Amnesty International denunta segregarea scolara care ii vizeaza pe romi in Slovacia | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amnesty International denunta segregarea scolara care ii vizeaza pe romi in Slovacia

Copiii de etnie roma din Slovacia se confrunta cu o atitudine discriminatorie grava inca de la virste fragede din cauza unui sistem scolar fondat pe segregare etnica, potrivit unui raport dat publicitatii joi, la Bratislava, de organizatia Amnesty International (AI), relateaza AFP.
Aproape un copil rom din doi este integrat "pe nedrept" in scoli speciale rezervate persoanelor defavorizate social, fizic sau mental, restul fiind inscrisi la scoli primare unde majoritatea elevilor sint romi, cu "un nivel de educatie inferior", dezvaluie raportul citat.
In consecinta, doar trei procente dintre copiii romi urmeaza ciclul secundar de invatamint si doar 0,3 procente obtin o diploma universitara, precizeaza AI, care face apel la Guvernul de la Bratislava sa gestioneze problema educatiei cu care se confrunta etnia roma.
Dupa o istorie marcata de genocid si integrare fortata, situatia romilor slovaci s-a inrautatit dupa inlaturarea regimului comunist in 1989, subliniaza documentul redactat de AI.
Astfel, numarul copiilor romi scolarizati in gradinita a scazut radical de la 166.852, in 1988, la 1.180, in 1995. Rata de abandon scolar in ciclul primar a crescut de la 46 la 63 la suta in perioada 1976-1999, in perioada cind in Slovacia erau implementate reforme ultraliberale.
In pofida angajamentului asumat de Guvern privind reducerea inegalitatilor, 80 la suta dintre copiii incadrati in "scolile speciale" sint romi, in timp ce in 1990 proportia lor era de 65,2 procente.
Reluind un recent verdict pronuntat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului privind discriminarea identificata in sistemul scolar ceh, AI denunta "opacitatea" sistemului de orientare scolara pe baza testelor psihologice contestabile, a "stereotipurilor negative" si fara informarea parintilor.
Comunitatea roma din Slovacia numara circa 500.000 de membri, din populatia totala cuprinsa intre sapte si noua milioane de romi din Europa, care locuiesc in majoritate in ghetouri sau tabere insalubre din sudul si estul tarii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro