Cartea de la pagina 8: PREA MULTĂ FERICIRE, ALICE MUNRO, Editura Litera, Bucureşti, 2013 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: PREA MULTĂ FERICIRE, ALICE MUNRO, Editura Litera, Bucureşti, 2013

De-a lungul timpului, autoarea a primit numeroase distincţii şi premii în Canada şi în alte ţări ale lumii, unde cărţile sale s-au bucurat de succes. în anul 2013, Alice Munro primeşte Premiul Nobel pentru Literatură.
"Prea multă fericire" este o colecţie de zece povestiri scrise într-un stil simplu, concis, izbitoare prin adevărurile dureroase pe care le dezvăluie.
Volumul este cât se poate de divers din punct de vedere tematic, însă elementul care leagă povestirile este reprezentat de personajul feminin - protagonist al tuturor întâmplărilor. Femeile aflate în centrul povestirilor sunt aparent banale, uşor identificabile, dar care ascund în viaţa şi experienţa lor câte o încercare, un secret, o suferinţă profundă. Toate poveştile surprind lupta acestora pentru a merge mai departe, pentru a răzbi, pentru a depăşi obstacolele întâmpinate.
Astfel în "Dimensiuni" este prezentată o femeie care încearcă să treacă peste tragedia provocată de soţul ce i-a omorât pe cei trei copii ai lor; în „Râpe-adânci" un accident cumplit din copilărie transformă pentru totdeauna viaţa unui băieţel şi pe cea a mamei sale; în „Unele femei" un bărbat bolnav de leucemie este înconjurat de trei femei - mama sa vitregă, soţia iubitoare şi o maseuză veselă, dispusă să îi aducă câteva clipe de plăcere muribundului. Totul este văzut prin ochii unei fetiţe de 13 ani angajată să-l îngrijească pe bărbat când soţia nu este acasă; „Prea multă fericire", povestirea care dă titlul volumului, încheindu-l totodată, este o istorie inspirată din viaţa reală a Sofiei Kovalevski, prima femeie matematician din lume care şi-a obţinut doctoratul în secolul al XIX-lea.
La nivel stilistic, povestirile scriitoarei Alice Munro se caracterizează prin stilul clar, lipsit de înflorituri şi descrieri obositoare, având capacitatea să prezinte într-un număr restrâns de pagini întâmplări extrem de întinse ca timp şi spaţiu.
"Un stil deopotrivă calm şi subtil, fluid, dar bine controlat, puternic, dar plin de compasiune, iată ceea ce dă profunzime privirii ei asupra condiţiei umane." (The Scotsman)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro