Cancer îmbuteliat la PET | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cancer îmbuteliat la PET

Studii recente au demonstrat faptul că apa îmbuteliată în sticle de plastic se transformă într-o adevărată otravă, având o mare concentraţie de bacterii nocive, atunci când este expusă constant razelor solare. Deşi incoloră şi cu aspect cristalin, apa conţine microorganisme ce se dezvoltă în ritm exponenţial, potrivit site-ului ecomagazin.ro. Printre altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt responsabile pentru 25% din cazurile de greaţă, diaree, febră şi care, pentru bătrâni şi copii, pot fi fatale. În plus, plasticul ambalajului ţinut la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius eliberează o serie de substanţe toxice, cum ar fi bisfenol A, despre care cercetări efectuate în Statele Unite ale Americii au demonstrat că este cancerigenă. Iată de ce pe etichetele sticlelor de apă minerală, suc sau bere se specifică expres: "A se feri de razele solare!". Indicaţia dată de producători este, însă, complet ignorată de angrosiştii brăileni, dar şi de hipermarket-urile cu pretenţii. Cu o inconştienţă crasă, aceştia depozitează în soare, cu orele, uneori cu zilele, baxurile cu băuturi îmbuteliate la PET. Ieri, de exemplu, când afară erau peste 30 de grade Celsius, iar în spaţiile betonate şi lipsite de umbră temperaturile urcau chiar spre 40 de grade, PET-urile aşteptau cuminţi în soare să le bage cineva în seamă şi să le ducă pe rafturi, de unde să ajungă în frigiderele consumatorilor. Aşa cum se întâmplă de ani de zile, angrosiştii de la TUG , de pe Şos. Râmnicu Sărat, unde se aprovizionează numeroşi comercianţi din municipiu, depozitau marfa în atmosfera încinsă. Unii o ţineau direct în soare, alţii o aveau sub umbrele, dar chiar şi aşa temperatura la care stăteau PET-urile depăşea cu mult maximul de 25 grade Celsius recomandat de producători. Un alt loc unde mărfurile sunt ţinute direct în soare se află pe Şos. Baldovineşti, vizavi de fostul FNC. Acolo se aflau, ieri, atât baxuri cu apă minerală cât şi zeci de lăzi cu bere.

La angrourile de la TUG sau la alţi mici angrosişti a devenit deja tradiţie să se procedeze astfel, însă, din păcate, situaţia se prezintă la fel şi în unele hipermarket-uri, de la care nu te-ai fi aşteptat la atâta neglijenţă şi dispreţ faţă de cumpărători. La XXL, de exemplu, pe platoul betonat din spatele magazinului zăceau numeroase baxuri de PET-uri cu sucuri şi apă minerală. La fel se întâmpla şi la "Carrefour Promenada" sau "Selgros". Nu ştim de cât timp stăteau produsele în soare, dar cert este că ele n-ar trebui depozitate în astfel de condiţii nici măcar câteva minute. Autorităţile brăilene spun că acordă atenţie acestui aspect şi că încearcă să-i disciplineze pe comercianţii în cauză. "În urmă cu două săptămâni, am amendat patru hipermarket-uri, pentru depozitarea mărfii în condiţii necorespunzătoare", ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor. Din câte se vede, amenzile nu au avut efectul scontat, fiind complet ignorate de către hipermarket-urile în cauză. Din declaraţia directorului Drăgan aflăm şi de ce. "Cele patru amenzi au avut valoarea totală de 2.000 lei (20 milioane de lei vechi n.n.)", ne-a informat acesta. Rezultă că fiecare hipermarket a fost sancţionat, conform legilor în vigoare, cu "terifianta" sumă de 500 lei, adică exact cu atât cât să nu conteze chiar deloc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro