Apartamente la preţuri de criză | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Apartamente la preţuri de criză

* vă prezentăm în ediţia de astăzi taxele pe care le încasează statul în acest an, în cazul tranzacţiilor cu apartamente atât în municipiu, cât şi în oraşele din judeţ * evaluările în funcţie de care se face taxarea notarială vor fi reactualizate, dacă va fi cazul, potrivit indicilor de inflaţie, dar şi conform raportului cerere-ofertă existent pe piaţa imobiliară * în ediţia următoare vom prezenta noile evaluări pentru case şi terenuri

Pentru al doilea an consecutiv, criza a diminuat pragul minim de impozitare a tranzacţiilor imobiliare, adică pentru apartamente, spaţii comerciale sau terenuri din intravilan şi extravilan. Raportul cuprinzând noile preţuri informative stabilite de Corpul Experţilor Tehnici pentru aceste bunuri vine să confirme încă o dată această ipoteză. O privire de ansamblu asupra acestei expertize arată o diminuare globală în medie cu 100 - 150 milioane de lei vechi, ba chiar şi de 200 milioane, în funcţie de zonă şi străzi. Listele cu noile preţuri sunt valabile pentru 2010, cu menţiunea că în cazul în care vor apărea modificări, acestea vor fi comunicate brăilenilor imediat ce experţii vor realiza noi rapoarte în acest sens.

Începând cu 1 ianuarie 2010, brăilenii care îşi vor vinde apartamentele, spaţiile comerciale sau terenurile din intravilan şi extravilan, proprietate personală, va trebui să ţină cont de noile preţuri informative stabilite de Corpul Experţilor Tehnici pentru aceste bunuri. Potrivit Codului Fiscal, Camerele Notarilor Publici trebuie să actualizeze, o dată pe an, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. La solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România a reactualizat preţurile de referinţă pentru apartamente şi terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vânzare - cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru.

"Criza financiară internaţională ce a debutat la sfârşitul anului 2008, a afectat cel mai puternic sectorul imobiliar. În urmă cu 2 ani, piaţa imobilelor cunoştea un maxim de efervescenţă, preţurile imobilelor creşteau de la o lună la alta, aşa încât s-a ajuns la o perioadă de vârf între iulie 2007 şi martie 2008, conform analiştilor economici. Începând cu finele anului 2008, declinul pieţei imobiliare este evident de la o lună la alta, ajungându-se la o prăbuşire la sfârşitul anului 2009. Scade numărul tranzacţiilor imobiliare şi se reduc preţurile la toate imobilele: terenuri mai ales, locuinţe, spaţii comerciale şi de producţie, construcţii speciale. Diminuarea tranzacţiilor este evidenţiată şi de notarii publici, care susţin că prin birourile notariale s-au încheiat la sfârşitul anului trecut cu 20% mai puţine vânzări decât în ceilalţi ani. Pe perioada anului 2009 preţul imobilelor a continuat să scadă, dar, cu toate acestea, sunt prea mari comparativ cu aşteptările cumpărătorilor", se menţionează în raportul experţilor. De asemenea, în acelaşi material se punctează că şi piaţa imobiliară brăileană a urmat tendinţele pieţei imobiliare internaţionale şi naţionale, în sensul că în 2009 numărul tranzacţiilor a scăzut faţă de anul 2008, pe fondul lipsei creditării şi a reducerii potenţialului economic. "Preţurile informative exprimă o valoare medie şi se consideră valabile pentru 2010, ele urmând a fi reactualizate, atunci când va fi cazul, în funcţie de indicii de inflaţie, dar şi de raportul cerere-ofertă existent pe piaţa imobiliară", ne-a declarat Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), adăugând că lucrarea constituie un instrument de lucru doar pentru birourile notariale, informaţiile neputând fi utilizate în expertizele judiciare.
În cadrul articolului de azi ne vom rezuma doar la preţurile informative pentru apartamentele din municipiu şi oraşele Făurei, Ianca şi Însurăţei, urmând ca în ediţiile viitoare ale publicaţiei noastre să analizăm situaţia terenurilor şi a caselor, atât din muncipiu cât şi din judeţ.

00Taxe notariale la preţul de listă

În ceea ce priveşte strict tranzacţiile pentru apartamentele din Brăila, raportul de expertiză a fost structurat pe zone de amplasament şi principalele străzi ale acestora. Preţurile informative sunt stabilite pentru blocuri de locuit, diferenţiat pentru garsoniere şi apartamente (1 - 4 camere), în funcţie de confort (I, II, III), în lei noi. Important de precizat este că, indiferent dacă cetăţenii vor vinde sau vor cumpăra bunurile cu preţuri ce nu se vor încadra, din diverse motive, în limitele prevăzute de lista amintită, aceştia vor fi taxaţi, la notariat, când vor înregistra tranzacţia, în funcţie de preţurile informative conţinute în documentul pus la dispoziţia notarilor. Cu alte cuvinte, dacă un cetăţean, din diverse motive, a vândut un imobil la un preţ sub cel din listă, el va trebui să plătească taxele notariale aferente valorii prezentate în această ediţie a ziarului. În cazul tranzacţiilor la valori mai mari decât preţul de referinţă, în mod evident, taxarea se va face la valoarea cu care se declară încheiată tranzacţia. Recomandarea vicepreşedintelui Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Vasile Varga, este ca actele să fie încheiate pentru valoarea reală de vânzare. Aceasta, deoarece în cazul unei eventuale anulări în instanţă a contractului de vânzare-cumpărare - din diverse motive - cumpărătorul să îşi poată primi înapoi suma trecută în respectivul contract.

Apartamentele la etajele superioare sunt un pic mai ieftine

În aceleaşi documente se menţionează faptul că valorile de listă se modifică în anumite marje în funcţie de etaj sau vechimea imobilului. Astfel, pentru apartamentele din blocurile cu 4 nivele, situate la etajele 3 şi 4 se recomandă diminuarea valorilor de listă cu 15% pentru apartamentele de la nivelul 4 şi 8% pentru cele de la nivelul 3. În cazul blocurilor cu 10 etaje, diminuarea este de 20% pentru apartamentele situate la etajele 9 şi 10, 15% pentru cele de la etajele 7 şi 8 şi 8% pentru etajele 5 şi 6. Cu 15 % este diminuată şi valoarea apartamentelor situate la etajele 6 şi 7 din blocurile cu 7 nivele şi cu 8% pentru cele de la etajele 4 şi 5. În plus, pentru apartamentele situate în blocuri ridicate înainte de 1977, valoarea se diminuează cu 12%. Pentru spaţiile comerciale situate la parter de bloc se majorează valoarea apartamentului corespondent ca număr de camere situat la etajul 1 cu 30%. În cazul spaţiilor comerciale situate în construcţii independente, indicele de preţ variază în funcţie de zona urbanistică şi de materialele din care este edificată construcţia.

Valoarea celui mai scump apartament a scăzut cu 200 milioane de lei vechi

Lista apartamentelor, pusă la dispoziţia noastră de Camera Notarilor Publici, este structurată pe trei capitole: municipiu, oraşe şi comune. Cel mai mare preţ de listă este 260.000 lei (adică 2,6 miliarde lei vechi) cu 20.000 de lei mai puţin faţă de evaluarea din 2009 şi reprezintă preţul unui apartament cu 4 camere, din blocurile 10 şi 11 (duplex) de pe Calea Călăraşilor. Tot cu 20.000 lei s-a diminuat şi preţul de listă al apartamentelor cu 4 camere care anul trecut erau evaluate la 270.000 lei, adică în blocul DUPLEX de pe B-dul A.I.Cuza, AI, A, B, C, D, bl. C (Asirom), C1, D1, de pe Calea Călăraşilor, Bl 104 pe Al. I. Cuza, pe Bd.Independenţei blocurile A1, A2, A2bis, A3, în blocurile de la B1 la B6 dar şi D1, precum şi în blocurile D2 şi C5 din Strada Şcolilor. În aceste blocuri, un apartament cu o cameră este cotat la 110.000 - 120.000 de lei, iar unul cu două camere la 155.000 lei faţă de 170.000 de lei, vechea evaluare.
Pentru municipiu, cel mai mic preţ de listă este de 30.000 lei, în scădere cu 5.000 lei faţă de evaluarea din 2009 şi corespunde garsonierelor confort III (fără balcon), din blocurile G10, G11, G13, G14 şi G15 din ansamblul Hipodrom. Sub acest prag, respectiv la cotaţia de 20.000, sunt evaluate doar garsonierele din căminele de nefamilişti din fostele zone industriale.
În privinţa celor trei oraşe, preţurile sunt un pic mai mari în Ianca şi Făurei, comparativ cu cele din Însurăţei, aşa cum se poate observa din tabelele alăturate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro