Brăilean turnat la Securitate de un deputat PSD | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilean turnat la Securitate de un deputat PSD

Un brăilean care a făcut cunoştinţă la prima mână cu teroarea supravegherii Securităţii a aflat după zeci de ani numele unuia dintre cei care au contribuit la regimul de persecuţie la care a fost supus prin anii '80. Surpriza este cu atât mai mare cu cât, din explicaţiile oferite de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), turnătorul respectiv este nimeni altul decât un cunoscut deputat PSD de Galaţi. Mai mult, scandalul iscat de câteva zile era să îl târască în vârtejul său şi pe primarul PSD al comunei brăilene Măxineni.

Mai precis, cu ceva timp în urmă, în luna aprilie a acestui an, brăileanul Victor Ruse a descoperit cu stupoare că pe vremea când era un tânăr inginer şi din diferite motive a trezit interesul Securităţii, a fost turnat, printre alţii, de un student pe atunci, Florin Pâslaru, acum deputat PSD de Galaţi şi secretar al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor.
Din adresa trimisă lui Victor Ruse de către CNSAS rezultă că o perioadă de timp, Ruse a fost ţinta unui turnător cu numele de cod "Pintea", pe numele real Pâslaru Florin, născut pe 5.09.1959, în Odobeşti, judeţul Vrancea, fiul lui Nicolae şi Ecaterina.

"Viaţa mea a fost ca un roman de Kafka... Absurd şi ilogic"

Povestea lui Victor Ruse este una similară cu cele trăite de mulţi alţi români, în vremurile acelea. Acesta a devenit o ţintă a Securităţii în 1978, când lucra la o fermă piscicolă din Murighiol, unde era prieten de familie cu medicul stomatolog din localitate. Tatăl şi fratele stomatologului reuşiseră să fugă din ţară şi, deoarece şi medicul ceruse să plece din ţară, pentru reîntregirea familiei, Securitatea începuse filarea sa. Un ofiţer de Securitate a încercat să îl racoleze pe Victor Ruse, pentru a da note informative despre prietenul său. Inginerul a refuzat şi astfel a devenit ţintă la rândul său. A fost mutat din fermă în fermă, la Maliuc, Mila 23 şi la Popina, unde, în 1983, i-a fost desfăcut abuziv contractul de muncă. După ce a reuşit să îşi reia activitatea, devenind şef de fermă la exploatarea piscicolă de la Tătaru, Chilia Veche, a intrat în scenă şi colaboratorul "Pintea".

"Eu aveam acest prieten stomatolog. Tatăl lui plecase în SUA mai demult, fratele lui terminase şi el Facultatea de stomatologie şi plecase... Şi făcuse şi prietenul ăsta al meu cerere să plece şi el. El venea pe la mine cu prietena lui, jucam canastă şi bridge... Şi la câteva zile după cererea lui a început totul. A venit la mine un ofiţer de la Securitate şi mi-a propus să colaborez cu ei, să îl torn pe prietenul meu. Evident că am refuzat. Şi de atunci viaţa mea a fost ca un roman de Kafka... Absurd şi ilogic", a declarat Ruse, în cadrul unei emisiuni de televiziune, la postul gălăţean RTV.

"Ce mă freci domnule pe mine? Lasă-mă în pace"

Ruse a precizat că, la momentul respectiv, nu s-a gândit că este urmărit de Securitate, pentru că nu era un personaj important, dar că, după Revoluţie, când s-a înfiinţat CNSAS, a depus o cerere, în 2001, pentru a afla dacă a avut dosar. "Şi am primit dosarul în 2003. Atunci am făcut o altă cerere, pentru deconspirarea turnătorilor. Am primit deocamdată, după 6 ani, numai două nume, cel de-al doilea acum două luni, şi aşa am aflat că «Pintea» era, de fapt, Florin Pâslaru. Aşa că l-am sunat, am făcut rost de numărul lui de pe site-ul Camerei Deputaţilor, şi când a răspuns am întrebat direct «ce faci Pintea?» iar răspunsul lui Pâslaru a fost arogant: "Ce mă freci domnule pe mine? Lasă-mă în pace»", a mai precizat Ruse.

Acesta a făcut publice documentele trimise de către CNSAS în care se specifică că Florin Pâslaru a semnat în anii studenţiei, sau la puţin timp după, data care apare în dosar ducând la nişte neconcludenţe, o notă informativă în care îl descria pe inginerul Ruse în termenii folosiţi în mod obişnuit de către Securitate pentru a "rezolva" inamicii regimului: "Sursa îl cunoaşte pe Ruse Victor din 1982, din timpul studenţiei, când am efectuat practica în producţie. În această perioadă, cel în cauză era coordonatorul exploatării Popina. El era o fire recalcitrantă, se purta urât cu studenţii aflaţi în practică, obişnuia să aducă injurii la adresa personalului muncitor şi a colegilor de serviciu. Privea de sus pe toată lumea", se spune în nota semnată de "Pintea".

"Se încearcă un şantaj asupra mea"

Deşi dovezile aduse de Ruse sunt cât se poate de veridice, deputatul PSD a negat acuzaţiile: "Nu există nici o legătură între mine şi personajele alea. Eu sunt cu sufletul împăcat, că nu am făcut chestii de astea, pentru că nu fac cinste nimănui. Sincer, nu îmi aduc aminte acum când am terminat Facultatea, dacă în '84 sau '85, mi-l amintesc pe inginerul Ruse, dar nu l-am turnat niciodată. Eu cred că se încearcă un şantaj asupra mea, când m-am apucat de politică mă aşteptam la mârşăvii din astea, aşa că nu mi-e frică. Au vrut zilele trecute nişte parlamentari de la Bucureşti să facă nişte înţelegeri cu mine, dar nu le-a ţinut", a fost replica deputatului PSD gălăţean.

"Dacă CNSAS nu s-a autosesizat, îl sesizez eu"

Acesta aduce în sprijinul nevinovăţiei sale faptul că a depus declaraţii notariale prin care afirma că nu a colaborat cu Securitatea, în 2004 şi 2008, când a candidat pentru mandatul de consilier municipal PSD, dar şi în 2008, când a candidat pentru Camera Deputaţilor, declaraţii necontestate de către CNSAS.

La rândul său, Victor Ruse spune că pe 11 mai i-a trimis o scrisoare preşedintelui PSD, Mircea Geoană, în care i-a relatat despre faptul că un deputat PSD a fost colaborator al Securităţii şi că până acum nu a primit nici un răspuns, ceea ce denotă...: "Da, se vede că Geoană ţine cu cei care au turnat la Securitate, de vreme ce tatăl său a fost şef la acest serviciu. Aşa că nu mă mai miră nimic", a punctat brăileanul. Ruse a mai adăugat că va sesiza personal CNSAS că turnătorul despre care i-au adus la cunoştinţă este acum deputat şi că se comite o ilegalitate: "Dacă CNSAS nu s-a autosesizat, îi sesizez eu. Nu pot lăsa lucrurile aşa. Şi poate că l-aş fi iertat pe Pintea, dacă nu ar fi fost aşa arogant la telefon, atunci când l-am sunat", a mai adăugat Ruse.

Victor Ruse nu este rudă cu primarul brăilean PSD al comunei Măxineni, Mihai Ruse

În ce îl priveşte pe primarul brăilean la care făceam referire la începutul articolului, Mihai Ruse, acesta s-a văzut implicat în scandal din cauza unei simple coincidenţe de nume: "Toată lumea a crezut că Victor Ruse este rudă cu mine şi am primit la telefoane în sensul ăsta, de nu mai ştiam ce să fac. Vreau să subliniez foarte clar că Victor Ruse nu este rudă cu mine, nici frate, nici văr, nici altceva, aşa cum a umblat zvonul. Nu avem absolut nici o legătură de rudenie", a declarat primarul comunei brăilene Măxineni.

Cine este Florin Pâslaru

Apropiat al ministrului Dan Nica, Florin Pâslaru este una dintre cele mai pitoreşti personaje politice din oraşul Galaţi. Acţionar majoritar la TV Galaţi şi Radio 21 Galaţi, Florin Pâslaru şi-a început cariera politică în 1992, la PDSR, an în care a fost numit şi director la Pescogal Galaţi, societate falimentată în 1997, an în care a încetat şi mandatul său de director. Pâslaru a mai fost, în perioada 2000 - 2005, directorul Administraţiei Domeniului Public, din 2004 obţinând şi un fotoliu de consilier local. Posesor al unui apartament şi al unei vile impresionante în centrul Galaţiului, deputatul mai deţine un teren de 3.500 mp în comuna Vânători, un autoturism Mercedes şi bijuterii în valoare de 17.000 euro. Pâslaru nu este ocolit însă de datorii, având un credit la bancă de peste un miliard şi jumătate şi un istoric de rău-platnic notoriu, societatea Prim Plan pe care a administrat-o până în 2007 având taxe şi impozite neplătite către stat de aproape 20 de miliarde, deputatul mutând activele pe o altă societate înainte ca Fiscul să apuce să execute silit firma. Pâslaru a avut de câştigat în notorietate odată cu organizarea, din 2002, a "Festivalului Scrumbiei", eveniment care scoate mii de gălăţeni, pe faleză, în fiecare an, de Florii, fix de ziua onomastică a deputatului PSD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro