Postul de la Vatican, ocupat cândva şi de actualul ministru de externe, Teodor Baconschi, a rămas vacant după ce fostul ambasador, Marius Lazurca, a fost trimis ambasador la Chişinău.
Bogdan Tătaru-Cazaban a declarat, pe 30 iunie, la audierea din comisiile de politică externă din Parlament, că are în vedere consolidarea dialogului dintre comunităţile româneşti din diaspora şi Episcopatul catolic. Cazaban a primit aviz favorabil din partea comisiilor de politică externă ale Parlamentului pentru postul de ambasador la Vatican. El a primit 14 voturi pentru, trei împotrivă şi o abţinere.
Bogdan Tătaru-Cazaban a mai afirmat, la audieri, că relaţia cu Sfântul Scaun a cunoscut în 1999 un moment important în întreaga istorie a creştinismului - vizita istorică a Papei Ioan Paul al-II-lea. El a remarcat, de asemenea, sprijinul pe care l-a dat Vaticanul comunităţii româneşti din diaspora şi rolul în abordarea fenomenului migraţiei. "În momentul de faţă, există demersuri în vederea realizării vizitei Papei Benedict al-XVI-lea în România. Ne propunem intensificarea acestor demersuri. Instituţiile care lucrează pentru realizarea vizitei se află într-un calendar şi în parteneriat cu Nunţiatura Apostolică. Biserica Romano-Catolică a formulat deja această invitaţie cu prilejul vizitei episcopilor catolici la Roma", a precizat Cazaban.
Printre priorităţi, el a menţionat consolidarea dialogului dintre comunităţile româneşti din diaspora şi Episcopatul catolic. În acelaşi timp, Bogdan Tătaru-Cazaban a precizat că are în vedere susţinerea demersurilor de recunoaştere oficială a Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, precizând că aceste demersuri se află într-un stadiu avansat.
În vârstă de 33 de ani, Bogdan Tătaru-Cazaban este istoric al religiilor şi doctrinelor filosofice şi a deţinut funcţia de consilier de stat pe probleme de cultură şi culte la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă al Administraţiei Prezidenţiale.
