Practic, s-a ajuns in situatia ca, in numele intregii asociatii, conducerea AP sau un numar restrins de persoane "taie si spinzura" in problema incalzirii fara o consultare prealabila cu propriii membri. Dovada sint apelurile telefonice la redactie prin care brailenii isi exprima nemultumirea cu privire la faptul ca nu au caldura in apartamente.
"Sistemul este pregatit si asteptam solicitari din partea clientilor. Din centrala termica din cartierul Progresul asiguram apa calda in oras si putem asigura energie termica si la consumatori din oras. De altfel, in momentul in care vom primi prima solicitare vom furniza agent termic si proprietarilor ale caror apartamente au fost contorizate individual prin metoda pusa la punct de societate", a explicat directorul Directiei Distributie din cadrul SC "CET" SA, Ionel Patrascu.
Cind incepe sa se dea caldura
Pentru ca societatea sa poata furniza caldura in tot orasul, trebuie sa porneasca un cazan din centrala de pe platforma industriala de la kilometrul 10, insa pentru aceasta este necesara solicitarea in scris din partea unui numar minim de asociatii de proprietari. Asta pentru ca exista riscul producerii unor avarii in cazul in care se porneste sistemul, iar asociatiile inchid de la subsol vanele la conductele prin care primesc agent termic.
Important de mentionat este ca, din acest sezon rece, fiecare comunitate in care sistemul centralizat de termoficare este functional isi stabileste propriul pret de referinta. De altfel, zilele trecute consilierii locali municipali au aprobat pretul local de referinta al energiei termice stabilit la propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la valoarea de 140,51 lei/gigacalorie (inclusiv TVA). In comparatie cu pretul de facturare din sezonul rece trecut, cind pretul gigacaloriei a fost de 107,5 lei, in acest an cresterea este de circa 30%.
Pentru a contrabalansa aceasta majorare, la nivel national Guvernul a stabilit acordarea de ajutoare pentru incalzire familiilor cu venituri reduse.
Potrivit HG nr. 425/1994 privind aprobarea Regulamentului pentru
furnizarea si utilizarea energiei termice, "inceperea perioadei de
incalzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc dupa
inregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, intre orele 18.00-6.00, a
unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de ^10
grade Celsius sau mai mici (...)".