Impasibili la recomandările Uniunii Europene, brăilenii preferă să-şi sacrifice porcii în stil clasic. Direcţia Sanitar Veterinară Brăila s-a dotat cu două asomatoare, pe care le poate pune la dispoziţia oricui solicită acest lucru. Până acum, însă, niciun brăilean nu s-a arătat interesat să reducă stresul porcului crescut pentru masa de Crăciun, înainte de a-i aplica lovitura fatală. "Crescătorii pot cere asistenţă la sacrificarea animalelor, iar un medic veterinar se va deplasa la domiciliul solicitanţilor, cu un asomator. Operaţiunea este gratuită. La nivelul municipiului Brăila, dispunem de două astfel de aparate, dar deocamdată nu am primit nicio cerere. Din experienţa anilor trecuţi, ştim că cele mai multe tăieri se fac în săptămâna de dinaintea Crăciunului, deci ar mai fi timp pentru solicitarea asomărilor", ne-a declarat Nicu Trifan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila. Acesta a precizat că nu cunoaşte exact câţi dintre medicii veterinari de circumscripţie din mediul rural s-au dotat cu asomatoare şi dacă au primit vreo cerere pentru folosirea lor. "Din informaţiile pe care le am, nu prea s-au mai luat astfel de instrumente, fiindcă sunt destul de scumpe, preţul unuia situându-se în jurul valorii de 3.000 de lei bucata", a precizat Nicu Trifan.
Dacă asomarea nu prea are succes, veterinarii speră, totuşi, că vor fi solicitaţi de crescători pentru efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii. Medicii de circumscripţie fac astfel de analize contracost, reglementările în vigoare permiţându-le să fixeze fiecare preţul după cum crede de cuviinţă.
În Brăila, examenul trichineloscopic se efectuează la sediul Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor, situat vizavi de Piaţa Halelor, precum şi la Staţiunea de Control Alimente din incinta Pieţii Halelor. Preţul fixat aici este de 7 lei.
"Proprietarii animalelor sacrificate au obligaţia de a prezenta medicului veterinar crotalia auriculară a animalului, pentru a putea fi scos din Baza Naţională de Date, iar pentru efectuarea examenului trichineloscopic se aduc 30-40 grame din muşchii pilieri diafragmatici, intercostali, maseteri sau din zona cefei. Se interzice tăierea animalelor, în scopul comercializării cărnii sau produselor pentru consum public, în alte locuri decât cele autorizate sanitar veterinar. Sfătuim cumpărătorii să se aprovizioneze cu produse alimentare de origine animală şi non-animală numai din locuri autorizate, aflate sub control sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor", se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Brăila.
