Actori în filmele poliţiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Actori în filmele poliţiei

* camerele îi vor surprinde în flagrant şi pe şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului, sistemul putând măsura şi masa autovehiculelor, din mers * cele 5 camere de monitorizare a traficului rutier de pe DE 584 au fost puse în funcţiune pe data de 20 februarie şi, în doar 10 zile, au constatat 4.000 de contravenţii

Peste 100 de camere video se intenţionează a fi montate în municipiu, pentru monitorizarea traficului rutier, dar şi a stării infracţionale. Proiectul, care este pe cât de măreţ pe atât de important pentru siguranţa cetăţeanului, se speră a fi dezvoltat până în luna iunie. Dacă nu vor apărea piedici în implementarea acestuia, legate de criza financiară, imaginile îi vor ajuta pe poliţişti să descopere în timp real o infracţiune şi să acţioneze imediat sau să-i dovedească pe autorii unor fapte penale.

Planul a fost prezentat, ieri, de şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Brăila, comisar Cătălin Chivu, în cadrul unei conferinţe de presă prilejuite de lansarea oficială a sistemului de monitorizare a traficului rutier de pe DE 584. Camerele ce vor fi montate în municipiu îi vor surprinde în flagrant şi pe şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului, fără să fie nevoie de prezenţa poliţistului în stradă, sistemul putând măsura şi masa autovehiculelor din mers, fără ca acestea să fie oprite. Mai mult decât atât, imaginile vor fi recuperate din perspectiva şoferului, astfel că fizionomia celui care conduce o maşină ce a fost surprinsă încălcând legislaţia rutieră va fi foarte bine redată, neexistând posibilitatea ca un conducător auto să încerce să scape de sancţiune punând pe altcineva să ia vina asupra sa. Astfel de camere vor fi montate şi în judeţ, poliţiştii putând afla astfel ce traseu a urmat un conducător auto şi la ce oră maşina a trecut printr-o anumită zonă, în acord sau dezacord cu declaraţia şoferului. În acest context, imaginile îi pot ajuta pe poliţişti să descopere şi autorii unor fapte penale sau să observe, în direct, o infracţiune. În astfel de situaţii, operatorul ia imediat legătura cu poliţistul din zonă, căruia îi comunică datele pe care le-a observat în înregistrarea video, ce îl vor ajuta pe acesta din urmă să acţioneze prompt. Sistemul este eficient dacă se ia în calcul faptul că, cei 10 - 12 poliţişti care vor lucra în dispeceratul unde se monitorizează imaginile n-ar avea capacitatea să acopere aceeaşi arie, dacă ar fi pe stradă. Camerele din municipiu vor fi şi spaima interlopilor, întrucât ele vor fi montate şi în cartiere şi vor surprinde fiecare pas greşit făcut de aceştia. "Imaginile vor fi păstrate cel puţin 5 ani şi chiar mai mult, dacă este cazul. Încercăm să avem acelaşi termen de păstrare a arhivei cu cel pe care îl au lucrările noastre, pentru a avea probe în cazul în care cineva vrea să conteste. Sistemul este omologat şi imaginile vor putea fi înaintate instanţei de judecată, la solicitare. Ne rezervăm dreptul de a spune că pot fi 100 de camere bune, iar alte 200, false. În plus, ele nu vor avea puncte fixe şi vor putea fi mutate, dacă este o necesitate mai mare într-un anumit cartier. Dacă într-o zonă nu s-a întâmplat nimic timp de o lună, două, camerele vor fi redirecţionate spre alte locaţii, ce nu vor fi comunicate unor terţe persoane", a precizat comisar Cătălin Chivu, şeful IPJ Brăila.

Societatea care va câştiga licitaţia pentru implementarea acestui sistem, va avea ca parteneri Consiliul Judeţean şi Primăria Brăila. Contactat de reporterii noştri pentru a afla la ce sumă se ridică o astfel de investiţie, primarul a precizat că, la momentul de faţă, nu se ştie acest lucru, proiectul fiind de abia în faza de discuţii. "Nu pot să vehiculez deocamdată niciun preţ, pentru că nici măcar nu am început să lucrăm la documentaţie. Este vorba, într-adevăr, de 100 de camere, aşa cum ne-a solicitat Poliţia, însă sincer, nu cred că vor fi atâtea, în final. Trebuie organizată o licitaţie, lucrurile sunt mai complicate, de abia acum derulăm procedurile", a spus Aurel Simionescu.

Camerele de pe DE 584 au constatat 4.000 de contravenţii, în 10 zile

Sistemul de monitorizare a traficului rutier de pe DE 584 (pe direcţia Brăila - Slobozia) a fost pus în funcţiune pe data de 20 februarie şi, în doar 10 zile, a constatat 4.000 de contravenţii. El cuprinde 5 camere video, montate între localităţile Bărăganu şi Viziru, care îi surprind în timp real pe cei ce depăşesc viteza legală pe acest segment de drum.
În dispeceratul unde se centralizează imaginile lucrează, în schimburi, 4 poliţişti. Sistemul îi identifică automat pe cei ce depăşesc viteza legală, pe care îi fotografiază, din spate. Poliţiştii verifică autoturismul şi identifică proprietarului, căruia îi trimit acasă o comunicare, ce este însoţită şi de poza maşinii. Documentul va ajunge la proprietar în 3 - 4 zile de la constatarea contravenţiei, iar acesta va fi obligat ca, în termen de 5 zile, să trimită la Poliţie datele persoanei care a condus autovehiculul la acea dată. În faza a doua, poliţiştii vor trimite pe adresa şoferului un proces-verbal de contravenţie. Dacă proprietarii refuză să spună cine a condus maşina la momentul identificării, vor fi obligaţi să achite chiar ei amenda, ce se situează între 9 şi 20 de puncte. Din cele 4.000 de contravenţii constatate de la punerea în funcţiune a sistemului, poliţiştii brăileni au trimis, deja, 3.300 de comunicări proprietarilor. Operatorii au înregistrat şi un record de viteză, de 192 km/h, recordul la contravenţii urmând a fi înregistrat, cel mai probabil, când va începe traficul către litoral, în condiţiile în care cealaltă legătură (Cuza Vodă - Vadu Oii) urmează să fie închisă pentru reparaţii.

De precizat că IPJ Brăila nu a plătit niciun leu pentru acest sistem, investiţia aparţinând operatorului, o societate din Cluj. Există, însă, şi un protocol între Serviciul Poliţiei Rutiere Brăila şi firma care a dezvoltat sistemul, în baza căruia rolul Poliţiei este doar să asigure oameni pentru dispecerat. Restul, este o afacere pur comercială între societatea clujeană şi Primăria oraşului Însurăţei, din care ambele părţi implicate câştigă un anumit procent din valoarea amenzilor încasate. "Niciun leu din plata acestor amenzi nu va ajunge în visteria Ministerului Administraţiei şi Internelor sau, implicit, la IPJ Brăila. Banii vor ajunge la primăria localităţii pe raza căreia sunt amplasate camerele. Probabil că, Primăria respectivă se va îmbogăţi substanţial şi va avea posibilitatea să investească aceste sume în ceea ce vrea. Noi suntem mulţumiţi pentru că am facilitat această comuniune, iar scopul final este acela de a-i face pe conducătorii auto să ridice piciorul de pe pedala de acceleraţie, pentru a scădea numărul de accidente rutiere", a adăugat comisar Cătălin Chivu.

Sistemul de pe DE 584 este omologat de Biroul Naţional de Metrologie Legală Bucureşti. Pe lângă cele 5 camere ce au fost, deja, puse în funcţiune, urmează să se mai amplaseze, pe raza comunei Viziru, încă 9 stâlpi cu camere cinometrice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro