Cartea de la pagina 8: ŞI V-AM SPUS POVESTEA AŞA, FLORIN BICAN, Editura Arthur, Bucureşti, 2014 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: ŞI V-AM SPUS POVESTEA AŞA, FLORIN BICAN, Editura Arthur, Bucureşti, 2014

Aleodor împărat, Harap-Alb, împăraţi, fete de împăraţi, Hiparion (Luceafărul), Spânul, Sfânta Duminică, Cosânzenele, fraţii lui Harap-Alb, mama lui Prâslea cel Voinic, toate aceste personaje se regăsesc în paginile cărţii „Şi v-am spus povestea aşa", întâmplările lor fiind povestite din perspectiva cailor năzdrăvani.
O familie obişnuită (mama, tata şi copilul), în drum spre Sinaia, descoperă tărâmul Fantascalia, unde are loc întâlnirea anuală a eroilor de basm, care se adună pentru a asculta o poveste împletită din mai multe poveşti.
"în fiecare an se povesteşte alt mănunchi de poveşti, iar povestitorul este de fiecare dată altul. Anul acesta venise rândul poveştilor cu cai năzdrăvani - de aia se numea sărbătoarea Paştele Cailor. Dar cine va spune povestea, nu vor şti până când nu dau semnalul câinii din Giurgiu."
în paginile cărţii autorul combină elemente tradiţionale ale basmului cu detalii din viaţa noastră obişnuită. Astfel salatele din Grădina Ursului sunt "super-salate", Sfânta Duminică îşi scoate certificat de cerşetoare de la logofătul lui Statu-Palmă-Barbă-Cot, înţelegându-se cu el să-i dea două treimi din câştig, iar ursitoarele din vremea poveştilor sunt comparate cu cele de azi „nişte piţipoance îmbrăcate în voaluri fistichii de mătase sintetică şi angajate cu ora de la agenţiile de protocol ca să fluture baghete de plastic peste pruncul neajutorat."
Păstrând aşadar schema clasică a basmului, autorul dă naştere unei lumi care oferă nenumărate posibilităţi de reinterpretare.
Relaxantă şi amuzantă, povestea poate fi înţeleasă şi gustată de către copiii care iubesc eroii, animalele vorbitoare, lumile fantastice în care binele învinge răul, iar adulţii pot, răsfoind paginile cărţii, să surprindă ironia din spatele întâmplărilor şi replicilor pline de umor.
Textul este însoţit de ilustraţii semnate de Mircea Pop, care adaugă un plus de originalitate şi care oferă propria interpretare unor întâmplări şi personaje clasice.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro