administrator al firmei este Ciocarlan Dragomira, nascuta in 1931, din Bordei Verde, nimeni alta decat mama directorului Centrului Local al APIA, Dumitra Chiru. In plus, mai trebuie mentionat ca Dumitra Chiru il are in subordine pe sotul fostului sef al CJ APIA Braila, Doina Jurubita. Revenind, in 2006, anul in care a avut loc licitatia pentru proiectul de reparatii la sediul APIA, septuagenara afacerista a schimbat brusc macazul si a trecut pe constructii de cladiri si lucrari de geniu. In plus, a mai angajat si alte 3 persoane ajungand in 2006 la un numar mediu de salariati de 4. Primul an de functionare, 2005, l-a incheiat cu o pierdere de 83 de lei la o cifra de afaceri de aproape 28.700 lei. In 2006 insa, dupa ce a trecut pe constructii si lucrari de geniu, a reusit performanta unei cifre de afaceri de 103.501 lei adica aproximativ 1 miliard de lei vechi de unde a rezultat un profit de aproape 11.700 lei. Evident, reusita statea in castigarea potului cu proiectul tehnic. In 2007, firma cu un capital de 200 lei a raportat pierderi de aproximativ 23.500 lei raportat la o cifra de afaceri de aproape 250.000 lei.

Podul Palatului Agriculturii este puternic degradat

Problema cu acest proiect, dupa cum sustine si executantul lucrarilor SC "Concivia" a fost ca nu s-a prevazut nimic in legatura cu acoperisul degradat. Acum situatia s-a inrautatit si a ajuns la asemenea nivel incat printre tiglele de pe acoperis se vede cerul liber si pe unde, evident, se infiltreaza ploaia. Podul Palatului Agriculturii arata jalnic: are grinzi putrezite iar sarpanta si tiglele sunt deteriorate. Apa infiltrata prin acoperis distruge incet dar sigur lucrarile nou efectuate: tavane false deformate de umiditate si mucegaite, lampi de iluminat din plafon arse, parchet deteriorat de apa de ploaie infiltrata sub acesta si lista continua. Executantul lucrarilor a fost pus in situatia de a realiza birouri cu pereti din rigips si plafoane false, grupuri sanitare moderne placate cu faianta peste care ploua. Nota finala de plata ajunge la aproape 9 miliarde de lei vechi, bani investiti in reparatii capitale ale sediului APIA peste care, la fiecare ploaie, se scurge apa.
"Atat proiectul cat si contractul cu firma noastra a prevazut doar igienizarea si reabilitarea spatiilor din sediul APIA fara nici un fel de interventie la acoperis", a precizat conducerea "Concivia". In plus, sursa citata a explicat ca, fara a include in devizul final al lucrarii, echipa de muncitori a incercat hidroizolarea podului in sensul ca a realizat o anvelopare, dar fara nici un rezultat.
Contactata de reporterii "Obiectiv", actuala conducere a Centrului Judetean APIA Braila a evitat initial sa comenteze dar a revenit ulterior si a explicat ca lucrarea de executie a reparatiilor capitale realizata de "Concivia" a fost receptionata luna trecuta. "Nu lucrarile efectuate de contractant sunt problema ci faptul ca nu a fost luat in calcul acoperisul degradat. Situatia a fost semnalata APIA central si Ministerului Agriculturii si asteptam reactia acestora", a comentat sec conducerea APIA Braila.

"Nu se puteau face lucrari la acoperis pentru ca este proprietatea DADR"

Fostul director al APIA Braila, Doina Jurubita a explicat ca proiectul reparatii capitale initiat in mandatul sau nu a putut cuprinde si lucrari la acoperis intrucat acesta face parte din structura de rezistenta a cladirii. "Inaintea noastra au efectuat lucrari asemanatoare colegii de la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, fara a face lucrari la acoperis si nu a mai zis nimeni nimic. Nu se puteau face lucrari la acoperis, in primul rand, pentru ca este proprietatea DADR (Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala - n.r.) si in al doilea rand pentru ca astfel de lucrari se fac unitar nu pe bucati. DADR are de mai multi ani depus la Ministerul Agriculturii un proiect vizand lucrari la acoperis dar nu a primit cei 40 de miliarde de lei vechi necesari pentru o astfel de lucrare", a spus Jurubita. Intrebata daca avea cunostinta de faptul ca "Ahtia Vit", firma care a executat proiectul tehnic al lucrarii, este societatea mamei fostei sale subordonate, Dumitra Chiru, Jurubita a spus ca nu, punctand ca nu avea de unde sa stie pentru ca "nu erau aceleasi nume. Si apoi doamna Chiru a venit mai tarziu in APIA. Pana la urma a fost vorba despre o licitatie care s-a tinut la sediul Central al agentiei in cadrul unei comisii extinse. Care este problema?", a incheiat Jurubita.
De mentionat este ca Doina Jurubita este unul dintre numele intens vehiculate in ultima perioada ca fiind propunerea PDL pentru postul de director al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila. Chiar si asa, surse din interiorul PDL Braila sustin ca, de fapt, tinta fostului sef al APIA Braila ar fi revenirea pe vechiul post, vizat acum de PDL-istul George Dragu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro