Chiar la inceputul actiunii de ieri, a avut loc si o tamponare usoara in zona unde se afla manechinul. Dupa ce un conducator auto a incetinit pentru a vedea ce s-a intimplat, o soferita neatenta, aflata la volanul unui "Daewoo Matiz" a intrat in autoturismul condus de acesta. Tinara aflata la volan nu a pastrat distanta regulamentara dintre cele doua autoturisme si a intrat in plin in masina din fata. "Cind tinara a lovit masina din fata, noi tocmai pregateam actiunea, mergeam cu manechinul la locul unde urma sa il asezam, iar soferul a avut impresia ca era vorba despre un copil, care era purtat pe brate. Era si politia de fata si s-a rezolvat imediat situatia, fiind doar pagube materiale. Nu au fost victime, dar soferita a fost pur si simplu neatenta, ca sa nu spun altfel", ne-a spus Niculina Moisescu, presedinte al filialei judetene de Cruce Rosie.
Nici un sofer nu a reactionat la cererea de ajutor
Prima masina care a oprit a fost cu numar de Braila, dupa care a incetinit viteza o masina de Ilfov, cu intentia vadita de a acorda primul ajutor. "Am vazut ca se intimpla ceva si am oprit sa vad ce este", au declarat soferii celor doua autoturisme, care au rasuflat usurati cind au realizat ca era doar o simulare. Conducatorul unui autoturism cu numar de Galati, profesor universitar, a oprit disperat, avea lacrimi in ochi si tremura de emotie pentru ce s-ar fi putut intimpla, nestiind ca, de fapt, in fata lui, pe sosea, se afla doar o papusa gonflabila, nicidecum victima unui accident rutier. In tot acest timp, autoturisme de ultima ora treceau ca sageata pe linga posibilul accident rutier, necatadicsind sa incetineasca. Au oprit, insa, un conducator auto care conducea o autoutilitara de 3,5 tone, dar si un politist, care s-au oferit imediat sa intervina in acordarea primului ajutor.
La finalul acestei actiuni, Florica Focsa, director al filialei de Cruce Rosie Braila, ne-a spus ca rezultatele au fost dezastruoase, in sensul ca din numarul mare de masini care au trecut pe linga asa-zisa "victima", doar citeva au oprit sa vada despre ce era vorba. Mai mult decit atit, multe masini au trecut milimetric pe linga capul manechinului, fara sa schiteze nici un gest ca sint interesate de ce se intimpla. "Dupa accident, am mutat manechinul in fata masinii accidentate si m-am asezat linga victima, mimind ca imi smulg parul din cap de disperare, ceream ajutor si faceam gesturi disperate sa opreasca cineva si sa ma ajute cu asa-zisa persoana accidentata, dar nici o masina nu a oprit", ne-a marturisit Niculina Moisescu.
Intr-o ora, doar cinci soferi au oprit sa vada despre ce este vorba
Concret, intr-o ora, doar 5 soferi care au trecut prin zona dig Braila - Galati unde a fost amplasat manechinul au oprit pentru a vedea ce s-a intimplat. Politistii rutieri i-au oprit insa, in zona Caramidariei. "Le-am explicat necesitatea acordarii primului ajutor in cazul producerii unui accident rutier si ca au obligatia sa sune la 112. Au motivat fie ca au vazut multa lume si ca este vorba despre o tamponare usoara, fie ca nu au vazut victima, fie ca si-au dat seama ca este o simulare si nu au mai oprit. Concluzia, o parte a populatiei este responsabila, dar sint si persoane pe care nu le intereseaza", a precizat subinspector Cosmin Serbanescu din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Braila.
Ziua Mondiala a Primului Ajutor
Sute de voluntari de Cruce Rosie din toata tara fac, astazi, demonstratii de prim ajutor. Tema din acest an este "Primul Ajutor pentru Viata" si are ca scop atragerea atentiei populatiei asupra importantei acordarii primului ajutor si a cunoasterii modului corect in care trebuie facut acest lucru. Pentru persoanele interesate, voluntarii de Cruce Rosie vor face demonstratii de prim ajutor, vor distribui pliante cu tehnici de acordare si vor verifica tensiunea arteriala.